Μία ομάδα με στόχο την αναδάσωση των πρόσφατα καμμένων περιοχών γύρω από το Κοκκάρι δημιουργήθηκε στο facebook με πρωτοβουλία του γνωστού και μέσα από το SamosVoice.gr Σαμιώτη, Νίκου Αναστασίου.

Στόχος της ομάδας, τη σελίδα της οποίας μπορείτε να βρείτε εδώ, είναι ο συντονισμός των προσπαθειών ώστε να αναληφθούν δράσεις αναδάσωσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εκτάσεων.

Στην αναλυτική περιγραφή της ομάδας αναφέρονται τα εξής:

Το Κοκκάρι αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά της Σάμου και περιβάλλεται από μια ιδιαίτερα πλούσια φύση αποτελούμενη από δασικές εκτάσεις.

Σημαντικό μέρος των δασικών αυτών εκτάσεων κάηκε την τελευταία εικοσαετία 3 φορές, το 2000, το 2010 και πρόσφατα το 2021.

Υπάρχουν εκτάσεις που κάηκαν τουλάχιστον τις δύο από τις τρεις φορές και είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να ξαναγεννηθεί δάσος στα σημεία αυτά.

Σίγουρα σταδιακά θα πρασινίσει αλλά ο δασικός πλούτος για να ξαναδημιουργήθει θα χρειαστεί στοχευμένη αναδάσωση.

Η εικόνα της περιοχής αν δεν γίνει αναδάσωση κινδυνεύει να αλλάξει ριζικά και σταδιακά να υποβαθμιστεί με αποτέλεσμα την αλλοίωση της και τη περαιτέρω υποβάθμιση των εδαφών της.

Πέραν του περιβαλλοντικού αποτυπωματος συνέπεια της πυρκαγιάς η αλλοίωση του φυσικού πλούτου της περιοχής σίγουρα δεν θα βοηθήσει στη περαιτέρω οικονομική και αναπτυξιακή της προοπτική μιας και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος περιοχών όπως οι παραλίες της Τσαμαδού και Λεμονάκια εν μέρη αποτελεί παρελθόν.

Στόχος της ομάδας είναι ο συντονισμός πολλών ανθρώπων ντόπιων ή επισκεπτών (μιας και πολλοί αγαπούν εξίσου αν όχι και περισσότερο το μέρος) ώστε να δημιουργηθεί ένας μοχλός πίεσης στις τοπικές αρχές για να αναλάβουν δράσεις αναδάσωσης όσο των δυνατόν μεγαλύτερων εκτάσεων.

Επίσης να γίνει προσπάθεια ώστε να συνδράμουν με τις γνώσεις τους περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ιδιωτικού τομέα ώστε να υποστηριχθεί το κόστος αγοράς δενδρυλλίων και σπόρων.

Στην προσπάθεια αυτή θα χρειαστούν άτομα που θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι ώστε να τρέξουν τη προσπάθεια με συναντήσεις με τοπικούς φορείς και να παρέχουν πληροφορίες σε φορείς εκτός νησιού που τυχόν θα ενδιαφερθούν να βοηθήσουν“.

Η σελίδα της ομάδας στο facebook περιλαμβάνει όμορφες φωτογραφίες από το Κοκκάρι και την γύρω περιοχή.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!