“Ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες η κατασκευή νέων δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο. Είναι σχεδόν έτοιμα τα κέντρα, ακριβώς όπως τα είχαμε περιγράψει και στα τρία νησιά” δήλωσε την Παρασκευή στα “Παραπολιτικά 90,1” ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημείωσε, “έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και είναι σε εξέλιξη για τη Χίο, τη Λέσβο και την αναβάθμιση του Φυλακίου Έβρου. Ελπίζουμε να τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες ώστε να ξεκινήσουν εντός του έτους τα έργα και εκεί. Άρα, μέσα στο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί αυτό που ονομάζουμε εθνικό σύστημα πρώτης υποδοχής με κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα”.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, και τα χρήματα που θα δοθούν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι “η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Ευρώπη στηρίζει την Τουρκία για να στηρίξει την ΕΕ και για να μην έχουμε ροές προς την Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 12μηνο η μείωση είναι 96% σε σχέση με το προηγούμενο. Δηλαδή, το τελευταίο 12μηνο στα ελληνικά νησιά έχουνε μπει 2.300, αντί 63.000 που είχαν μπει στο προηγούμενο 12μηνο. Άρα, υπάρχει μια πολύ μεγάλη μείωση ροών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως την κοινή δήλωση του 2016″ είπε.

“Στο θέμα των επιστροφών για παράδειγμα, ενώ δέχτηκε επιστροφές στις αρχές του 2020 μετά τον Μάρτιο του ’20, επικαλούμενη την πανδημία, ίσως δικαιολογημένα στην αρχή, σίγουρα αδικαιολόγητα σήμερα, η Τουρκία δεν αποδέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας” υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, “η θέση της Ελλάδας εδώ και μήνες είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η κοινή δήλωση από όλους, και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, που αυτό βοηθάει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης, και η Τουρκία να αναλάβει τις δύο δικές της υποχρεώσεις. Και νομίζω ότι πλέον η ΕΕ είναι πολύ πιο επιφυλακτική και αυτή η λογική της διαρκούς παρακολούθησης της εφαρμογής νομίζω πλέον είναι πιο δεδομένη από την πλευρά της ΕΕ για να συνεχίσουν και να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις τους επόμενους μήνες και χρόνια”.

Ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως “αυτή τη στιγμή περίπου ο 20% των διαμενόντων σε δομές φιλοξενίας στα νησιά μας είναι προς επιστροφή, είναι ένα θέμα το οποίο θα επαναφέρει η Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω και μετά τη χθεσινή απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, μετά την επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ στην Άγκυρα όπου ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να θεμελιώσει και να ισχυροποιήσει τη θετική ατζέντα που φαίνεται ότι στην παρούσα φάση και η Τουρκία επιδιώκει”.

Ο υπουργός επισήμανε πως αυτή τη στιγμή, από τους 7.000 που βρίσκονται στα νησιά, το 20% είναι προς επιστροφή, είναι αυτοί οι 1.450. “Να σημειώσω ότι τον Ιανουάριο του 2020 είχαν 42.000 άτομα να μένουν σε 5 νησιά, ο αριθμός αυτός σήμερα έχει μειωθεί σε 7.000. Άρα, πλέον έχουμε πετύχει την αποσυμφόρηση των νησιών μας και χθες καταφέραμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στο Eurogroup και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μονιμοποιήσουμε τον ΦΠΑ σε αυτά τα 5 νησιά του Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος της κρίσης”.

Όπως συμπλήρωσε, “είναι δεδομένο ότι η χώρα μας θα αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. Το θέμα είναι οι ροές να είναι πολύ περιορισμένες και να μην μας επηρεάζουν όπως μας επηρέαζαν το 2015 – αλλά δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι δεν θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Το θέμα πλέον είναι να μην έχεις πίεση στα νησιά. Για παράδειγμα, η Λέρος έχει μια δομή χωρητικότητας 800 ατόμων, είχε φτάσει κάποια στιγμή να φιλοξενεί 1.600, σήμερα έχει 80 άτομα. Στην Κω είναι 78 άτομα, στη Χίο είναι 495. Πλέον αυτή η πίεση που ξέραμε δεν υπάρχει” τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Ερωτηθείς ποια νησιά δέχονται μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, ο υπουργός απάντησε: “Είναι σχεδόν μηδενική σε όλα τα νησιά κατ’ ελάχιστον, λίγο περισσότερο στη Λέσβο. Στη Λέσβο είχαμε 22.000 άτομα στη Μόρια, αυτή τη στιγμή έχουμε 4.900, είναι το μόνο νησί που ακόμα υπάρχει ένας όγκος στη δομή φιλοξενίας, αλλά η δομή έχει κατασκευαστεί για 8.000 θέσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφόρηση και πίεση. Χίλια άτομα είναι προς επιστροφή στην Τουρκία που είναι στη Λέσβο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει από τη χώρα μας περισσότεροι πλέον από όσοι έρχονται, έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων σε σχέση με νέες αφίξεις” δήλωσε.

Για τον εμβολιασμό των μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως “σε όλες τις δομές έχει πάει ειδικό συνεργείο του ΕΟΔΥ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson. Έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν. Από τους 50.000 ανθρώπους που μένουν σε δομές φιλοξενίας, έχουμε μόνο 3 απώλειες ανθρώπινης ζωής από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα” ανέφερε.

Για τις αιτήσεις ασύλου, ο υπουργός σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υπόλοιπο 63.000 αιτήσεων, πέρυσι εκδώσαμε 106.000 αποφάσεις. Ο στόχος μας είναι στο τέλος του 2021 να μην έχουμε εκκρεμότητες ασύλου παρελθόντων ετών” είπε.

“Θέλω να πιστεύω ότι το καλοκαίρι φέτος θα είναι πολύ πιο ήσυχο από προηγούμενα καλοκαίρια στο θέμα του μεταναστευτικού. Μέχρι στιγμής ο Ιούνιος εξελίσσεται πάρα πολύ ομαλά” κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: Παραπολιτικά

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!