Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα στον Μαραθόκαμπο της Σάμου για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό έθιμο των “οβίδων”*, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο σε αυτό το χωριό της νοτιοδυτικής Σάμου.

Η εικόνα και ο ήχος στα παρακάτω βίντεο της σελίδας “Καταφύγιο” στο facebook προκαλούν δέος!

Οβίδες ενορίας Αγίας Τριάδας:

Οβίδες ενορίας Αγίου Αντωνίου:

Οβίδες ενορίας Προφήτη Ηλία:

Οβίδες ενορίας Αγίου Αθανασίου:

Οβίδες ενορίας Αγίας Παρασκευής:

Παρακολουθήστε επίσης τα βίντεο της Μαρίας Κιλουκιώτου:

Οβίδες ενορίας Αγίας Τριάδας:

Οβίδες ενορίας Αγίας Παρασκευής:

Οβίδες ενορίας Αγίου Αθανασίου:

Δείτε επίσης φωτογραφίες από το έθιμο στον Μαραθόκαμπο:

Φωτογραφίες της Μαρίας Κιλουκιώτου

Φωτογραφίες του Διαμαντή Γεωργίου:

 Φωτογραφία του Φώτη Κοντορούδα

Το Μεγάλο Σάββατο, αστυνομικοί του Α.Τ. Μαραθοκάμπου, στο πλαίσιο ερευνών για την παράνομη κατοχή, κατασκευή, χρήση, διακίνηση και εμπορία βεγγαλικών, ενόψει των εορτών του Πάσχα, εντόπισαν σε υπαίθριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθοκάμπου στη Σάμο, 4 αυτοσχέδιες οβίδες.

Οι οβίδες κατασχέθηκαν, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μαραθοκάμπου.

* Τι είναι το έθιμο των οβίδων στον Μαραθόκαμπο Σάμου (της Νίτσας Κιάσσου)

Δεν πρόκειται για απλές τουφεκιές, σαν κι αυτές που πέφτουν και αλλού πανελλαδικά, ήδη από την εποχή της τουρκοκρατίας, κάθε Πάσχα. Στον Μαραθόκαμπο της Σάμου ανήμερα της Λαμπρής σκάνε οβίδες!

Για την ακρίβεια, πέφτουν χιλιάδες κάλυκες από οβίδες, οι οποίες ταπώνονται με μπαρούτι και χαρτί, στήνονται στο έδαφος στις γύρω πλαγιές του χωριού και το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οι ντόπιοι τις πυροδοτούν, δημιουργώντας επαναλαμβανόμενες εντυπωσιακές εκρήξεις.

Οι προετοιμασίες για την τήρηση του εθίμου αρχίζουν από πολύ νωρίς, ουσιαστικά διαρκούν έναν ολόκληρο χρόνο. Πρέπει να μαζευτούν χρήματα για το μπαρούτι, να κατασκευαστούν καινούρια βλήματα, να οργανωθούν και να συντονιστούν τα συνεργεία. Πολλές από τις οβίδες προέρχονται από τον πόλεμο του 1940 και φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού όλα αυτά τα χρόνια.

Ανήμερα το Πάσχα, περιμετρικά του Μαραθοκάμπου, στα βουνά, ανάμεσα στους θάμνους, κάθε μια από τις πέντε ενορίες του χωριού έχει και το δικό της πολυάριθμο συνεργείο και καθορισμένη μέθοδο εκπυρσοκρότησης.

Μεγάλη σημασία δίνεται και στο θέαμα, αφού η συγκεκριμένη τοποθέτηση των βλημάτων συμβάλει στο να εκτινάσσονται οι καπνοί με ορισμένο σχήμα. Οι οβίδες, για παράδειγμα, που πυροδοτούνται όρθιες (ολορτίνια), στέλνουν στον αέρα εντυπωσιακά κατάλευκα στεφάνια, ενώ αυτές που μαζί με το μπαρούτι έχουν ταπωθεί και με ώχρα, γεμίζουν την ατμόσφαιρα με χρώματα.

Το κάθε ταμπούρι ρίχνει από πέντε μπαταριές (ομοβροντίες) σταδιακά, μία για την κάθε ενορία που το αναστάσιμο λάβαρό της περνά από συγκεκριμένο σημείο, κατά τη διάρκεια της Ύψωσης που πραγματοποιείται στις 11 το πρωί.

Το έθιμο αυτό δεν σταματά τη μέρα της Λαμπρής. Οι οβίδες που για οποιονδήποτε λόγο δεν έσκασαν συγκεντρώνονται και μεθοδεύεται από την αρχή η πυροδότησή τους. Σποραδικές μπαταριές από τέτοια βλήματα πέφτουν την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, επειδή προφανώς το Χριστός Ανέστη είναι πρόσφατο, αλλά και γιατί γιορτάζουν αρκετά ξωκλήσια της περιοχής, που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος προσκυνητών.

Μετά απ’ όλα αυτά ακολουθεί η συγκέντρωση και η φύλαξη των όλμων στις αποθήκες, ο απολογισμός και η σύγκριση της εκρηκτικής παρουσίας τής κάθε ενορίας, αφού σε τούτη τη συνήθεια μεγάλη σημασία φαίνεται πως έχει η πρωτιά, που ενισχύει τον θρύλο της αντροσύνης, της ικανότητας και της παλικαριάς.

Πηγή βίντεο: Σελίδα “Καταφύγιο” στο facebook

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!