Την Παρασκευή 12 Μαρτίου εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 81 ετών, ο αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Πέτρου, προηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής, γνωστοποίησε η τοπική Μητρόπολη.

Η εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη κ, Ευσεβίου, στο Μετόχιο του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης, καθώς το καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης χτυπήθηκε από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020.

Ο κ. Ευσέβιος απέδωσε τον οφειλόμενο σεβασμό της τοπικής κατα Σάμον και Ικαρίαν Εκκλησίας προς τον μακαριστό π. Χριστοφόρο, ο οποίος με την καλοσύνη, την πραότητα, την εργατικότητα, την θυσιαστική προσφορά και το ιερατικό του ήθος του διακόνησε την Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης για πάνω από 50 χρόνια.

Λόγω της πανδημίας, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού γέροντος τελέσθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο και η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής.

Ο μακαριστός π. Χριστοφόρος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Πέτρου, γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο της Σάμου στις 3 Αυγούστου 1940. Προσήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής Σάμου το 1958.

Στις 8 Ιανουαρίου 1961 εκάρη μοναχός από τον μακαριστό καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης αρχιμ. Νικηφόρο Καραγιάννη και μετονομάστηκε σε Χριστοφόρος. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 16 Απριλίου 1966 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής και πρεσβύτερος στις 24 Μαρτίου 1968, από τον μακαριστό μητροπολίτη εκ Σάμου και Ικαρία, Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Χρυσοφάκη.

Την 1η Απριλίου 1968 διορίστηκε έκτακτος εφημέριος του Ιερού Ναού Συλλήψεως Τιμίου Προδρόμου Αμπέλου Σάμου και στη συνέχεια διακόνησε σε πολλές ενορίες που είχαν έλλειψη κληρικών, όπως Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Κοκκαρίου, Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χώρας Σάμου, Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιοκάστρου κ.α.

“Διακρινόταν για την ιεροπρέπεια, το ήθος, την εντιμότητα, την πνευματική προσφορά, το αγωνιστικό φρόνημα και την εργατικότητά του, απολαμβάνοντας δικαίως της εκτιμήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου, ο οποίος κατά την ημέρα του επανεγκαινισμού του Καθολικού της Ιεράς Μονής της Αγίας Ζώνης την 16η Ιουνίου 2013 απένειμε εις αυτόν τιμητικώς τον τίτλο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής.

Ο π. Χριστοφόρος συμβολίζει τη γενιά του πνευματικού αγώνα, αλλά και τη γενιά της δημιουργίας. Έζησε και πάλεψε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δίνοντας τον δικό του αγώνα για την Ιερά μονή της Αγίας Ζώνης . Ο λόγος του ήταν μεστός, η στάση του σεμνή, με τον τρόπο του φρόντιζε να βρίσκεται δίπλα στους προσκυνητές της Ιεράς Μονής, δίνοντάς τους δύναμη για να μπορέσουν να σταθούν «όρθιοι». Φιλόξενος πάντοτε, άνοιγε την πατρική του αγκαλιά, όπως ο Αβραάμ, σε κάθε αδελφό που τον επισκεπτόταν αποζητώντας λίγη ανθρώπινη αγάπη στην αφιλόξενη ζωή μας. Πλήθος Σαμιωτών προσέρχονταν για να βρουν ανάπαυση στο Ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως που με ζήλο διακονούσε.

Τόσο η Ιερά Μονή της Αγίας Ζώνης, όσο και η ακριτική Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας δέονται προς Κύριον υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής αυτού. Αιωνία η μνήμη αυτού!” αναφέρει η τοπική Μητρόπολη.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!