Και άλλοι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ανοίγουν σταδιακά από αύριο, Σάββατο, και κυρίως από τη Δευτέρα 10/5, σε όλη τη χώρα, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής.

Πιο αναλυτικά, μετά και τη θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως:

– Από 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία

– Από τις 17/5 επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί και τα ωδεία

– Από 21/5 ανοίγουν τα θερινά σινεμά και επιτρέπονται οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, με πληρότητα έως 75%.

– Από 28/5 επανεκκινούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθρους χώρους

Από τα αρμόδια υπουργεία θα γίνουν ανακοινώσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων και σε αθλητισμό (από 17/5) – εστίαση.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από αύριο, Σάββατο, ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Παράλληλα, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Επίσης, ότι από τη Δευτέρα 10/5 λειτουργούν ξανά διά ζώσης Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Λύκεια, με self test.

Από την ίδια ημέρα, διά ζώσης θα λειτουργούν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, πανελλαδικών και επάρκειας.

Από 10/5 επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Τέλος, από 17/5 αρχίζουν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Ο νέος υγειονομικός χάρτης

Σε ό,τι αφορά στον εβδομαδιαίο χάρτη ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19, όπως παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, ο υφυπουργός εξήγησε πως αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται μόνο σε 10 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), τρεις είναι σταθερές, ενώ σε 61 – μεταξύ αυτών και σε Αττική και Θεσσαλονίκη – καταγράφεται μείωση.

Η Σάμος παραμένει στο κόκκινο επίπεδο-αυξημένου κινδύνου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται από το πρωί του Σαββάτου, λόγω σημαντικής αύξησης-εξαιρετικής επικινδυνότητας του επιδημιολογικού φορτίου ο δήμος Βισαλτίας Σερρών, αλλά και ο δήμος Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας, στον οποίο τα κρούσματα πενταπλασιάστηκαν (233 έναντι 49 στις 27/4). Ο υφυπουργός ζήτησε επαγρύπνηση από τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Το ίδιο είπε και για Κάλυμνο, που είναι έως τις 17/5 σε καθολικό lockdown. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως στο νησί δεν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν οι Π.Ε. Αττικής, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Θάσου, Καβάλας, Λέσβου, καθώς και οι δήμοι Φαιστού Ηρακλείου, Σερρών και Αμφίπολης, Καστοριάς, Βόλου, Ξάνθης, Μαρώνειας-Σαππών και Ιάσμου Ροδόπης.

Αντιθέτως, λόγω βελτίωσης της κατάστασης, βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο και εντάσσονται από τη Δευτέρα στο κόκκινο η Π.Ε. Χαλκιδικής και οι δήμοι Διδυμοτείχου, Πέλλας, Έδεσσας, Αλμωπίας, Σιντικής Σερρών, Ορεστίδος Καστοριάς, Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, Αιγιάλειας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!