fbpx

“Ιδιοκτήτης του «Επικούρειου» ήταν, είναι και θα παραμείνει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου”

Απάντηση στις αντιδράσεις πολιτιστικών συλλόγων και αυτοδιοικητικών φορέων για την παραχώρηση του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος έδωσε την Παρασκευή ο βουλευτής Νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης:

Αναλυτικά ο κ. Στεφανάδης αναφέρει:

Σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που αφορά στην παραχώρηση χρήσης του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

– Ιδιοκτήτης του «Επικούρειου» ήταν, είναι και θα παραμείνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

– Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, υπέβαλλε πρόταση στην Περιφέρεια, για την αξιοποίηση του «Επικούρειου» ως πολιτιστικό κέντρο, με το σκεπτικό ότι η Σάμος είναι το νησί των μεγάλων φιλόσοφων και μαθηματικών, και άρα είναι ο κατάλληλος τόπος και χώρος, για να δημιουργηθεί ένα κέντρο που θα στεγάζει το σύνολο της τεράστιας πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς του νησιού.

– Βάση των ανωτέρω, είναι προφανές ότι θα στεγαστούν και πολιτιστικοί σύλλογοι στο «Επικούρειο».

– Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του «Επικούρειου» θα πραγματοποιηθεί, χωρίς καμία επιβάρυνση της Περιφέρειας, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και του προγράμματος ΣΔΙΤ.

– Εφόσον ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για την τοπική κοινωνία όσο για την επιστημονική κοινότητα.

• Στον επιστημονικό τομέα, η συνεχόμενη επιδημιολογική έρευνα του πληθυσμού, που σε καμία περίπτωση δε θα ανταγωνίζεται τις δημόσιες δομές υγείας ή τους ιδιώτες ιατρούς, θα συμβάλλει καθοριστικά αφενός στην καλύτερη υγεία και αφετέρου στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων με διεθνή απήχηση.

• Στον τομέα του Τουρισμού θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στο νησί της Σάμου, αφού θα μπορούν οι επισκέπτες μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκθέσεις και δράσεις στο κτίριο να «γνωρίσουν» την τεράστια συμβολή του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου και του Επίκουρου στην παγκόσμια Επιστήμη και Φιλοσοφία.

• Στην Εκπαίδευση, η διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων σε έναν τομέα που το Ινστιτούτο έχει μεγάλη και μακρά εμπειρία, αφού έχει διοργανώσει ήδη δεκάδες αντίστοιχες εκδηλώσεις εγχώρια και διεθνώς, θα προσελκύσει το επιστημονικό ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο από το Εξωτερικό.

• Στην Παιδεία, η συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι στόχος να αποτελέσει πυρήνα για δημιουργία ανώτατής σχολής μεταπτυχιακού, ίσως και προπτυχιακού, επιπέδου στο Βαθύ.

• Στην Οικονομία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους συμπολίτες μας, ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει καμία πολιτική σκοπιμότητα ή οικονομική ιδιοτέλεια. Αλλά, αποτελεί ένα όραμα που όταν υλοποιηθεί θα έχει τεράστια οφέλη και για την παρούσα και τις επόμενες γενιές του Νομού μας και κατ’ επέκτασίν του Βορείου Αιγαίου και της Χώρας“.

Στο θέμα της παραχώρησης του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο οποίος τόνισε ότι το κτίριο θα συστεγάζονται και πολιτιστικοί σύλλογοι:

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης χώρου του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου», στο «Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του Γήρατος» που δραστηριοποιείται στην ενσάρκωση του ιδανικού της μακροζωίας, ιδιαίτερα στην Σάμο και Ικαρία.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την προϋπόθεση ότι στο κτίριο θα συστεγάζονται και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Το κτίριο, εμβληματικό απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλεως Σάμου, επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε, με πρωτοβουλία διαχρονικά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να καταστεί πόλος πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων, στη νήσο Σάμο.

Με την πλήρη παράδοση του κτιρίου σε χρήση, θα διερευνηθούν από την Περιφερειακή Αρχή τρόποι βιωσιμότητας των λειτουργικών χρήσεών του, επ΄ ωφελεία της Σαμιακής Κοινωνίας που άλλωστε είναι και επιθυμία του Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη“.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου χαρακτηρίζει το θέμα της παραχώρησης του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου ως “διπλό σκάνδαλο”, αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:

Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, με την οποία παραχωρείται το «Επικούρειο» για 20 χρόνια στο ινστιτούτο μακροζωίας του κ Στεφανάδη, αποτελεί ένα διπλό πολιτικό σκάνδαλο:

α) Ένα δημόσιο κτίριο, που ανακαινίστηκε με δημόσιο χρήμα ( ΕΣΠΑ ), για να λειτουργήσει ως πνευματικό, πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, παραχωρείται δωρεάν σε μια ιδιωτική εταιρεία ( Μ.Κ.Ο )

β) Η εταιρεία ανήκει σε εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Χ. Στεφανάδη.

Εγείρει δε, σοβαρό θέμα πολιτικής ηθικής, καθώς ο εκλεγμένος βουλευτής, εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες, για να προωθήσει τα προσωπικά του σχέδια.

Απόδειξη των μεθοδεύσεων και των συμφωνιών, που είχαν γίνει πίσω από κλειστές πόρτες, είναι η απουσία οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου και η αναιτιολόγητη απόρριψη της έκκλησης των πολιτιστικών συλλόγων για ολιγοήμερη αναβολή.

Το επιχείρημα, ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορούσε να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου, είναι έωλη και καταρρίπτεται από τον ίδιο τον κ. Στεφανάδη, ο οποίος διαβεβαιώνει, ότι έχει εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση από το υπουργείο ανάπτυξης. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί αυτά τα χρήματα να μην κατευθυνθούν στην περιφέρεια, αντί να δοθούν σε έναν ιδιωτικό φορέα συμφερόντων του κ. βουλευτή;

Αυτή η ιστορία είναι περίεργη από την αρχή, τα ερωτήματα πολλά και ζητούν απαντήσεις:

1. Για ποιο λόγο ένα ερευνητικό ινστιτούτο για την μακροζωία στην Ικαρία εγκαθίσταται στη Σάμο και όχι στην Ικαρία;

2. Γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί το κτίριο πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που του έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια με προηγούμενη απόφαση του Π.Σ;

3. Γιατί δεν ζητείται μέρος του κτιρίου για χρήση, αλλά παραχωρείται ολόκληρο;

4. Γιατί ένα ερευνητικό ινστιτούτο για την μακροζωία χρειάζεται περισσότερα από 1000 τετραγωνικά μέτρα; Τι είδους υπηρεσίες θα παρέχονται και τι είδους εξοπλισμός θα εγκατασταθεί;

5. Μήπως τελικά, δεδομένης της σχέσης του κ. Στεφανάδη με μεγάλο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας, θα στηθεί με έξοδα του δημοσίου, ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο;

Το «Επικούρειο» πρέπει να ξαναγίνει χώρος δημιουργίας, πνευματικής ανάτασης και πολιτισμού. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, οι ζωντανές πολιτιστικές ομάδες του τόπου μας να είναι περιπλανώμενοι νομάδες και να μετατραπούν σε επαίτες, που θα παρακαλάνε πολιτικάντηδες και παράγοντες για να στεγάσουν τα όνειρά τους”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Ανατολικής Σάμου υποστηρίζει ότι το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο ανήκει στην ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία και στους φορείς της.

Η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ αναφέρει αναλυτικά για το θέμα:

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Ανατολικής Σάμου πάρα πολύ έγκαιρα είχε καταθέσει ερώτηση προς τη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση και λειτουργία του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου. Άλλωστε η ανακαίνιση του χώρου και η στέγαση της πολιτιστικής – ερασιτεχνικής δραστηριότητας και των φορέων της πόλης αναμένονταν σαν όαση από τους κατοίκους στην πολιτιστική ερημιά που έχουν καταδικαστεί τα νησιά μας. Η απάντηση που μας δόθηκε τότε, ήταν ότι «το κτίριο ανακαινίστηκε από την Περιφέρεια και περιμένουμε να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της». Από τότε καμιά ενέργεια, καμιά ενόχληση.

Τελικά την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου με συνοπτικές και αιφνιδιαστικές διαδικασίες, παραχώρησε ένα δημόσιο κτίριο – που ανακαινίστηκε με χρήματα του αγρίως φορολογούμενου λαού για να στεγάσει την πολιτιστική ερασιτεχνική δημιουργία του τόπου και τους φορείς της – σε ιδιωτικών συμφερόντων Ίδρυμα στο οποίο εμπλέκεται ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Στεφανάδης, για να ερευνήσει τη μακροζωία ….της Ικαρίας (!) και τις ασθένειες του γήρατος. (Προφανώς μετά τις συντάξεις πείνας, την διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας και τη φτώχια που καταδικάζει νέους και γέρους το σύστημά τους, τώρα θα μας ψάξουν γιατί ζούμε παραπάνω από το προσδόκιμο και «επιβαρύνουμε τα Ταμεία» μας που τα λεηλάτησαν και εξακολουθούν να τα λεηλατούν).

Μετά τις πρώτες άμεσες αντιδράσεις των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων και της ΛΑΣ Β. Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης και ο βουλευτής σε δυο πανομοιότυπες δηλώσεις τους επιχείρησαν να τα μαζέψουν και δήλωσαν ότι θα μας κάνουν τη… χάρη να στεγάσουν και φορείς. Τέτοια μεγαλοψυχία!

Ας μην υπάρχει καμιά αυταπάτη σε κανέναν, ότι ένα ιδιωτικό ίδρυμα που θα έχει επίσημα τη χρήση και την ευθύνη λειτουργίας του κτιρίου με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κρατική χρηματοδότηση, δεν θα βρει τον τρόπο να αποκλείσει τους πολιτιστικούς φορείς ή να τους καταστήσει υποχείρια των άμεσων ή μελλοντικών επιδιώξεών του. Τηρουμένων των αναλογιών ας παρθεί υπόψη η εμπειρία με το « Ίδρυμα Ζημάλη» στο οποίο – με «δόλωμα» την στέγασή τους – παραχωρήθηκαν τα παλαιοντολογικά ευρήματα των Μυτιληνιών και το καλοκαίρι του 2020 έκλεισε με το πρόσχημα των οικονομικών δυσκολιών, ζητώντας πρόσθετες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί και η «εκκωφαντική» σιωπή του δήμου Ανατολικής Σάμου για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα, που αφορά ένα εμβληματικό κτίριο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, λίγα μέτρα από το δημαρχείο, μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που ήταν και μπορεί – υπό καλύτερους πλέον όρους – να γίνει κυψέλη πολιτιστικής ερασιτεχνικής δημιουργίας του λαού και της νεολαίας. Δεν απασχολεί καθόλου τη δημοτική αρχή η παραχώρησή του σε ιδιωτικό ίδρυμα, ή συναινεί δια της σιωπής σ’ αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση;

Η ΠΡΟΤΑΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ:

1. Να ανακληθεί άμεσα από το περιφερειακό συμβούλιο, η απόφαση παραχώρησης του κτιρίου στο Ίδρυμα Μακροζωίας.

2. Να αποκλειστεί κάθε άλλη χρήση του κτιρίου πέραν της στέγασης της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας και των φορέων της.(Είναι άλλο πράγμα να παραχωρείται, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, το αμφιθέατρο ή κάποια αίθουσα για μια ομιλία ή μια διάλεξη ακόμη και ένα συνέδριο και άλλο να χαρακτηριστεί συνεδριακό κέντρο που αντικειμενικά θα κυριαρχήσει ως δραστηριότητα).

3. Να παραχωρηθεί από τη Περιφέρεια στο δήμο Ανατολικής Σάμου και να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τίτλο «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο», που θα προβλέπει τη συμμετοχή στη διοίκηση και εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων.

4. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εν γένει λειτουργίας του από το υπουργείο Πολιτισμού και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διεύθυνσης, λειτουργίας, συντήρησης και καθαριότητας του κτιρίου“.

Related Articles

error: Content is protected !!