Στη Σάμο βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Μετά την επίσκεψή του στο νησί την περασμένη Τρίτη από κοινού με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Κομισιόν (DG HOME) Μπεάτε Γκμίντερ, τώρα συνοδευόταν από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

Συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη και τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, και στη συνέχεια μετέβησαν στο ΚΥΤ στο Βαθύ, καθώς και στην υπό κατασκευή νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Ζερβού Μυτιληνιών. Μάλιστα, είδαν και από ψηλά την κατάσταση.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως “η δυσκολία της Σάμου με τους 7.000 ανθρώπους δεν δημιουργήθηκε επειδή συζητάμε για το Σύμφωνο, αλλά γιατί δεν έχουμε μηχανισμούς στήριξης και αλληλεγγύης. Και αυτό ζητάμε. Το Σύμφωνο για την Ελλάδα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Βέβαια, πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κείμενο για το οποίο, όπως γνωρίζετε, εμείς εκφράζουμε έντονες αντιρρήσεις, ένα κείμενο που θα εξασφαλίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη. Και σε αυτό η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είμαστε στην ίδια γραμμή του διαλόγου, της συζήτησης, για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή λύση.

Ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στηρίζει οικονομικά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και μέσω της DG Home, της οποίας προϊσταται ως εκπρόσωπος η κ. Ίλβα Γιόχανσον και η Μπεάτε Γκμίντερ, θα κλείσουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες την ντροπή που ονομάζεται ΚΥΤ Βαθέος. Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι στη νέα δομή, η οποία σχεδιάστηκε μικρότερη απ’ ό,τι υπολογίσαμε χάρις τη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και της Ευρώπης στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, να είναι να είναι πάντα άδεια. Με τις ταχείς διαδικασίες ασύλου που πλέον εφαρμόζονται, τον γρήγορο διαχωρισμό, δεν θα επιτρέψουμε στα νησιά μας να βιώσουν αυτά που βιώσαμε από το 2015 και μετά. Σε αυτό θα ήθελα να είστε απόλυτα σίγουροι ότι και η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε στην ίδια πλευρά” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι δηλώσεις Γιόχανσον

Για την προσπάθεια της Ε.Ε να επιστρέψουν τα νησιά σε μία κανονικότητα μέσω του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης έκανε λόγο η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον από τη Σάμο, όπου και βρέθηκε μετά από 30 χρόνια, όπως δήλωσε, καθώς ως μαθηματικός είχε επισκεφτεί τη γενέτειρα του Πυθαγόρα.

Η κ. Γιόχανσον έκανε μια ιστορική αναδρομή στη μεταναστευτική κρίση από το 2019 που ανέλαβε τη θέση της, λέγοντας πως η κατάσταση είναι βελτιωμένη, καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών στα νησιά, ώστε να πληρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους.

“Βλέπουμε το όλο θέμα με την ευρωπαϊκή ματιά έτσι ώστε να μην αφήσουμε ένα μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο του σε αυτή την κατάσταση, και ιδιαίτερα τα νησιά. Γι’ αυτό και θέλουμε να έχουμε μία συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση και για τον λόγο αυτόν ξεκινάμε τη συζήτηση για το καινούριο Σύμφωνο Μεταναστευτικής Πολιτικής”.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποθαρρύνονται οι μετανάστες να περνούν στην Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών, ενώ έκανε σαφές ότι πρέπει στα ευρωπαϊκά σύνορα, όταν οι άνθρωποι αιτούνται άσυλο, να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να υπάρχει μία πλήρης καταγραφή τους για λόγους ασφαλείας και να μπαίνουν στο σύστημα Schengen που διαθέτει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι πρέπει οι μετανάστες να διαμοιράζονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι “είναι ένα σημείο διαπραγμάτευσης αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα το συζητήσουμε επίσης για να δούμε τον μηχανισμό αλληλεγγύης, γιατί υπάρχει πίεση από το μεταναστευτικό, κι αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση στο νέο σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής”.

Αναφέρθηκε στο σύστημα καταγραφής μεταναστών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι αν και η χώρα ζει στη δίνη της πανδημίας, διαθέτει είναι ένα πολύ ακριβές και καλό σύστημα ώστε η Ευρώπη ξέρει ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι.

Τέλος, μίλησε και για το πρόγραμμα των επαναπροωθήσεων, καθώς η Ελλάδα ήδη έχει επιστρέψει 3.600 πρόσφυγες, και στις 2.500 εθελοντικές επαναπροωθήσεις, άνθρωποι δηλαδή ήθελαν να γυρίσουν από μόνοι τους πίσω.

Αμέσως μετά την επίσκεψή της στο δημαρχείο Ανατολικής Σάμου, αντιπροσωπεία πολιτών με τη βοήθεια διερμηνέα μετέφεραν τις ενστάσεις τους ως προς τη χωρητικότητα του νέου ΚΥΤ, αλλά και για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

ertnews.gr

Στη Λέσβο

Μετά τη Σάμο ο κ. Μηταράκης και η κ. Γιόχανσον μεταβαίνουν στη Λέσβο, όπου και θα έχουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.

Θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τέλος, θα επισκεφθούν και το προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο των βελτιωτικών έργων σε αυτή.

Την Τρίτη, στις 09.00, η κ. Γιόχανσον συναντάται στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!