Φωτογραφία αρχείου

Τον απολογισμό της δραστηριότητάς τους στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στη Σάμο και τα άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τα τελευταία 4 χρόνια (2017-2020) παρουσίασαν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, αυτό το χρονικό διάστημα:

α. Συνελήφθησαν συνολικά 4.447 αλλοδαποί για διάφορα ποινικά αδικήματα και ειδικότερα:

• Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου: 1.582
• Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου: 2.119
• Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου: 746

Για τις υποθέσεις αυτές επιβλήθηκαν από αρμόδιες δικαστικές Αρχές: (i) το μέτρο της προσωρινής κράτησης και (ii) στερητικές της ελευθερίας ποινές, κατά περίπτωση, σε 502 αλλοδαπούς ως εξής:

• Σάμος: 124
• Λέσβος: 225
• Χίος: 153

β. Διαχείριση περιστατικών έκνομων ενεργειών ημεδαπών ατόμων:

• Σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες: 35
• Συλλήψεις: 78
• Ταυτοποιήσεις δραστών: 120

γ. Σημαντικές υποθέσεις:

(i) Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2015) στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κατηγορουμένους (6) ημεδαπούς και (24) αλλοδαπούς, άπαντες μέλη Μ.Κ.Ο. (Σχετ: το από 28-08-2018 Δελτίο Τύπου).

(ii) Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, εξιχνιάστηκε υπόθεση εμπρησμού δομής εξυπηρέτησης αλλοδαπών που έλαβε χώρα την 7η Μαρτίου 2020 στη Λέσβο.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, με κατηγορούμενους, ημεδαπό αλλοδαπής καταγωγής και δύο (2) αλλοδαπούς (Σχετ: το από 20-03-2020 Δελτίο Τύπου).

(iii) Μετά συστηματική έρευνα, συνελήφθησαν με εντάλματα Δικαστικής Αρχής, έξι (6) άτομα – αλλοδαποί (4 ενήλικοι και 2 ανήλικοι), για έκνομες ενέργειες που διεπράχθησαν βραδινές ώρες της 08/09-09-2020 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της βίας κατά υπαλλήλων, της στάσης, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, του εμπρησμού, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης βίας, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα (Σχετ: το από 15-09-2020 Δελτίο Τύπου).

(iv) Μετά από πολύμηνη έρευνα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2020) στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορούμενους (33) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Σχετ: το από 28-09-2020 Δελτίο Τύπου).

Επιπλέον, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού κατά το τελευταίο πεντάμηνο (Νοέμβριος 2020 έως σήμερα), από αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 325.424 έλεγχοι ατόμων και βεβαιώθηκαν 9.033 παραβάσεις (1.767 σε ημεδαπούς και 7.266 σε αλλοδαπούς).

Συνελήφθησαν, κατά τον τελευταίο μήνα στη Λέσβο, οκτώ (8) αλλοδαποί κυρίως μέλη Μ.Κ.Ο., ως διοργανωτές ιδιωτικών συναθροίσεων, για παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών και βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ, σε έκαστο εξ’ αυτών, ενώ πρόστιμα ύψους -300- ευρώ βεβαιώθηκαν και σε είκοσι πέντε (25) ακόμη άτομα (2 ημεδαποί και 23 αλλοδαποί) που συμμετείχαν στις προαναφερόμενες συναθροίσεις.

Σημειώνεται ότι, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αναβαθμίστηκε σημαντικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με την παραλαβή (91) συνολικά υπηρεσιακών οχημάτων διαφόρων τύπων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, από τον Ιούλιο του έτους 2019 και έπειτα, ενώ θα ακολουθήσει η παραλαβή (7) ακόμη οχημάτων.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, για τη συλλογική προσπάθεια και την εξαίρετη αυτή δραστηριότητα του αστυνομικού προσωπικού κατά την τελευταία τετραετία (2017-2020), εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!