Πληροφορίες σχετικά με την προσφορά θέσεων μαθητείας από τον ιδιωτικό τομέα για το “Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας” περιόδου 2021-2022 δίνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

Συγκεκριμένα η ΔΔΕ Σάμου ενημερώνει τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τα εξής:

Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ., το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Α.«Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο», διάρκειας 156 ημερολογιακών ημερών (τριάντα δύο (32) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες, οκτώ (7) ώρες την ημέρα, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός. Επισημαίνεται ότι η χορήγηση των κανονικών αδειών (12 εργάσιμες ημέρες) είναι υποχρεωτική μέχρι τη λήξη της σύμβασης μαθητείας ή των αναλογικών αδειών μέχρι τη διακοπή της σύμβασης.

Β.«Εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας»συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ) ή/και σε Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ.

Στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητείας μπορούν να συμμετέχουν ως εργοδότες, φορείς του δημόσιου τομέα καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι φορείς:

1. Προσωρινής απασχόλησης

2. Τα νυχτερινά κέντρα

3. Παροχής καθαριότητας και φύλαξης

4. Τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών

5. Κάθε επιχείρηση στην οποία δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της εκπαίδευσης από το Υ.ΠΑΙ.Θ.
Όσοι ιδιωτικοί φορείς επιθυμούν να στηρίξουν για άλλη μια χρονιά τον θεσμό της μαθητείας, επενδύοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων που επέλεξαν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την αποτελεσματική τους ένταξη στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να προβούν σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων μαθητείας στο Πληροφοριακό Σύστημα https://e-mathiteia.minedu.gov.gr και να ακολουθήσουν τις αναρτημένες οδηγίες για «Διεπαφή Επιχειρήσεων».

Η ΔΙ.Δ.Ε Σάμου επισημαίνει ότι οι ιδιωτικοί φορείς εργοδότης πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευσή στο χώρο τους, στη συγκεκριμένη ειδικότητα, εκπαιδευτή αντίστοιχης επαγγελματικής ειδικότητας, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο εργοδότης, επίσης, θα πρέπει να μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων.

Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν να συμβουλεύονται το Ενημερωτικό σημείωμα για εργοδότες 2021-2022 για περαιτέρω πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική καταχώριση για διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας 2021 – 2022 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα θα παραταθεί έως την Τετάρτη 15/09/2021 και ώρα 23:59.

Οι προσφερόμενες ειδικότητές του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στο νησί της Σάμου, για την περίοδο 2021-2022, είναι οι εξής:

1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

3. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

4. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

5. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

6. Τεχνικός Οχημάτων

7. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

8. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

9. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

10. Αισθητικής Τέχνης

11. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

12. Βοηθός Νοσηλευτή

13. Κομμωτικής Τέχνης

Οι προσφερόμενες ειδικότητές του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στο νησί της Ικαρίας, για την περίοδο 2021-2022, είναι οι εξής:

1. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

2. Τεχνικός Οχημάτων

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932790418 κ. Χαριλάου, Υπεύθυνη μαθητείας ΔΔΕ Σάμου.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!