Με μια εντυπωσιακή κατασκευή, έναν εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3D), συμμετέχουν οι μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου Σάμου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Aegean Robotics 2021 που διοργανώνει το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο Καρλόβασι.

Τα μέλη της ομάδας, Δημητράκης Εμμανουήλ, Διακογιάννη Δήμητρα, Γκίτσης Βαλεντίνος και Χατζηλαγού Αικατερίνη, τον προπονητή τους Νικολάκης Γεώργιος καθηγητή Πληροφορικής Μ.Ε (ΠΕ 86) περιγράφουν την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό:

Είμαστε μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου Σάμου. Το σχολείο έχει συμμετάσχει ξανά σε διαγωνισμούς Aegean Robotics Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι ο 5ος Διαγωνισμός θα διεξαχθεί, έστω και εξ’ αποστάσεως λόγω των συνθηκών.

Ο Δημητράκης Εμμανουήλ έκανε την κατασκευή – συναρμολόγηση του Μηχανολογικού εξοπλισμού. Η σύνδεση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού έγινε από τους Διακογιάννη Δήμητρα, Χατζηλαγού Αικατερίνη και Δημητράκης Εμμανουήλ. Την παραμετροποίηση εφαρμογής έκανε η Διακογιάννη Δήμητρα και η Καρύδα Μαρία ενώ την παραμετροποίηση της εφαρμογής για 3Δ εκτυπωτή έκανε ο Γκίτσης Βαλεντίνος.

Tα τελευταία χρόνια εκτός από του κλασικούς εκτυπωτές έχει γίνει πολύ “θόρυβος” γύρω από τους 3Δ εκτυπωτές και τις χρήσεις που μπορεί να έχουν. Μάλιστα μέσα στην πανδημία έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις να χρησιμοποιούνται 3Δ εκτυπωτές για να “εκτυπώσουν” σκελετό για προστατευτικές μάσκες. Η ενασχόληση της ομάδας με θέματα νέας τεχνολογίας, και το γεγονός ότι υπάρχει διαθέσιμη σχετική εργασία, ενεργοποίησε την ομάδα ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός 3Δ εκτυπωτή.

Το έργο ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η ολοκλήρωση του έργου αναμένονταν προς το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Το μεγάλο διάστημα όμως, κατά το οποίο η ομάδα δεν είχε ουσιαστικά πρόσβαση στον εξοπλισμό του έργου, δημιούργησε μεγάλες καθυστερήσεις οπότε το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά, με αλλαγές στα μέλη της ομάδας. Παρόλα αυτά επιλέξαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό ώστε να παρουσιαστεί το κομμάτι του έργου που υλοποιήθηκε από την ομάδα μέχρι τώρα”.

Εργασίες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί:

Αποτύπωση και σχεδιασμός Σκελετού του εκτυπωτή
Κατασκευή σκελετού (Με τη βοήθεια του τομέα Μηχανολογίας)
Συνδεσμολογία του ελεγκτή Arduino με το shield
Σύνδεση στο shield των βηματικών κινητήρων
Σύνδεση στο shield της οθόνης – card reader
Σύνδεση των αισθητήρων (διακοπτών) τερματισμού
Έλεγχος παραμέτρων στο Marlin (Δεν έχει ολοκληρωθεί)

Εργασίες που απομένουν για την ολοκλήρωση:

Σύνδεση θερμαινόμενης βάσης
Σύνδεση τροφοδοτικού
Προσαρμογή κινητήρων/αισθητήρων στο σκελετό – επέκταση καλωδίων
Ρυθμίσεις προγράμματος
Ολοκλήρωση προσαρμογής παραμέτρων στο Marlin

Η ομάδα:

Προπονητής: Νικολάκης Γεώργιος ΠΕ 86 Πληροφορικής
Μέλη: Δημητράκης Εμμανουήλ
Διακογιάννη Δήμητρα
Γκίτσης Βαλεντίνος
Χατζηλαγού Αικατερίνη”

Κάντε κλικ εδώ για να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία για το αγαπημένο σας ρομποτικό σύστημα!

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!