Με απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα γραφεία του στο Βαθύ απαντά την Πέμπτη 10 Ιουνίου το Εργατικό Κέντρο Σάμου στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, “η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα νέο εργασιακό τερατούργημα που ισοπεδώνει τα όποια εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει χτυπώντας ανελέητα όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής οικογένειας. Συνεχίζει και εντείνει την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση της μετά το εργασιακό έκτρωμα του Βρούτση, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ.

Με τον νόμο αυτό καταργεί την κατάκτηση του αιώνα, το 8ωρο, μετά από 135χρόνια αγώνων και 101 χρόνια από την καθιέρωσή του. Καταργεί τη βάση πάνω στην οποία υπολογίζεται ο μισθός, το μεροκάματο, η υπερεργασία, η υπερωρία, τα δώρα, τα επιδόματα κ.α.

Φέρνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, 10ωρη και 12ωρη δουλειά χωρίς πληρωμή υπερωριών με τη δήθεν διάθεση ρεπό. Έτσι δεν θα ξέρεις αν θα πληρωθείς τα 10ωρα και 12ωρα που δούλεψες όσο και αν κρατάς ημερολόγιο. Αυτό που οι εργοδότες έκαναν παράνομα, δηλαδή τις απλήρωτες υπερωρίες, το κάνει νόμο. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πχ θα δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα 10ωρα και 12ωρα στη φουλ σεζόν και υποτίθεται ότι ο εργοδότης θα τους πληρώνει και ασφαλίζει μέρες και ώρες μετά που θα είναι κλειστό το ξενοδοχείο. Μας δουλεύουν δηλαδή!

Από την μια ο εργαζόμενος θα δει το οικογενειακό πρόγραμμά του να τινάζεται στον αέρα, όπως και ο ελεύθερος χρόνος του, και από την άλλη πολλές φορές ο χρόνος εργασίας θα ξεπερνά τα όρια αντοχής του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες φθορές στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Ξεκινώντας να πας για δουλειά, δεν θα ξέρεις αν θα δουλέψεις για λίγες ώρες ή αν θα δουλεύεις 12ωρα μέχρι και 13ωρα, όπως προβλέπει η Κοινοτική οδηγία 88/2003 που φτάνει μέχρι και 78ώρες εργασία τη βδομάδα και διευθετεί το χρόνο εργασίας, όπως και οι προηγούμενες.

Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι ο νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και μπορεί να ζητήσει εκείνος τα 10ωρα και 12ωρα δουλειάς είναι για γέλια, γιατί όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός που καθορίζει το ωράριο εργασίας σε μια επιχείρηση και ότι το αποκλειστικό κριτήριο είναι το κέρδος του εργοδότη. Αυτός κρατάει το μαχαίρι και το πεπόνι και αυτός κόβει τις φέτες ανάλογα με το συμφέρον του και χρησιμοποιώντας το φόβητρο της απόλυσης.

Ο εργαζόμενος με τον νόμο αυτό θα έχει και μικρότερο εισόδημα. Μέχρι τώρα όσοι έκαναν υπερωρίες «μπάλωναν» κάποιες αναγκεμένες τρύπες εξόδων. Τώρα δεν θα πληρώνεται αυτές τις υπερωρίες, αλλά υποτίθεται ότι ο εργοδότης μετά από πολλούς μήνες θα του δίνει ρεπό, άδεια ή λιγότερες ώρες δουλειάς. Μειώνει, τέλος, την αμοιβή της υπερωρίας πάνω από τις 120 κατά το μισό 50%, ενώ μεγαλώνει το ετήσιο όριο υπερωριών από 120 σε 150 και βάλε.

Καταργεί την Κυριακή αργία και τη γενικεύει σε περισσότερους κλάδους. Προωθεί την τηλεργασία χωρίς όρια.

Απελευθερώνει τις απολύσεις, ενώ λέει πως δήθεν προστατεύει από αυτές. Κανένας εργοδότης δεν χρησιμοποιεί τον πραγματικό λόγο απόλυσης. Ο λόγος που επικαλούνται περισσότερο είναι αυτός της τάχα μειωμένης απόδοσης και φτάνουν ν’ απολύουν όχι μόνο όποιον αντιστέκεται, αλλά ακόμα και εγκύους. Τώρα θα απολύουν ακόμα πιο ελεύθερα, αφού ακόμα και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση ότι είναι άκυρη η απόλυση, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω τον εργαζόμενο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Καταργεί τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, τις μετατρέπουν σε «ανεξάρτητη αρχή» και βάζει επικεφαλής τους ανθρώπους των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων κλπ.

Καθιερώνει απλήρωτο διάλειμμα και απλήρωτη «επιφυλακή», αυξάνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ωράριο εργασίας και την απλήρωτη εργασία.

Ορθώνει νέα εμπόδια στην απεργία και χτίζει τείχος κατά της συνδικαλιστικής δράσης, καθιερώνοντας προσωπικό ασφαλείας στο 1/3 των εργαζομένων της επιχείρησης, έτσι ώστε να δουλεύει η επιχείρηση και να χάνει σημαντικά η δύναμη-όπλο της απεργίας και των εργαζομένων. Υποχρεώνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην απόφαση ενός σωματείου για απεργία, εκλογές κλπ δίνοντας τη δυνατότητα επέμβασης της εργοδοσίας στους εργαζόμενους και ελέγχου της ψηφοφορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δήθεν διαμαρτύρεται και ανεβαίνει στα κάγκελα για το αντεργατικό νομοσχέδιο και τη διευθέτηση εργασίας. Όταν όμως ήταν κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κατάργησε κανέναν από τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα το 2017 συμπλήρωσε αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο επιβάλλοντας το 12ωρο εργασίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς και μάλιστα με ατομικές συμβάσεις, ενώ το 2016 απέρριψε τα αιτήματα και την πρόταση νόμου 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έλεγε τους αγώνες και τις απεργίες «γελοιότητες», που τόσο καιρό δεν έβλεπαν κάτι κακό στο αντεργατικό έκτρωμα και δεν είχαν πει τίποτα για την κατάργηση της κατάκτησης του αιώνα (το 8ωρο), έφτασαν στο σημείο να βρίσκουν και «θετικά σημεία» σ’ αυτό το τερατούργημα. Η προσπάθεια διάσπασης του απεργιακού μετώπου που επιδίωκε με την κωλυσιεργία να αποφασίσει απεργία, όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά ξεγυμνώνει πλήρως τον ρόλο της ως δεξί χέρι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας και μας πεισμώνει για δυνάμωμα και κλιμάκωση της δράσης και των αγώνων.

Δεν περιμένουμε κανέναν από αυτούς να σταθούν στο πλάι μας. Τους μάθαμε όλους. Είναι όλοι κομμάτια του ίδιου μηχανισμού του συστήματος, που στόχο έχουν να ξηλώνουν κομμάτι-κομμάτι την κάθε κατάκτηση και δικαίωμά μας για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει απαντάμε με πόλεμο! Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας! Να μην επιτρέψουμε το σκοτάδι που ονομάζουν πρόοδο, εκσυγχρονισμό και κανονικότητα να μπει στη ζωή μας. Κανένας συμβιβασμός και αναμονή. Να κάνουμε τα σωματεία μας φρούρια οργάνωσης των εργαζομένων και του αγώνα μας. Φρούρια για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει μετερίζι αγώνα.

Απαιτούμε

– Κάτω τα χέρια από το 8ωρο

– Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση.

– Να καταργηθεί όλη η αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων”.

Η ΑΔΕΔΥ Σάμου

Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ. Σε συμμετοχή καλεί το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της, που σημειώνει:

“Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση, που ταυτόχρονα αποτελούν απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας δίνοντας νέα όπλα για την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Το νομοσχέδιο αφορά όλο το λαό, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αφορά τη νεολαία που μπροστά της βλέπει να της «στρώνουν» ένα μέλλον εξαθλίωσης και εξόντωσης.

Καταργείται το 8ώρο και θεσμοθετείται η 10ωρη (ή ακόμα και 12ωρη) εργασία. Διαλύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Ο εργαζόμενος καλείται να είναι και «διαθέσιμος όποτε και όσο απαιτεί ο εργοδότης. Αυξάνεται ο απλήρωτος χρόνος εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των εργοδοτών. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι καινούριες, είναι στρατηγική επιλογή όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, του ΣΕΒ και της Ε.Ε.. Υπηρετήθηκαν πιστά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γενικεύεται η εργασία τις Κυριακές, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Εξαφανίζεται στην πράξη η μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε εξαίρεση. Η κυβέρνηση κι εδώ, παίρνει την σκυτάλη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο στο εμπόριο.

Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία. Αυξάνεται στο έπακρο η εντατικοποίηση της εργασίας και γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του μη εργάσιμου χρόνου.

Αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 (από 96 στην βιομηχανία και 120 συνολικά) και μειώνεται η αποζημίωσή τους (από 60% στο 40%). Αντί για νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή, να ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι και να δημιουργούνται νέες στρατιές ανέργων.

Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Yποβαθμίζονται, δηλαδή, οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπήρχαν σε δήθεν «ανεξάρτητες αρχές», αφήνοντας την εργοδοσία να σμπαραλιάζει ελεύθερη τα πάντα.

Απελευθερώνονται στην πράξη οι απολύσεις των εργαζομένων. Ακόμα κι αν μια απόλυση κριθεί δικαστικά παράνομη, μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο με αποζημίωση τριών μισθών. Καταργείται, επίσης, κάθε προστατευτική διάταξη απόλυσης συνδικαλιστών, αφήνοντας την εργοδοσία να εκβιάζει και να απειλεί απέναντι στα σωματεία και σ’ όποιον τολμήσει να διεκδικήσει το παραμικρό.

Το νομοσχέδιο εκφράζει κυριολεκτικά το ταξικό μίσος των εκμεταλλευτών απέναντι στα σωματεία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Διατηρείται η υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών (ν. Αχτσιόγλου) για τη λήψη απόφασης για απεργία και γίνεται υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των σωματείων. Ουσιαστικά, επιδιώκουν να κυριαρχήσει η «σιωπή νεκροταφείου» σε κάθε κλάδο, να καταστήσουν «παράνομη» κάθε συλλογική διαδικασία. Απαγορεύεται στην πράξη η απεργία σε μια σειρά χώρους (υγεία, ενέργεια, μεταφορές, δήμους κ.α.). Προβλέπεται σε ημέρα απεργίας να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 1/3 των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απεργία, δηλαδή, μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη».

Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, η οποία μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα!
Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. To «φακέλωμά» των σωματείων στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) θα είναι και προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες. Το φακέλωμα προχωράει παραπέρα, αφού η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων. Κι έτσι διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η άμεση παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.

Όλοι οι εργαζόμενοι, έχουμε χρέος να δώσουμε τη μάχη απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά και το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Όλοι στη μάχη για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα!

Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού και εναλλάξ τσάκισαν τα δικαιώματά μας.

Τώρα είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε:

– Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

– Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.

– Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

– Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών για τους οποίους εργάζονται.

– Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία. Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα.

– Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας. Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή”.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!