Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου από το Καρλόβασι

“Έξι μήνες από τον δολοφονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη. Αγώνας για να επουλώσει το νησί τις πληγές του, για να είναι θωρακισμένο από τα φυσικά φαινόμενα” τονίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, που καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργανώνει την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 7 μ.μ. στις πλατείες Πυθαγόρα και Καρλοβάσου.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, “σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 6 μήνες από τον φονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη. Τη μέρα που δύο νέα παιδιά τόσο άδικα χάθηκαν, τη μέρα που πολλά δημόσια κτίρια, κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι έπαθαν σημαντικές ζημιές, τόσο από τον σεισμό και τους μετασεισμούς των επόμενων ημερών, όσο και από το τσουνάμι.
Έξι σχεδόν μήνες μετά το νησί προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του:

Εργαζόμενοι με ζημιές στα σπίτια τους και επαγγελματίες έχουν πάρει ένα ελάχιστο μέρος της υποσχόμενης κρατικής αρωγής. Το ενοίκιο σε κάποιους απ’ τους πρώτους, κάποια πρώτα έξοδα για να στήσουν ξανά τις δουλειές τους οι δεύτεροι.

Σε πολλά δημόσια κτίρια έχουν γίνει ζημιές και δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάστασή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σχολεία. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση ήρθαν οι προκάτ αίθουσες, που όμως για το καλό των παιδιών μας πρέπει να είναι προσωρινές λύσεις. Επομένως το να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες, ακόμα και να φτιαχτούν καινούρια σύγχρονα σχολεία, όπου χρειάζεται, είναι αντικείμενο διεκδίκησης.

Ακόμα στέκουν ερείπια, που αποτελούν εστία κινδύνων για εμάς και τα παιδιά μας. Άμεσα πρέπει να γκρεμιστούν, να είναι οι δρόμοι μας ασφαλείς.

Το κράτος έχει δισεκατομμύρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ξεπετά με ψίχουλα τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, συνταξιούχοι, νέες, νέοι

Είναι ώρα πάλης και διεκδίκησης. Κανένας εφησυχασμός γιατί:

Τα κονδύλια που έχουν δημοσιευτεί στο κυβερνητικό ΦΕΚ για την αποκατάσταση των ζημιών είναι λίγα, δεν επαρκούν για να αποκατασταθούν με σύγχρονο και ασφαλή τρόπο οι ζημιές.

Όποιος προσπαθήσει να φτιάξει το σπίτι του βλέπει ότι τα προβλεπόμενα χρήματα δε φτάνουν, οπότε ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, με πολλούς εργαζόμενους άνεργους ή και σε αναστολή σύμβασης λόγω της πανδημίας, πολύς κόσμος δεν μπορεί να φτιάξει το σπίτι του ή ακόμη και την επιχείρησή του.

Καμιά αναμονή!

Σήμερα στη διεκδίκηση για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια για μας και τα παιδιά μας!

Η πείρα μας από τον φονικό σεισμό έδειξε ότι τα καινούρια κτίρια, με τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς άντεξαν. Αυτό επιβεβαιώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, να υπάρχει αντισεισμική θωράκιση. Είναι ευθύνη του κράτους να θωρακίσει τα δημόσια κτίρια, να ελέγξει την κατάσταση όλων των κτιρίων.

Οικοδόμοι υπάρχουν, μηχανικοί υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι ο προσανατολισμός από τις κυβερνήσεις διαχρονικά για να γίνονται αντισεισμικά έργα. Όπως ομολογούν κυβερνήσεις και Ε.Ε. αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν αφήνουν κέρδος στο κεφάλαιο.

Εμείς όμως που παράγουμε τα κέρδη του κεφαλαίου με τη δουλειά μας, ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Και πίσω από αυτό δεν κάνουμε ούτε βήμα!

Οργάνωση και αγώνας για αποκατάσταση των ζημιών, για αντισεισμική θωράκιση του νησιού.

Διεκδικούμε:

Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο. Δε θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες.

Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα πχ Αυλάκια.

Καμιά απόλυση εργαζομένου, να παρθούν πίσω όσες έχουν γίνει. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.

Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

Προσλήψεις όλους του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.

Μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και όλες τις δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά.

Μαζικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες”.

Η ΑΔΕΔΥ Σάμου

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του Δημοσίου κι όλους τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και στην κεντρική Πλατεία Καρλοβάσου.

Όπως σημειώνει, “σχεδόν 6 μήνες από τον σεισμό και οι πληγές του νησιού μας είναι ακόμη ανοιχτές. Δημόσια κτήρια, σχολεία, δημόσιες υποδομές, σπίτια είναι ακόμη κατεστραμμένα. Πολλοί συνάδελφοι έχουν μείνει χωρίς σπίτι κι έχουν αναγκαστεί να φιλοξενούνται αλλού. Οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, όπως και οι επιδοτήσεις ενοικίων, δίνονται με το σταγονόμετρο.

Η γραφειοκρατία φέρνει καθυστερήσεις και εμπόδια στους πληγέντες, αλλά και τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν είναι πολύ λίγα για να μπορέσει κάθε οικογένεια να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχει υποστεί.

Ο λαός του νησιού μας δεν μπορεί να περιμένει υπομονετικά πότε θα τον θυμηθούν. Πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες, να αποκατασταθούν τα σχολεία και να χτιστούν νέα όπου χρειάζεται, να επιδιορθωθούν όλα τα δημόσια κτήρια και υποδομές με ευθύνη του κράτους.

Κυρίως, είναι απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας απ’ το σεισμό και από άλλα φυσικά φαινόμενα. Η τεχνολογία και η επιστήμη είναι ανεπτυγμένες σε τέτοια υψηλό επίπεδο που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για ασφαλή και σύγχρονα κτήρια σχολείων, νοσοκομείων, δημοσίων κτηρίων και σπιτιών”.

Το Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου

Το Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου στηρίζει και συμμετέχει στη Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Καρλοβάσου.

Όπως αναφέρει, “κλείσαμε μισό χρόνο από το σεισμό του Οκτώβρη και όπως φαίνεται η κυβέρνηση ξέχασε τους σεισμόπληκτους στη Σάμο. Έτσι ξέχασε μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις τους πλημμυροπαθείς της Μάντρα και της Εύβοιας, τους πυρόπληκτους στο Μάτι και αλλού. Όπως καθημερινά ξεχνούν και αφήνουν απροστάτευτους και άλλους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Μας έχουν βάλει στο γύψο!

Σταμάτησαν να ασχολούνται μαζί μας γιατί έχουν να ασχοληθούν με το πόσα θα δώσουν στην μεγαλοεργοδοσία και στους μεγαλοεργολάβους. Σε όλους όσοι θα αναλάβουν τις κατεδαφίσεις των κτιρίων, με χρήματα που θα πληρώσει ο λαός από την τσέπη του. Ασχολούνται με το να φέρουν νέα αντεργατικά μέτρα, να καταργήσουν το 8ωρο και τις διαδηλώσεις.

Και για επιδιορθώσεις των ζημιών σε σχολεία και δημόσια κτίρια; Για αποζημιώσεις σε όσους έχουν πάθει ζημιές; Για αντισεισμική προστασία και θωράκιση; Για τους άστεγους από το σεισμό; Για όσους έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους; ΨΙΧΟΥΛΑ!

Συνάδελφοι οικοδόμοι, δεν θα το βάλουμε κάτω.

Απαιτούμε:

• Αποζημίωση 100% όλων των πληγέντων συναδέλφων και όλου του λαού

• Άμεση αποκατάσταση όλων των σχολείων και των δημόσιων υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες

• Σύγχρονες μελέτες αντισεισμικής θωράκισης για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή

• Όχι στις πρόχειρες κατασκευές κοντέινερ που ήρθαν για να μείνουν για πάντα

Συνάδελφοι όλοι μαζί με τις οικογένειές μας στη συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου, την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ“.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!