Την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Σάμου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κυριακή οι τηλεθεατές της δημοφιλούς εκπομπής της ΕΡΤ1 “Το αλάτι της γης”.

Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στις σχέσεις της Σάμου με τη Σμύρνη και τα μικρασιατικά παράλια, στα πανηγύρια, τους χορούς, τα όργανα και τους οργανοπαίκτες, καθώς και στα εξαιρετικά σαμιώτικα κρασιά και την τοπική γαστρονομία που συνοδεύουν τα γλέντια των μερακλήδων!

Μουσικός ξεναγός ήταν ο Δημήτρης Ζαχαρίου, μουσικολόγος αλλά και λαϊκός βιολάτορας, ερευνητής της μουσικής παράδοσης του νησιού.

Επίσης, η Μαργαρίτα Ικαρίου, μίλησε για την μεγάλη παράδοση του νησιού στην οινοποιία και τα περίφημα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία των Κουμαίικων Σάμου και στην πλατεία του χωριού του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Doryssa στο Πυθαγόρειο.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Γιαμαίος, Δημήτρης Ζαχαρίου, Βασίλης Σαράντου: βιολί, Αντώνης & Μανώλης Αρχοντούλης: λαούτο, π. Βασίλειος Γιαμαίος: λαούτο, Γιώργος Λιάπης: κιθάρα-λαούτο, Μανόλης Βουλαρίνος: κιθάρα, Αλέξανδρος Διακογιάννης: τσίμπαλο, Κυριάκος Μαυρίκης: σαντούρι, Κωνσταντίνος Μιχαλάκης & Γιάννης Μυτιληνός: ακορντεόν, Γιάννης Χατζηανδρέου & Χαρίλαος Νικολάου: κλαρίνο, Νίκος Σαράντου: τρομπέτα, Μανόλης Λεβισιανός & Κώστας Παπαχριστοδούλου (Γκελέσος): τσαμπούνα-τραγούδι.

Τραγούδησαν οι: Μανόλης Βουλαρίνος, Βαγγέλης Γιαγιάς, Μάκης Γιαμαίος, Δημήτρης Ζαχαρίου, Παναγιώτης Παναγάκης, Νίκος Σαράντου & Φιλιώ Σαράντου.

Επιμέλεια χορών: Ευθύμης Ευαγγέλου, Δημήτρης Κουσκούσης, Αγγελική Κουλούρη, Γιώργος Κουταλακίδης & Άννα Μαυρίκη.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο της εκπομπής “Το αλάτι της γης” από τη Σάμο παρακάτω!

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!