Διαδηλώσεις με αίτημα την αντισεισμική θωράκιση του νησιού διοργάνωσε την Πέμπτη στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και στην κεντρική πλατεία Καρλοβάσου το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Ομιλήτριες στις δύο συγκεντρώσεις ήταν η Βάσω Βρυνιώτη πρόεδρος του ΕΚΣ (Καρλόβασι) και Νανά Νικολάου (μέλος ΔΣ ΕΚΣ) στο Βαθύ.

Στις συγκεντρώσεις με ανακοινώσεις τους καλούσαν τους πολίτες το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων.

Φωτογραφία από τη συγκέντρωση στο Βαθύ

Δείτε  φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στο Καρλόβασι:

Το ΕΚΣ αναφέρει για τις διαδηλώσεις: “Κάνοντας τον απολογισμό των πληγών του δολοφονικού σεισμού έξι μήνες μετά που άφησε πίσω του δύο νεκρά παιδιά και τεράστιες ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, δημόσια κτίρια, πολιτιστικά μνημεία, δρόμους, λιμάνια κ.λπ αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα – όπως ειπώθηκε στις ομιλίες – εξαιτίας της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, από τα 390 επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια στο νησί μόνο 72 είναι έτοιμα για κατεδάφιση. Μόνο το 15% των σεισμόπληκτων έχουν πάρει έγκριση επιδότησης ενοικίου. Ούτε το 1% δεν έχει μπορέσει να υποβάλλει φάκελο για επισκευές. Αντίστοιχα και στα δημόσια κτίρια κυρίως στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο δεν έχει γίνει κάτι. Ακόμα και οι προκάτ αίθουσες άργησαν πολύ να έρθουν (δεν πρέπει να είναι μόνιμη λύση). Αν σήμερα άνοιγαν τα σχολεία τα παιδιά θα ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στις αίθουσες των λίγων “όρθιων” σχολείων.

Πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους γιατί επιχειρήσεις καταστράφηκαν ή άργησαν να ανοίξουν.

Χαρακτηριστικό του πόση σημασία δίνεται στις ανάγκες και στη ζωή των εργαζομένων ήταν ότι ο τότε υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στη προσπάθεια επαφής από το ΕΚΣ, ενώ την επόμενη μέρα του σεισμού πολλές επιχειρήσεις λειτούργησαν χωρίς να έχει γίνει κανένας έλεγχος από κρατική υπηρεσία.

Όμως μπορεί να μην ξέρουμε πότε θα γίνει ο σεισμός, αλλά ειδικά η χώρα μας γνωρίζουμε ότι συγκεντρώνει το 50% της σεισμικής δραστηριότητας της Ευρώπης. Επομένως θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κτίρια στο νησί μας που φτιάχτηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό δεν έπαθαν τίποτα. Είναι έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής να μην είναι επιλέξιμη δαπάνη από την ΕΕ και τη κυβέρνηση η χρηματοδότηση έργων για έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν παράγουν κέρδη για το κεφάλαιο!

“Οι εργαζόμενοι, ο λαός, τα σωματεία έχουμε απαίτηση η αντισεισμική προστασία και η αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού, να μην υπόκεινται στη λογική κόστους – οφέλους. Να αντιμετωπίζονται ως βασική λαϊκή ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί…” ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την οργάνωση της κοινωνίας με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του για ζωή, υγεία, δουλειά, στέγη, μόρφωση, “η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών θα αποτελούν προτεραιότητα, ενώ θα δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό (μηχανικοί, οικοδόμοι)”, τονίστηκε από τις ομιλήτριες.

Έγινε αναφορά στη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία του, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τους συλλόγους γυναικών μέλη της ΟΓΕ, την Επιτροπή Ειρήνης από τη πρώτη στιγμή του σεισμού και στην άμεση διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.

Τέλος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη όλων στους σεισμόπληκτους της ηπειρωτικής Ελλάδας, κάλεσαν το σαμιώτικο λαό να παραμερίσει την απογοήτευση “του τίποτα δεν γίνεται” και μαχητικά να διεκδικήσει μαζί με τα σωματεία και τους φορείς: Αποζημιώσεις 100%, έλεγχο και αποκατάσταση ζημιών δημόσιων κτιρίων, ειδικά των σχολείων, για ανέγερση νέων όπου χρειάζεται, ειδική μέριμνα για επισκευή ιστορικών μνημείων, κατεδάφιση ετοιμόρροπων με συνοπτικές διαδικασίες, απαλλαγή πληγέντων από εφορία, δάνεια, αυξημένο επίδομα ανέργων κ.ά.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού – όπως ειπώθηκε – είναι η Πρωτομαγιάτικη Απεργία στις 6 Μάη στο Βαθύ.

Στις διαδηλώσεις ακούστηκαν συνθήματα όπως “τέρμα πια η κοροϊδία, φτιάξτε τώρα σπίτια και σχολεία”, “δώστε τώρα αποζημιώσεις σ’ όλο το λαό χωρίς εκπτώσεις”, “εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη”“.

Εξορμήσεις-εκδηλώσεις για τα προβλήματα του σεισμού και από την ΚΝΕ

Με αφορμή τους έξι μήνες όπου έχουν περάσει από τον μεγάλο σεισμό της Σάμου, η Κ.Ν.Ε αναφέρει ότι “δεν ξεχνά τα προβλήματα που άφησε πίσω και δεν έχουν λυθεί. Ζούμε ανάμεσα σε ετοιμόρροπα κτίρια και πολλά σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα.

Ο καπιταλισμός που μετρά τα πάντα με το κέρδος αφήνει το λαό απροστάτευτο μπροστά στα φυσικά φαινόμενα τη στιγμή που σήμερα με την ανάπτυξη της επιστήμης και πρόληψη μπορεί να υπάρξει, ώστε να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές συνέπειες (έργα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, κ.α.), και άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη ζωή του λαού και της νεολαίας.

Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των ζημιών του φονικού σεισμού της 30ης Οκτώβρη 2020 πρέπει να προταχθεί στις διεκδικήσεις όλων των κατοίκων του νησιού μας.

Να μην αφήσουμε να ξεχαστούν, να μη δεχτούμε να ζήσουμε ξεσπιτωμένοι και μέσα στα ερείπια.

• Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους στο 100%.

• Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κι ετοιμόρροπων κτιρίων.

• Άμεση αποκατάσταση των ζημιών των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ στη Σάμο έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο εξορμήσεις-εκδηλώσεις στις οποίες ήρθαμε σε επαφή και συζητήσαμε με πολλούς νέους του νησιού μας και ήρθε πλούσιος προβληματισμός όχι μόνο για το σεισμό αλλά γενικά για τα προβλήματα που ζει η νεολαία εν μέσω και της πανδημίας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές συνεχίζονται την Παρασκευή 23 Απρίλη και ωρα 6 μ.μ. στην πλατεία Χώρας πλησίον του σταθμού και το Σάββατο 24 Απρίλη και ώρα 6 μ.μ στην πλατεία Αγίου Νικολάου στο Βαθύ όπου θα προβληθεί και βίντεο της Τομεακής Οργάνωσης Σάμου της Κ.Ν.Ε“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!