Τα μηνύματα τους για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) έστειλαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου και η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σε σχετική τους ανακοίνωση, αναφέρουν για την ημέρα:

7 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Υγείας, πριν έναν χρόνο, την ίδια ημέρα, οι υγειονομικοί αποφάσισαν να μην κλείσουν τα στόματα τους.

Με σύνθημα “κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή”, την ίδια ακριβώς ημέρα ένα χρόνο πριν διαδηλώναμε σε όλη την χώρα και απαιτούσαμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, με κρατική χρηματοδότηση και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ζωή των εργαζομένων και όλου του λαού.

Εδώ και ένα χρόνο, εμείς οι υγειονομικοί είμαστε στην πρώτη την γραμμή, κρατώντας με αυτοθυσία όρθια τα Νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δίνουμε διπλό αγώνα, από την μία με την πανδημία και τις άλλες νόσους και παράλληλα, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων, υγειονομικών και ασθενών.

Η Πανδημία άλλωστε ανέδειξε την τεράστια σημασία της υγείας για το κοινωνικό σύνολο. Ανέδειξε ότι μόνο με ενιαίο, στελεχωμένο, δωρεάν σύστημα υγείας μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ανέδειξε ότι μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν, ακόμη και οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν (πανδημίες, φυσικές καταστροφές, κλπ).

Μόνο υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα χειροκροτήματά των κυβερνόντων, όταν αρνούνται να μας εντάξουν στα ΒΑΕ και δεν αναγνωρίζουν ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όταν μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων σε κάθε επιδημία είναι υγειονομικοί, λόγω της αυξημένης έκθεσης μας σε ιούς και σε μικρόβια.

Υποκρισία είναι τα χειροκροτήματα, όταν μας στέλνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα και με ελάχιστα μέσα προστασίας. Με ένα σύστημα Υγείας με ελλιπείς υποδομές και προσωπικό, εξαιτίας της εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενης πολιτικής της υποχρηματοδότησης της υγείας.

Αποτελεί κυβερνητικό εμπαιγμό όλα να παραπέμπονται στην ατομική ευθύνη και να υποβαθμίζεται η κρατική.

Οργή και αγανάκτηση μόνο μπορούν να μας προκαλέσουν τα «συγχαρητήρια» και τα «ευχαριστώ» των κυβερνώντων, όταν τόσο πριν από την επιδημία όσο και τώρα θεωρούνται ανέφικτα τα αιτήματά μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Το ελάχιστο προσωπικό που προσλήφθηκε με ελαστικές μορφές εργασίας το τελευταίο χρόνο, το μόνο που κατάφερε ήταν να καλύψει όσους αποχώρησαν με συνταξιοδότηση και με διάφορες μετακινήσεις από την μια υπηρεσία στην άλλη, ενώ έχουν αυξηθεί οι χώροι και οι απαιτήσεις λόγου πανδημίας

Μεγάλο ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αφού τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υγειονομικών δίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι κοροϊδία να μας μιλάτε για ενίσχυση κρεβατιών ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό δεν επαρκεί.

Εμείς οι υγειονομικοί μπορεί να είμαστε στη πρώτη γραμμή, δεν είμαστε όμως αναλώσιμοι, θέλουμε να υπηρετήσουμε και αύριο τις ανάγκες του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε ήρωες με την δουλειά μας, θέλουμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει σιωπή γύρω από τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, δεν πρόκειται να περάσει, όπως δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η τρομοκρατία, οι απολύσεις συνδικαλιστών υγειονομικών (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας) και οι τιμωρητικές στερήσεις μισθών.

• Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Ατομικές συμβάσεις κλπ)

• Ένταξη τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς. Να καταβληθεί δώρο Πάσχα, επαναφορά 13 και 14 μισθού.

• Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ιδίως των μεγάλων κλινικών που διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες για όλους τους ασθενείς

• Να αρθεί η αναστολή των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού, σε ευάλωτες ομάδες , σε μονογονεακές οικογένειες, σε γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ και οι άδειες κλειστού χώρου για όσους εργάζονται σε αντίστοιχα τμήματα.

• Να ενισχυθεί άμεσα ΠΦΥ, ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Να στελεχωθούν τώρα τα εμβολιαστικά κέντρα στο νησί μας που λειτουργούν εκ των ενόντων

Οι «ήρωες» διεκδικούν τα αυτονόητα.

Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού!

Με αφορμή την σημερινή (7 Απριλίου) Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου τονίζει το αίτημα της άμεσης στελέχωσης και πλήρους λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ανατολικής Σάμου και αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολική Σάμου, ενώνει τη φωνή της με αυτή των υγειονομικών όλης της χώρας που στενάζουν στο υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας δίνοντας με ηρωισμό τη μάχη με τον κορονοϊό. Στηρίζουμε τον αγώνα και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας της Σάμου.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση και την οργή μας για την απαράδεκτη και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που ένα χρόνο τώρα αφήνει ανοχύρωτα τα Νοσοκομεία και τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οδηγώντας στο θάνατο χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Διεκδικούμε άμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, επίταξη χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας, στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Υγείας, περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων στο νησί μας , τη λειτουργία επαρκούς αριθμού εμβολιαστικών κέντρων εκτός Νοσοκομείου.

Ιδιαίτερα στο δήμο Ανατολικής Σάμου ψηλά στις απαιτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκεται η επαρκής στελέχωση και πλήρης λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας, που μόνο στα χαρτιά υφίσταται ως τέτοιο, αφού μέχρι στιγμής διαθέτει μόνο τους τρείς γιατρούς του πρώην ΙΚΑ και τίποτα άλλο.

Υποστηρίζουμε το αίτημα των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της περιοχής και του Εργατικού Κέντρου Σάμου, για άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό, την πλήρη λειτουργία του 24 ώρες το 24ωρο με πλήρη κάλυψη των ασθενών σε όλες τις εξετάσεις και τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Καλούμε τους δημότες, όλο το λαό της περιοχής, να διεκδικήσουμε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους , χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίταξη τώρα όλων των ιδιωτικών κλινικών“.

Περιοδεία των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Κέντρο Υγείας Ανατολικής Σάμου (πρώην ΙΚΑ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, την Τετάρτη 7 Απριλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Ανατολικής Σάμου, Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας, πραγματοποίησαν περιοδεία στις υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ στη πόλη της Σάμου, που ονομάζεται πλέον Κέντρο Υγείας Ανατολικής Σάμου.

Όπως ενημερώνουν για την περιοδεία τους οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, “κατά τη διάρκεια της περιοδείας συνομιλήσαμε με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας και διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για Κ.Υ «στα χαρτιά» αφού σ’ αυτό εργάζονται μόνο 4 γιατροί του πρώην ΙΚΑ, 2 νοσηλευτές και 2 διοικητικοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όπως γίνεται αντιληπτό σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών και απαιτήσεων που έχει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη περιοχή.

Επιπλέον με το υπάρχον προσωπικό λειτουργεί στο Κ.Υ και εμβολιαστικό κέντρο COVID-19.

Στους εργαζόμενους εκφράστηκε η αλληλεγγύη μας και η στήριξη του δύσκολου έργου τους και μοιράστηκε η ανακοίνωση της παράταξης με κεντρικό αίτημα την άμεση στελέχωση και πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ανατολικής Σάμου“.

Την ανακοίνωση αυτή μπορείτε να την διαβάσετε παραπάνω.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!