Στην πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση συμμετείχε την Πέμπτη ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, με στάση εργασίας 12:00-15:00.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, το ΔΣ του συλλόγου, παρουσία και άλλων εργαζομένων, είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Νίκο Στεφανή, κατά την οποία αναφέρθηκαν τα αιτήματα του συλλόγου και κλήθηκε η διοίκηση του Ιδρύματος να δεσμευτεί για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σύλλογο, το πρώτο αίτημα που έθεσε το ΔΣ ήταν οι μεγάλες ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, στις οποίες το προσωπικό παραμένει το ίδιο αριθμητικά και σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερο απ’ ό,τι ήταν πριν την πανδημία, όπως οι τραυματιοφορείς.

Τέθηκε το ζήτημα της επικινδυνότητας που υπάρχει γενικότερα για τη διασπορά σε προσωπικό και ασθενείς του Covid-19, αλλά και άλλων λοιμώξεων, αφού το ίδιο προσωπικό είναι σχεδόν για όλα τα περιστατικά. Iδιαίτερα τονίστηκε το θέμα της γενικής ΜΕΘ, που έχει δημιουργηθεί σε χώρους των χειρουργείων και λειτουργεί με το προσωπικό του χειρουργείου και του αναισθησιολογικού τμήματος, το οποίο δεν είναι εξειδικευμένο να εργάζεται σε ΜΕΘ.

Δεύτερον, τέθηκε το ζήτημα των συμβασιούχων κι απαιτήθηκε η μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ζητήθηκε από τον διοικητή να πάρει απόφαση το συμβούλιο διοίκησης και να απευθυνθεί εγγράφως στο αρμόδιο υπουργείο, ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι, έχουν αποκτήσει εμπειρία, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Τρίτο αίτημα που υποβλήθηκε ήταν η χορήγηση κανονικών αδειών στους εργαζόμενους, καθώς έχει γίνει αναστολή των κανονικών αδειών εδώ και έναν χρόνο. Οι εργαζόμενοι τόνισαν πως το θέμα αυτό είναι σοβαρό, καθώς ήδη οφείλονται άδειες από το 2018 σε εργαζόμενους.

Επίσης, επισημάνθηκε εκ νέου ότι “δε μπορεί το νοσοκομείο να αποτελεί εμβολιαστικό κέντρο, πράγμα που πρέπει να γίνεται από την πρωτοβάθμια υγεία, αφού βέβαια θα έπρεπε εγκαίρως να είχε στελεχωθεί και να υπήρχαν στο νησί κινητές μονάδες εμβολιασμού. Θεωρούμε απαράδεκτο να παραμένουν εδώ και έναν χρόνο ουσιαστικά κλειστά τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και να λειτουργεί μέσα σε αυτό εμβολιαστικό κέντρο με το είδη υπάρχον προσωπικό” αναφέρει το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, που κάλεσε τον διοικητή να δώσει στοιχεία στον σύλλογο και στη δημοσιότητα και να αναφέρει πόσους εργαζόμενους είχε το νοσοκομείο τον Φεβρουάριο του 2020 και πόσους έχει σήμερα.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, “ο διοικητής μάς απάντησε πως αναμένεται η πρόσληψη έξι ατόμων μέσω Π.Ν.Π. και για παρά πέρα προσλήψεις δεν τον επιτρέπουν τα οικονομικά, δηλαδή ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, που είναι μειωμένος. Καμία απάντηση δεν έδωσε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων μας με ελαστικές μορφές εργασίας, μας είπε πως συμφωνεί και πως θα το μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο, όπως και για τη χορήγηση των κανονικών αδειών μάς απάντησε πως θα απευθυνθεί προφορικά στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και στο αρμόδιο υπουργείο”.

Ο σύλλογος δηλώνει πως μαζί με όλους τους εργαζόμενους “θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και για υψηλού επιπέδου παροχές υγείας σε όλους όσους τις έχουν ανάγκη.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις 6 του Μάη, συμμετέχοντας στην πανεργατική πανελλαδική απεργία”.

Φωτογραφίες: Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΣ

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!