fbpx

Η εικόνα του τουρισμού στη Σάμο τον Μάιο – Οι εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαιρι

Την κατάσταση που επικρατεί στην τουριστική αγορά της Σάμου τον Μάιο και τις προσδοκίες των ανθρώπων του τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι στο νησί αποτυπώνει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τίμου Φακαλή με τίτλο “Τουρισμός – Αγωνία στα νησιά: Χάθηκε ο Μάιος, ποντάρουν σε αφίξεις τον Ιούλιο”, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο Ethnos.gr.

Δείτε το απόσπασμα που αφορά το νησί του Πυθαγόρα:

“Στη Σάμο τα πρώτα τσάρτερ προσγειώνονται στο νησί κάθε χρόνο τέλος Απριλίου οπότε και ξεκινάει η τουριστική σεζόν.

«Φέτος χάνεται όλος ο Μάιος, ενώ ο Ιούνιος είναι προβληματικός και ρευστός.

Υπάρχει μια τάση να μετακινείται συνέχεια η αρχή της σεζόν ολοένα και πιο πίσω. Και μέχρι στιγμής έχουμε κρατήσεις από Αύγουστο και μετά» δήλωσε στο ethnos.gr o γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Νομού Σάμου Δημήτρης Κασμιρλής.

Η ρευστή κατάσταση που διαμορφώνεται οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Κασμιρλή στους αργούς εμβολιασμούς με τους οποίους προχωρά η Ευρώπη με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να ταξιδέψουν.

Από τις 28 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από το Ισραήλ για την Σάμο, με προσδοκώμενο συνολικό αριθμό επισκεπτών περίπου στις 3.000.

Συνολικά έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή τουριστική σεζόν από το Ισραήλ 21 πτήσεις και αυτές θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Κινητικότητα επικρατεί από την Σκανδιναβία και την Ολλανδία ενώ λίγο πιο κάτω είναι οι κρατήσεις από την Μεγάλη Βρετανία.

«Κάνουμε το σταυρό μας να ηρεμήσει ο κορωνοϊός και να λυθεί το μεταναστευτικό»

Τόσο το 2018 όσο και το 2019 περίπου 200.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Σάμο. «Και πιστεύω αν πιάσουμε το 40% του 2019 θα είμαστε καλά όπως πάμε με αυτό το ρυθμό. Μέχρι στιγμής η κίνηση κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20% του 2019.

Κάνουμε το σταυρό μας να τελειώσει ο κορωνοϊός και να λυθεί το μεταναστευτικό.

Γιατί το μεταναστευτικό δεν έχει λυθεί. Είναι εδώ και μας ταλαιπωρεί».

Από τις 20.000 κλίνες πέρσι δεν άνοιξαν ούτε οι μισές ενώ «φέτος έχουν όλοι διάθεση να ανοίξουν».

Οι τιμές των ξενοδοχείων έπεσαν το 2020 λόγω της πανδημίας μεσοσταθμικά 20% στο νησί και φέτος εκτιμάται από τους ξενοδόχους ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020.

Αν και η Σάμος «δουλεύει» κυρίως με Σκανδιναβούς, Ολλανδούς και Γερμανούς, μετρήσιμη δύναμη αποτελούν και οι τουρίστες που φτάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια.

Συνολικά περίπου 30.000 τουρίστες από την Τουρκία μπαίνουν στα ημερόπλοια και χρησιμοποιούν τη βασική γραμμή Κουσάντασι – Πυθαγόρειο.

Η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργεί από τη δεκαετία του 60 ενώ λόγω της ζήτησης μπήκε και δεύτερη γραμμή την τελευταία τετραετία από το Σίγκατσικ για Καρλόβασι.

Η τουρκική οικονομία είχε ανέβει τα τελευταία χρόνια και ο Τούρκος άρχισε να ταξιδεύει.

“Δεν είναι σημαντικό μέγεθος για την Σαμιώτικη οικονομία δηλ δεν έχει καμία σχέση με το βάρος που έχει στη Χίο ή στη Μυτιλήνη η αγορά της Τουρκίας.

Αλλά δεν παύει να είναι ένα συμπλήρωμα καλό για μας το οποίο χάθηκε προς το παρόν”.

Πηγή: Ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!