Φωτογραφία από το www.lambrosvakiaros.com

Συνταγή για μια παραδοσιακή σαμιώτικη λιχουδιά, τους σαμιώτικους κρεμμυδοντολμάδες με κρέμα λεμονιού, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του, LambrosVakiaros.com, ο Σαμιώτης Master Chef, Λάμπρος Βακιάρος.

Δείτε κι εσείς πως μπορείτε να φτιάξετε τους κρεμμυδοντολμάδες!

Τα υλικά:

Για τη γέμιση

12 – 15 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
10-12 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 συσκευασία ρύζι καρολίνα ή γλασέ
2 κούπες νερό
3 κ.γ. αλάτι
1 μεσαίο ματσάκι μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)
15 μεγάλα φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)

Για την κρέμα λεμονιού

3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλεύρι
1 κούπα ζωμό από τη κατσαρόλα
1 κούπα γάλα
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
3 – 4 κ.σ. μάραθο ή άνηθο (ψιλοκομμένο)

Η εκτέλεση:

Για τη γέμιση και τα κρεμμύδια

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα κρεμμύδια (καθαρισμένα) και σιγοβράζουμε για περίπου 25′ – 30΄μέχρι ο εξωτερικός φλοιός να είναι ελαφρώς μαλακός.

Παράλληλα προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και τα 2 είδη κρεμμυδιού.

Τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι.

Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 2 λεπτά και προσθέτουμε το νερό και το αλάτι.

Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Σε αυτό το σημείο το ρύζι θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλμυρό.

Για το τύλιγμα:

Σε μια επιφάνεια εργασίας παίρνουμε μια φλούδα του βρασμένου κρεμμυδιού και προσθέτουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση.

Ρολάρουμε τυλίγοντας προς τα μέσα, έτσι ώστε το ρύζι να τυλιχτεί τουλάχιστον μιάμιση φορά από το κρεμμύδι.

Ξεκινώντας από τις πρώτες στρώσεις του κρεμμυδιού επειδή θα είναι μεγάλες σε μήκος τις κόβουμε στη μέση.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με τα κρεμμύδια, σε μια μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε στο κάτω μέρος όσα από τα κρεμμύδια δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε για το γέμισμα (περίπου 6-7).

Στη συνέχεια, σε κυκλικό σχηματισμό στρώνουμε, στριμώχνοντάς τα πολύ καλά μεταξύ τους, εναλλάξ έναν κύκλο από γεμιστά κρεμμύδια.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία εώς ότου έχουμε τουλάχιστον τρεις στρώσεις.

Περιχύνουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που δεν χρησιμοποιήσαμε και τοποθετούμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο με μέγεθος τέτοιο ώστε να καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας.

Γεμίζουμε με νερό εως ότου το νερό καλύψει σχεδόν 1 δάχτυλο το πιάτο και κλείνουμε με το καπάκι.

Σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (4-5) για 50 – 60 λεπτά.

Για την κρέμα λεμονιού:

Σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά.

Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αυγοδάρτη, προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.

Αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο αντικαθιστούμε το γάλα με ζωμό.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πάντα σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 3-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει.

Μόλις η κρέμα μας είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μάραθο και γαρνίρουμε τους κρεμμυδοντολμάδες.

Βρείτε και άλλες υπέροχες συνταγές στην ιστοσελίδα του Λάμπρου Βακιάρου!

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!