Μελέτες κατεδαφίσεων επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020, για τη Δημοτική Ενότητα Βαθέος και τη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου, 400.000€ και 200.000€ αντίστοιχα, δημοπράτησε ο δήμος Ανατολικής Σάμου, μέσω χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Μέχρι σήμερα στη δημοτική Αρχή έχουν κοινοποιηθεί 40 πρωτόκολλα κατεδάφισης από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕΦΚ).

Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο ο ιδιοκτήτης υποβάλλει αίτηση (εφόσον επιθυμεί) προς τον δήμο προκειμένου να προβεί στην κατεδάφιση του χαρακτηρισμένου ως κόκκινου κτηρίου του.

Οι αιτήσεις κατεδαφίσεων από τους ιδιοκτήτες κατανέμονται ως εξής: δέκα (10) στην κοινότητα Κοκκαρίου, τέσσερις (4) στην πόλη της Σάμου, μία (1) στην κοινότητα Βουρλιωτών και μία (1) στην κοινότητα Αμπέλου.

Οι εργασίες κατεδαφίσεων ξεκινούν εντός της τρέχουσας εβδομάδος με προτεραιοποίηση που δόθηκε από τις κοινότητες, σύμφωνα και με την απόφαση του οδικού χάρτη που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι τρέχουσες εργολαβίες θα διαρκέσουν μέχρι της εξαντλήσεως των πιστώσεων των 700.000€ (600.000€ που δημοπρατήθηκαν και 100.000€ προς υλοποίηση) που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο δήμος δηλώνει πως έχει προβεί στη λήψη μέτρων ασφαλείας κατόπιν κοινοποίησης- ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕΦΚ) με σήμανση στους κοινόχρηστους χώρους και απαγορεύεται η παραβίασή τους.

Όπως σημειώνει, την κύρια ευθύνη άρσης επικινδυνότητας των κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως σεισμόπληκτα, καθώς και των εργασιών επισκευής και κατεδάφισης, τις φέρουν οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ο δήμος, στο πλαίσιο της δημόσιας ασφάλειας, θα κινεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!