Αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τις περυσινές είναι οι τιμές που δίνει φέτος στους αμπελουργούς ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, σύμφωνα με την ειδική σε αγροτικά θέματα εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα” και την ιστοσελίδα της, ypaithros.gr.
Ο τρύγος φέτος στο νησί ξεκίνησε στις αρχές του Αυγούστου.
“Πάμε βήμα βήμα, γιατί φέτος έχει παραγωγή” λέει στην YX ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου, Γιάννης Σκούτας.
Είναι σημαντικό, πάντως, το γεγονός ότι, παρά την ισχυρή θέση του συνεταιρισμού στο νησί, που συνεχίζει να οινοποιεί τις μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιού, ήδη τουλάχιστον τέσσερις ιδιώτες οινοποιοί δραστηριοποιούνται στη Σάμο και αναζητούν αμπελουργούς για να συνεργαστούν μαζί τους.
Υπό αυτή την έννοια, η προσφορά καλύτερης και εγγυημένης τιμής από τον συνεταιρισμό φαντάζει περίπου επιβεβλημένη: “Οι πωλήσεις μας έχουν πάει πολύ καλά, παρά τον κορωνοϊό, και οι τιμές πρέπει να φτάσουν σε ένα επίπεδο ώστε ο αμπελουργός να παραμείνει στο αμπέλι του“, προσθέτει ο κ. Σκούτας.
Μεγάλη μείωση στην απόσταξη κρίσης στη Σάμο
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Αγροτύπος”, η Σάμος και το Ηράκλειο ήταν οι περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκε φέτος η μεγαλύτερη μείωση στην απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης.
Η μείωση των ποσοτήτων οίνων που θα οδηγηθούν σε απόσυρση δικαιολογείται λόγω της αύξησης φέτος των τουριστών στα νησιά και της μεγαλύτερης κατανάλωσης σε σχέση με πέρσι.
ΕΟΣΣ: Ποιοτικός ο φετινός τρύγος
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική εφημερίδα του ΕΟΣΣ, SamiaAmpelos.gr, αναφέρει για τον φετινό τρύγο: “Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου ο φετινός τρύγος στη Σάμο, ενώ στα τέλη Αυγούστου συνεχίστηκε στις ημιορεινές περιοχές του νησιού, για να περάσει σε λίγες μέρες και στις ορεινές.
Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, η αύξηση της σταφυλικής παραγωγής κατά 15% και η εκλεκτή ποιότητα των σταφυλιών.
Οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ο καύσωνας δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την παραγωγή καθώς τα δροσερά μελτέμια του Αιγαίου και η επαρκής υγρασία του εδάφους, λειτούργησαν αντισταθμιστικά.
Οι ικανοποιητικοί βαθμοί σακχάρων στα σταφύλια, ευνοούν την οινοποίηση των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού.
Τα ξηρά κρασιά έχουν ικανοποιητική οξύτητα και εξαιρετικό αρωματικό χαρακτήρα, ενώ στη νέα σειρά των φυσικών οίνων τα σταφύλια βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας από επιλεγμένους αμπελώνες, είναι άριστης ποιότητας.
Γενικά από άποψη ποιότητας, η χρονιά εμφανίζεται εξαιρετική και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Η οινική παραγωγή αναμένεται να είναι ποιοτικά και ποσοτικά πολύ καλή και να υπερκαλύψει τις ανάγκες της αγοράς”.