Ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, μαζί με τους δημάρχους των έξι νεοσύστατων δήμων, Βελβεντού, Δυτικής Λέσβου, Ληξουρίου, Σάμης, Νότιας Κέρκυρας και Βόρειας Κέρκυρας, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου και στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Οι επτά δήμαρχοι υπέβαλαν υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό και του εξέθεσαν τα προβλήματα βιωσιμότητας που έχουν ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης που τους διέπει μετά την σύστασή τους το 2019 με τον νόμο 4600/19.

Σύμφωνα με τον δήμο Δυτικής Σάμου, οι προγραμματισμένες επαφές στόχο είχαν: την ανάδειξη των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την διάσπαση των ενιαίων δήμων με το Ν. 4600/2019 και ταλανίζουν τους νεοσύστατους δήμους καθώς και την συνεργασία για την εύρεση λύσεων επί αυτών των ζητημάτων.

Οι διάλογοι αναπτύχθηκαν σε κλίμα συνεννόησης με δείγματα διάθεσης συνεργασίας από όλες τις πλευρές και τα αποτελέσματα αναμένονται θετικά ώστε να ενδυναμωθούν οι νεοσύστατοι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ στην συνάντηση που είχε με τους δημάρχους, και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Καραγιάννης διαβεβαίωσε τους επτά δημάρχους ότι θα σταθεί αρωγός και στα αιτήματά τους προς το Υπουργείο αλλά και σε επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν θεσμικά αλλά και στην καθημερινή λειτουργία τους.

Μετά τη συνάντησή του με τους επτά δημάρχους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

“Ακούσαμε με προσοχή και καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην άσκηση των καθηκόντων σας ως νεοσύστατοι Δήμοι. Είμαστε δίπλα σας με την αρωγή μας για κάθε βοήθεια που μπορούν να σας προσφέρουν οι Επιτροπές και οι δομές της ΚΕΔΕ και συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματά σας προς την πολιτεία.

Οι δήμαρχοι: Μανώλης Στεργίου – Βελβεντού, Ταξιάρχης Βέρρος – Δυτικής Λέσβου, Αλέξανδρος Λυμπέρης – Δυτικής Σάμου, Γιώργος Κατσιβέλης – Ληξουρίου, Γεράσιμος Μονιάς Νέτης – Σάμης, Κωνσταντίνος Λέσσης – Νότιας Κέρκυρας, και Γιώργος Μαχειμάρης – Βόρειας Κέρκυρας κατέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα υπόμνημα με πέντε αιτήματα που θεωρούν καθοριστικά για την επιβίωση των Δήμων τους.

1. Η σοβαρή υποστελέχωση των Δήμων. Ζητήθηκε από το Υπουργείο να εντάξει στην κινητικότητα με τους προσωρινούς ΟΕΥ που σήμερα υπάρχουν εν ισχύ με την προϋπόθεση να υπάρχουν οι θέσεις στον υπό έγκριση οριστικό ΟΕΥ. Αφετέρου ζητήθηκε να δοθούν νέες οργανικές θέσεις και τη δυνατότητα να προκηρύσσονται νέες θέσεις μονίμων υπαλλήλων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών ετήσιου προγραμματισμού. Ενδεικτικό το παράδειγμα αδυναμίας λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης λόγω έλλειψης του κατάλληλου τεχνικού προσωπικού.

2. Ειδική πρόσκληση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για τους επτά δήμους για την αγορά μηχανημάτων.

3. Παράταση διοικητικής υποστήριξης των Περιφερειακών Δήμων από τον Δήμο της έδρας κάθε νομού.

4. Να δοθεί λύση για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στους επτά συγκεκριμένους Δήμους.

5. Έκτακτη επιχορήγηση των επτά νεοσύστατων Δήμων (1 ή 2 ΚΑΠ) για την υλοποίηση μελετών και την κάλυψη καθημερινών αναγκών που προέκυψαν λόγω της διάσπασης.”

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!