Μία συνταγή για παραδoσιακό σαμιώτικο “σταρόζουμο”, ένα έδεσμα που φτιάχνεται στη Σάμο την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την Μ. Παρασκευή, παρουσιάζει ο Σαμιώτης master chef, Λάμπρος Βακιάρος.

Όπως λέει ο ίδιος, “το σταρόζουμο είναι πολύ γευστικό, και ίσως το πιο αποτοξινωτικό και θρεπτικό γλυκό που μπορείτε να φάτε!

Δείτε κι εσείς παρακάτω πως μπορείτε να το φτιάξετε το σπίτι σας!

Η συνταγή απαιτεί 10′ προετοιμασία και 90′ μαγείρεμα.

Τα υλικά “με το μάτι” (προσεγγιστικά):

1 + 1/2 κούπα σιτάρι
2 κούπες μέλι ή 2 κούπες ζάχαρη
1 + 1/3 κούπα ταχίνι
1 κούπα αλέυρι ΓΟΧ
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. κανέλα
1 κούπα καρύδια τριμμένα
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1 κούπα αμύγδαλα λευκά τριμμένα
1/2 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
ρόδι για το σερβίρισμα

Τα υλικά με ακρίβεια:

300 γρ. σιτάρι
450 γρ. μέλι ή 400 γρ. ζάχαρη
300 γρ. ταχίνι
120 γρ. αλέυρι ΓΟΧ
15 γρ. κύμινο
15 γρ. κανέλα
100 γρ. καρύδια τριμμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. αμύγδαλα λευκά τριμμένα
60 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
ρόδι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Με ένα σουρωτήρι πλένουμε καλά το σιτάρι και στη συνέχεια το προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και δίνουμε μια βράση.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5) και σιγοβράζουμε για 60’- 90’ (ανάλογα με το σιτάρι) ή μέχρι να δούμε ότι το σιτάρι έχει αρκετά ‘σκασίματα’ και στην υφή έχει μαλακώσει αρκετά.

Παράλληλα σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, καβουρδίζουμε το αλεύρι με το κύμινο για 5’-7’ μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο ανοιχτόχρωμο καβουρδισμένο χρώμα. (Προσοχή δεν θέλουμε να κάψουμε το αλεύρι αλλά να το καβουρδίσουμε πολύ)

Μόλις το σιτάρι είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη μισή ποσότητα των υγρών αλλά και του σιταριού, και σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δύο δόσεις) το πολτοποιούμε πολύ καλά σε ένα χυλό.

Στη συνέχεια το επαναφέρουμε πάλι στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο υγρό και το σιτάρι.

Προσθέτουμε το μέλι ή τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδα και ανακατεύουμε καλά πάντα σε μέτρια θερμοκρασία.

Παράλληλα σε ένα μεσαίο μπολ μεταφέρουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με το κύμινο, προσθέτουμε μία κούπα κρύο νερό και με έναν αυγοδάρτη το ομογενοποιούνται καλά.

Στη συνέχεια το αδειάζουμε κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ταχίνι (το οποίο έχουμε αραιώσει με μισή κούπα καυτό νερό), ανακατεύουμε καλά και σιγουρευόμαστε οτι έχει ομογενοποιηθεί.

Μόλις πάρει μία καλή βράση το αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κανέλα.

Σερβίρουμε ζεστό σε μικρά μπολ και πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και ρόδι.

Πηγή: LambrosVakiaros.com

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!