Ανακοινώσεις για όσα θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες πριν και αμέσως μετά το Πάσχα έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ειδικότερα, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, το επόμενο διάστημα οι υγειονομικοί κανόνες θα έχουν ως εξής:

Ως προς τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς στη διάρκεια των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εξακολουθεί να ισχύει η έως τώρα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, σε συνδυασμό με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα ισχύει η τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, των κανόνων υγιεινής και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα προβλέπεται χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.

Κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είναι υποχρεωτικό το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή: α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και γ) επιβάλλεται η τήρηση αποστάσεων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα η έμφαση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρησης προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο περιορισμός ισχύει (αντί 21:00) από τις 22:00 για τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα από τις 21:00. Από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Την Κυριακή του Πάσχα προβλέπεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων. Αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, μπορούν στο τραπέζι να είναι δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνιστάται η προηγούμενη διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους θα λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις αυτές.

Η δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων από τις 10 Μαΐου θα γίνει με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικός έλεγχος αυτοδιάγνωσης με δύο self-tests εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία).

Ομοίως, η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) σε εξωτερικούς χώρους αρχίζει από τις 3 Μαΐου, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Τέλος, οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις επιτρέπονται από τις 15 Μαΐου.

Εμβολιασμοί και για τους 30-39 ετών

Ο κ. Κικίλιας έκανε γνωστό από τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών ηλικίας 30-39 ετών, οι οποίοι ξεκινούν από τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!