Τις θέσεις που παρουσίασαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε δύο συνεδριάσεις, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου, κοινοποιούν στους πολίτες οι δημοτικές παρατάξεις “Ανατροπή” και “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”.

Δείτε αναλυτικά τι παρουσίασαν οι δύο παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο:

Οι θέσεις της παράταξης “Ανατροπή”

Δημοτικό Συμβούλιο 21ης Απριλίου 2021

“Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στις 21 Απριλίου 2021, κατά την ημερήσια διάταξη και για τα θέματα που συζητήθηκαν εκείνη την ημέρα (2 θέματα συζητήθηκαν στις 22 Απριλίου), η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” τοποθετήθηκε και έθεσε τις απόψεις της για τα εξής θέματα:

1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” πιστεύει ότι τα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να συμμετάσχουν και αυτά στις διαβουλεύσεις του νέου σύμφωνου μετανάστευσης και ασύλου, ούτως ώστε να παρουσιάσουν τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν και να ληφθούν αποφάσεις που δεν θα μετατρέπουν τα νησιά μας σε νησιά άλλης κατηγορίας. 

Η “Ανατροπή” δεν ψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου διότι δεν είναι δυνατόν αφενός να απαιτούμε καθολική αποσυμφόρηση της Σάμου από πρόσφυγες και μετανάστες και αφετέρου να αποδεχόμαστε την υπό κατασκευή δομή των 1200 ατόμων στη θέση Ζερβού. Αυτός ο αριθμός είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2020 ώστε να γίνει διαπραγμάτευση Δημάρχου και Πρωθυπουργού, που τελικά δεν επιτεύχθηκε. Πλέον δεν πρέπει, σύμφωνα με την παράταξή μας, να αποδεχόμαστε καμιά τέτοια δομή, γιατί έχουμε μηδενικές ροές, ενώ το νησί μας έχει πληγεί και από τον σεισμό και άλλα φυσικά φαινόμενα. Το Υπουργείο δεν λαμβάνει στα υπόψη του αυτό που θέλει η κοινωνία, αλλά και ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν προτείνει. Τελικά, φτιάχνεται μια δομή 3000 ατόμων όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, αλλά σίγουρα φαντάζεται και φαίνεται πάρα πολύ μεγαλύτερη. 

Με αυτούς τους όρους, ο Δήμος μας δεν πρέπει να έχει καμιά δομή φιλοξενίας, αλλά έναν μικρό χώρο υποδοχής και ταυτοποίησης, όπου οι εισερχόμενοι στο νησί μας πρόσφυγες και μετανάστες θα διαμένουν ελάχιστες μέρες, θα διευθετούνται άμεσα τα αρχικά τους έγγραφα και θα μεταφέρονται όλοι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Ψήφισμα στήριξης Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να στηριχτεί και να διεκδικήσουμε στοχευμένα από το κράτος ποικίλες μορφές ενισχύσεων. Δυστυχώς όμως, αυτό που φαίνεται είναι ότι το κράτος θέλει να κλείσει τα περιφερειακά Α.Ε.Ι. και εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρούμε τους δικούς μας τρόπους ώστε να στηριχτεί το Πανεπιστήμιο και να γίνει ο τόπος μας ελκυστικότερος για τους φοιτητές, ώστε να θέλουν να πραγματοποιούν τις σπουδές τους εδώ. 

Ως “Ανατροπή” προτείνουμε ότι ο Δήμος πρέπει να βοηθήσει ο ίδιος το Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές. Ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν είναι παραδείγματος χάριν: i) η στήριξη της πρακτικής άσκησης – ενισχυτική διδασκαλία – ούτως ώστε φοιτητές να έρχονται στα σχολεία του Δήμου μας και να βοηθούν τους μαθητές μας και ii) να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνει εύκολη η πρόσβαση στους φοιτητές και να μπορούν να επισκέπτονται εύκολα και φτηνά όλες τις περιοχές του Δήμου μας, όπου θα γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας.

3. Πρόγραμμα συλλογής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2021: Επειδή πολλές κοινότητες και κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η δακοκτονία που διενεργείται από την Περιφέρεια δεν γίνεται σωστά και δεν επιφέρει αποτελέσματα, είναι σκόπιμο ο Δήμος να οργανώσει μια τεκμηριωμένη γεωπονική μελέτη, προκειμένου να καταγραφούν τα οφέλη ή μη της συγκεκριμένης δράσης. Ως εκ τούτου, θα μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Τοπικά Συμβούλια να αποφασίζουν πιο σωστά και τεκμηριωμένα για την ενέργεια αυτή. Η απόφαση του σώματος ήταν θετική και θα σταλεί στα αρμόδια όργανα του Δήμου για να προχωρήσει η εν λόγω πρόταση

Δημοτικό Συμβούλιο 22ας Απριλίου 2021

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεχίστηκε στις 22 Απριλίου 2021, για τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκαν στις 21 Απριλίου, η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” τοποθετήθηκε ως εξής:

1. Συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»: Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” θεωρεί το νέο νομοσχέδιο απαράδεκτο και είναι κατηγορικά αντίθετη με αυτό. Το νέο νομοσχέδιο καταργεί την απλή αναλογική, η οποία κατά την γνώμη μας σημαίνει δημοκρατία και συμμετοχή· δυστυχώς όμως καταργήθηκε πριν καν διαπιστωθεί αν είναι αποτελεσματική ή όχι. Επιπρόσθετα, μειώνεται ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και των Τοπικών, πράγμα που αντιτίθεται στην συμμετοχή και στην πολυφωνία. Επίσης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι με το νέο νομοσχέδιο γυρίζουμε πάλι στην παλιά εποχή. Ο Πρόεδρος της κοινότητας και τα Τοπικά Συμβούλια εκλέγονται και αυτά με το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, πράγμα που καταργεί την ανεξαρτησία, αντιτίθεται στην συμμετοχή και διαιωνίζονται οι κομματικές συντεχνίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία, 12 κατά και 11 υπέρ, έδειξε τα πιστεύω του.

2. Εγκατάσταση κυλικείων/καταστημάτων εντός του νέου ΚΥΤ για την διασφάλιση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης των διαμενόντων: Η “Ανατροπή” πιστή στις θέσεις της, αναφέρθηκε στους λόγους που είναι αντίθετη με το αίτημα του Υπουργείου, λόγοι που είχε τεκμηριώσει και κατά την πρώτη συζήτηση του ίδιου θέματος στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Ως παράταξη είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη «συνεργασία» που ζητάει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Από την πλευρά του δεν έχει συνεργαστεί μαζί μας και δεν έχει λάβει ως δεσμευτικές τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αντιθέτως υλοποιεί ένα «έργο» πολύ μεγάλης κλίμακας, εγκαταστάσεων και πολλών διαμενόντων.

Ως “Ανατροπή” δεν δεχόμαστε τέτοιες συναλλαγές και ούτε τα έσοδα από αυτές τις συναλλαγές.

Η Σάμος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και έχει χτυπηθεί από πολλές μεριές. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μηδενιστεί και αυτό που επιβάλλεται επιτακτικά είναι καμιά δομή στο νησί μας και άμεση μεταφορά όλων των προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από εκτενής συζήτηση και τοποθετήσεις, τελικά δεν ψήφισε ονομαστικά για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά παρέμεινε στην προηγούμενη απόφαση, ότι ο Δήμος δεν θα εμπλακεί σε οριοθέτηση και δημοπρασίες για τα καταστήματα εντός του ΚΥΤ, απόφαση που είχε υπερψηφιστεί κατά τον Δεκέμβριο του 2020“.

Οι θέσεις της παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”

Στις 21 Απριλίου 2021 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου με σημαντικά θέματα και λόγω υπέρβασης του χρόνου συνεδρίασε και την επομένη ημέρα.

1. Στο θέμα, που αφορούσε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών (συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της δημοτικής μας παράταξης) μετά από διεξοδική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 12 έναντι 11 δημοτικών συμβούλων καταψήφισε τις ρυθμίσεις που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών με το σκεπτικό ότι είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση, καταργεί την απλή αναλογική, δημιουργεί ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα όταν με 43% εκλέγεται δήμαρχος και παίρνει πλειοψηφία 60% σε δημοτικούς συμβούλους και ακυρώνει τις κοινότητες- το πρωτοβάθμιο κύτταρο δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τοποθετήσεις των συμβούλων της παράταξής μας η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άφησε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική (που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία εκλέχθηκαν τα δημοτικά συμβούλια τον Μάϊο 2019 και από το καλοκαίρι του 2019 με αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη, ακύρωσε το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως το βασικό δημοκρατικό όργανο, όπου μέσα από διαβούλευση και προγραμματικές συγκλίσεις θα λαμβάνονται οι αποφάσεις και έδωσε στην Οικονομική Επιτροπή υπερεξουσίες και πλαστή υπερπλειοψηφία στην παράταξη του κάθε Δημάρχου.

Αυτό που απαιτείται είναι να λυθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και πόρων της Αυτοδιοίκησης. Να προηγηθεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους που θα ενισχύει τον επιτελικό του ρόλο και θα ενδυναμώνει το ρόλο των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης στην παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

2. Στο θέμα που αφορούσε το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου καταθέσαμε τις απόψεις μας για την χρήση του κτιρίου για στέγαση της πολιτιστικής δημιουργίας και δραστηριότητας, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Επικούρειου με την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Ανατολικής Σάμου μαζί με την Περιφέρεια και τους πολιτιστικούς φορείς της Σάμου και ζητήσαμε να συσταθεί Επιτροπή που θα εξετάσει και διερευνήσει (μαζί με την Περιφέρεια και τους πολιτιστικούς φορείς της Σάμου) τις πρόσφορες δυνατές προτάσεις για την νομική οντότητα του Φορέα, τη Διοίκηση, τον Κανονισμό Λειτουργίας και ένα βιώσιμο σχέδιο χρηματοοικονομικών πόρων-εσόδων και εξόδων του, ώστε το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου να λειτουργήσει σύμφωνα με τους σκοπούς και στόχους παραχώρησης και χρηματοδότησης ανακατασκευής και ανακαίνισης του κτιρίου. Εκτιμούμε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για παραχώρηση στο Ινστιτούτο Μακροζωΐας, χωρίς την πρότερη διαβούλευση, ήταν λάθος και δεν πρέπει να δημιουργήσει τετελεσμένα.

3. Στο θέμα που αφορούσε το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, η δημοτική μας παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» καταψήφισε το κείμενο που κατέθεσε ο Δήμαρχος και έθεσε σε ψηφοφορία το δικό της κείμενο, που είναι:

«Ενόψει της θεσμοθέτησης του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο:

α. Απαιτούμε ως Αυτοδιοίκηση την έμπρακτη αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας ως Ευρωπαίων πολιτών και την ακέραιη τήρησή τους.

Β. Απαιτούμε την πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα δίκαιο Σύμφωνο απονομής Ασύλου που θα στηρίζεται και θα σέβεται το διεθνές Δίκαιο και θα θέτει κανόνες μετεγκατάστασης των εισερχομένων προσφύγων/μεταναστών με ισοβαρή κατανομή σε όλες τις χώρες.

Γ. Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί ως έχει, ασκώντας veto, το προωθούμενο νέο Σύμφωνο, η εφαρμογή του οποίου θα εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες σε τεράστιες υπερδομές-φυλακές, καθιστώντας τα ακριτικά νησιά μας «αποθήκες ψυχών» και τα Γκουαντανάμο της Ευρώπης.

Δ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου καταγγέλλει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την κυβέρνηση γιατί καταπατούν και παραβιάζουν τις αποφάσεις του Δ.Σ., δεν αποδέχεται την κατασκευή της υπερδομής των 5000+ στη θέση Ζερβού, που είναι επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης και της ΕΕ (που χρηματοδοτεί) να θυσιάσουν τα 5 νησιά του ανατολικού Αιγαίου “χτίζοντας την Ευρώπη-φρούριο” για να καθησυχάζουν τους ξενοφοβικούς και ακροδεξιούς κύκλους στη Ευρώπη και στη ηπειρωτική Ελλάδα».

4. Στο θέμα που αφορούσε την στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε την ολόπλευρη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ανάληψη πρωτοβουλίας κινητοποίησης και των άλλων Δημάρχων και των ΠΕΔ (καθώς και των Περιφερειών) Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία και συντονισμό με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας:

· Την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την ενδυνάμωσή του με μέτρα και κίνητρα προσέλκυσης όσο το δυνατό περισσότερων φοιτητών και καθηγητών (δωρεάν διαμονή με επαρκείς φοιτητικές εστίες, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν σίτιση για όλους, δωρεάν μετακινήσεις, υποτροφίες σε πολλούς φοιτητές κλπ.)

· Την ενίσχυση της στελέχωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διδακτικό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

· Την τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου για την Παιδεία (για θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής -ΕΒΕ- και της πανεπιστημιακής αστυνομίας), γιατί αυτός βλάπτει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την επερχόμενη μείωση των εισερχόμενων φοιτητών και την μελλοντική του συρρίκνωση“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!