Φωτογραφία: Σταμάτης Γούναρης

Εννέα κρούσματα κορωνοϊού στη Λέκκα Σάμου είχε γνωστοποιήσει άτυπα το πρωί του Σαββάτου ο ΕΟΔΥ. Το απόγευμα επισήμως ανακοίνωσε 13 νέες μολύνσεις.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τα 9 κρούσματα της Λέκκας (πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη), άλλα τρία εκτός του συγκεκριμένου χωριού κι ένα από το ΚΥΤ.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για τις περισσότερες σε μια μέρα, καθώς 15 είχαν ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου 2021, ενώ διψήφιος ήταν ο αριθμός και στις 20/2/21 και 25/2/21 από 11, καθώς και στις 22/3/21 όταν ήταν 10.

Συνολικά, τα κρούσματα Covid-19 είναι 201 σε όλο το 2021 στο νησί, ενώ ο μέσος όρος τους τις τελευταίες 7 ημέρες στη Σάμο είναι στα 2,43.

Στο τοπικό νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ (8) ασθενείς με κορωνοϊό, οι δύο εξ αυτών στη ΜΕΘ.

Ο δήμος Δυτικής Σάμου

Σε ανακοίνωσή του το βράδυ του Σαββάτου ο δήμος Δυτικής Σάμου ενημέρωσε πως ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Λυμπέρης συγκάλεσε έκτακτο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας στο δημαρχείο Καρλοβάσου, για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Cοvid-19 στην Τοπική Κοινότητα Λέκκας Καρλοβάσου.

Στο Σ.Τ.Ο. συμμετείχε η ηγεσία της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Σάμου, Αλέξανδρος Τατούρης, κι ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, Νίκος Στεφανής.

Σκοπός της έκτακτης αυτής συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η αντιμετώπιση τον προβλημάτων σχετικά με τον αποκλεισμό των κατοίκων της κοινότητας.

Νωρίτερα, οι προαναφερθέντες επισκέφθηκαν την Τ.Κ. Λέκκας όπου δόθηκαν οδηγίες στον πρόεδρο της κοινότητας, Κώστα Μαθιό.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Με βάση και την υπ’ αριθ. 11999/2-4-2021 απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, εφαρμόστηκαν ήδη τα πρωτόκολλα για τον έλεγχο και τον περιορισμό του φαινομένου.

“Συνιστούμε την πλήρη εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων” αναφέρει ο δήμος Δυτικής Σάμου.

Διαμαρτυρία κατοίκων

Την ίδια ώρα, με επιστολή τους προς τον Αλέξανδρο Τατούρη, προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου, κάτοικοι της Λέκκας διαμαρτύρονται-επισημαίνουν πως έπειτα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην Τοπική Κοινότητα Λέκκας, βάσει της απόφασης με αριθμό 11999/2-4-2021 ΑΔΑ: ΨΗ0846ΜΤΛΒ-Ξ9Β, “τα όργανα του αστυνομικού τμήματος Καρλοβάσου δεν επιτρέπουν σε κανέναν κάτοικο που φέρει την αντίστοιχη βεβαίωση μετακίνησης τη νόμιμη μετακίνησή του για λόγους εργασίας.

Οι ενέργειες αυτές είναι αντικρουόμενες της προαναφερόμενης απόφασης, επιφέροντας σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες της τοπικής κοινότητας.

Ως εκ τούτου, θα σας παρακαλούσαμε να γνωστοποιήσετε στο αστυνομικό τμήμα Καρλοβάσου την ορθή διαχείριση της κατάστασης, ώστε να υπάρξει άμεση επίλυση αυτού του προβλήματος”.

Rapid tests

Όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή 4 Απριλίου η Κ.Ομ.Υ. Σάμου από τις 09:00 θα διενεργεί δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους στο χωριό Μεσόγειο, σε όσους το επιθυμούν.

Eμβόλια

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, έως και τις 2 Απριλίου στη Σάμο είχαν γίνει 4.192. Ειδικότερα, 2.807 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ 1.385 έκαναν και τη δεύτερη.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ το Σάββατο 3 Απριλίου

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.232, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 273.459 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.270 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.746 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή -20.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) / Δεδομένα έως 3 Απριλίου 2021, ώρα 15:00:

1+1+3+κρ

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!