Φωτογραφίες του Χρήστου Βασιλάκου

Τις ομορφιές μιας σπουδαίας πεζοπορικής διαδρομής στην ευρύτερη περιοχή του Ευπαλίνειου Ορύγματος αναδεικνύει με τις φωτογραφίες του ο Χρήστος Βασιλάκος.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα samoshikes.com για την διαδρομή αυτή, “Δυστυχώς, λόγω μη αδειοδότησης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, από το συνολικό μήκος της Διαδρομής 31 (8 χλμ.) έχει καθαριστεί και σηματοδοτηθεί μόνο ένα σκέλος 2,5 χλμ. από το νότιο έως το βόρειο στόμιο του Ευπαλίνειου Ορύγματος.

Αν κάνετε τη διάσχιση του Ορύγματος, δηλαδή μπείτε από το νότιο στόμιό του και βγείτε από το βόρειο, το σηματοδοτημένο σκέλος αυτής της διαδρομής είναι ο καλύτερος και πιο σύντομος τρόπος για να επιστρέψετε στην αφετηρία σας.

Το υπόλοιπο τμήμα αυτής της θαυμάσιας κυκλικής διαδρομής, που αποτελεί μια εντυπωσιακή βόλτα στην ιστορία, μπορείτε να το περπατήσετε μόνο με τη βοήθεια ενός καλού πεζοπορικού χάρτη που σημειώνει το ίχνος της”.

Ο Χρήστος Βασιλάκης προσθέτει για αυτή την διαδρομή και την ευρύτερη περιοχή του Ευπαλίνειου στη σελίδα του στο facebook τα εξής:

“Ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της ρωμαιοκρατούμενης εποχής του νησιού αποτελεί το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, του οποίου υπολείμματα υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε όλο το μήκος της πορείας του.

Στον αυχένα που σχηματίζουν οι δυο λόφοι -στα όρια των δημοτικών κοινοτήτων Χώρας-Πυθαγορείου-, σε μικρή απόσταση από τα αρχαία λατομεία, σώζεται μια υδατογέφυρα, η μοναδική από τα 25 γεφύρια, μικρά και μεγάλα, του υδραγωγείου.

Έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και να θαυμάσετε,στην περιοχή Κουτσοδόντη τις 45 σπηλιές η αρχαία λατομεία γύρω από το λόφο και είναι είσοδοι Αρχαίου Ορυχείου. Οι σπηλιές ξεκινούν από υψόμετρο 147 μέτρων.

Από τη θέση αυτή εξορύσσονταν υλικά για την ανέγερση του μεγάλου ναού της Ήρας και άλλων κτιρίων στο χώρο του Ιερού καθώς και στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου, του σημερινού Πυθαγορείου κατά τους αρχαϊκούς χρόνους.

Συνεχίζοντας την πορεία μας περνάμε από τη πίσω πύλη του Ευπαλίνειου ορύγματος στη περιοχή Αγιάδες.

Ακολουθώντας ένα αγροτικό μονοπάτι φτάνουμε στο οχυρωματικό τείχος της Αρχαίας Σάμου η στα Πολυκράτεια τείχη, μήκους 6.430 μέτρων που προστάτευαν τη πόλη, περικλείοντας μια έκταση 1,2 χιλ.

Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης με τα ελάχιστα τμήματά τους που έχουν διασωθεί.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πυθαγορείου.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο-όρυγμα (σπήλαιο εκκλησιά). Οι διαστάσεις του ορύγματος είναι 120 x 36μ, βάθος 8,5μ και βρίσκεται σε υψόμετρο 109 μ.

Βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή, υψόμετρου 120 μέτρων και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, το σπήλαιο αποτελούσε τόπο λατρείας από την αρχαιότητα.

Ειδικοί μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Πυθαγόρας διέθετε φιλοσοφική σχολή στο σημείο όπου είναι χτισμένο σήμερα το μοναστήρι.”

Δείτε μερικές ακόμα φωτογραφίες του Χρήστου Βασιλάκου από την θέα που αντικρίζει κάνεις από την Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής:

 

 

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!