fbpx

Αντιδράσεις για την παραχώρηση του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου

Για την παραχώρηση του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου “στο Ίδρυμα του βουλευτή Σάμου” διαμαρτύρονται πολιτιστικοί σύλλογοι της Σάμου και η περιφερειακή παράταξη Βορείου Αιγαίου “Ο Άλλος Δρόμος”.

Υπενθυμίζεται ότι η επισκευή του Επικούρειου, στο Βαθύ, με σκοπό την αναβάθμισή του σε πολιτιστικό χώρο, είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020), με προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο, που αποφάσισε την παραχώρηση του κτηρίου προς χρήση στο “Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη μακροζωία και την πρόληψη των ασθενειών του γήρατος”.

Την εξέλιξη αυτή προσπάθησαν να ανακόψουν πολιτιστικοί σύλλογοι της Σάμου, που με επιστολή τους ζητούσαν αναβολή της σχετικής συζήτησης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Μικρασιατών Σάμου, η Θεατρική Ομάδα Σάμου, η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, το Λύκειο Ελληνίδων Σάμου, η Μουσική Παρέα Σάμου, το περιοδικό “Απόπλους”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου “Ο Καπετάν Λαχανάς”, ο Σύλλογος Μουσικής και Πολιτιστικής δημιουργίας “Ηδύλη” κι ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου ανέφεραν πως:

“Επειδή θεωρούμε πως το θέμα της λειτουργίας του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου» είναι εξαιρετικής σημασίας για το πολιτιστικό μέλλον του νησιού.

Επειδή η μέχρι στιγμής σχετική πληροφόρηση είναι ελλιπής, αφήνοντας κενά και ασάφειες.

Επειδή τυχόν εσπευσμένη απόφαση, χωρίς τη διατύπωση τεκμηριωμένων απόψεων από την πλευρά των συλλόγων που μοχθούν για τον πολιτισμό στη Σάμο, δεν αποτελεί την ορθότερη διαδικασία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος της λειτουργίας του «Επικούρειου» .

Επειδή αυτή η απόφαση θα δεσμεύσει τη χρήση του χώρου προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση για τα επόμενα 20 χρόνια.

Επειδή πρωταρχικός στόχος όλων μας οφείλουμε να είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από την ορθολογική επεξεργασία των δεδομένων.

Επιθυμούμε να ζητήσουμε την αναβολή της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου του θέματος με αριθμό 5 “Έγκριση παραχώρησης χώρου του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη μακροζωία και την πρόληψη των ασθενειών του γήρατος και παράλληλα να αιτηθούμε την πλήρη σχετική ενημέρωσή μας”.

Με ανακοίνωσή της μετά τη γνωστοποίηση της παραχώρησης του κτηρίου, η περιφερειακή παράταξη Βορείου Αιγαίου “Ο Άλλος Δρόμος” σημείωσε πως “οι κάτοικοι της Σάμου περίμεναν την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης- επιδιόρθωσης και εξοπλισμού του κτηρίου του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου», έτσι ώστε η Σάμος να αποκτήσει μία κυψέλη πολιτισμού, που θα μπορούσε να στεγάσει όλη την αξιόλογη πολιτιστική δημιουργία του νησιού.

Θυμίζουμε ότι το κτήριο αυτό στέγαζε τη Θεατρική Ομάδα, την Κινηματογραφική Λέσχη, το Λύκειο Ελληνίδων, καθώς και μια πλειάδα πολιτιστικών συλλόγων και επισκευάστηκε έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η πολιτιστική ζωή του νησιού.

Το ίδιο το κτήριο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Πόλης της Σάμου και όλου του νησιού. Παλιό δημόσιο καπνοκοπτήριο, συμβολίζει την εποχή της καπνοκαλλιέργειας και καπνοβιομηχανίας μια εποχή ανάπτυξης και εργατικών αγώνων. Ήταν επίσης έδρα της Χωροφυλακής και τέλος ήταν το κολαστήριο της κράτησης των «παράτυπα εισελθόντων» για πολλά χρόνια.

Μετά το τέλος των εργασιών, αυτό που ήταν λογικό, πέρα από την παραχώρηση σε κάποιο δημόσιο πολιτιστικό οργανισμό (είχε προταθεί ο Πολιτιστικός οργανισμός του Ενιαίου δήμου Σάμου), ήταν να γίνει κάποιος κανονισμός λειτουργίας, σε συνεργασία με όλους ανεξαιρέτως τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού, έτσι ώστε να μην ακολουθήσει ένας διαγκωνισμός παραχώρησης χώρων σε ημετέρους και αποκλεισμού άλλων. Είχαν ακουστεί επίσης και προτάσεις να στεγάσει ένα μικρό μουσείο για την ιστορία της πόλης της Σάμου, ή ακόμα και για ένα χώρο αφιερωμένο στους Φιλοσόφους της Σάμου Πυθαγόρα, Επίκουρο, Αρίσταρχο.

Τώρα γίνεται ακριβώς αυτό που φοβόμασταν μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού!

Δίνεται ένας χώρος σε ίδρυμα του χώρου της υγείας που έχει ιδρυθεί από τον βουλευτή Σάμου και Ικαρίας κ. Στεφανάδη. Παρόλο που στο παρελθόν έχει δοθεί από την περιφέρεια άλλος χώρος για αυτό το ινστιτούτο: Ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ στην Αγία Ειρήνη, που δεν προχώρησε εδώ και πέντε χρόνια, ίσως γιατί χρειαζόταν κι αυτός επισκευή και δεν ήταν έτοιμος με χρήματα του ελληνικού λαού, όπως το «Επικούρειο». Παρόλο που δεν εξηγείται πώς θα συνυπάρξουν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας και πολιτισμού στον ίδιο χώρο, αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι το σημείο 2 στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής. «Η εξουσιοδότηση της Περιφερικής Αρχής για διαβούλευση με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση επί εικοσαετία, της υλοποίησης δράσεων σχετικές με την μελέτη και έρευνα της μακροζωίας στα νησιά Σάμο και Ικαρία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Φαίνεται ότι η περιφερειακή διοίκηση και η κυβέρνηση, μάλλον μπροστά στην απαίτηση να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου υπό δημόσια διοίκηση και με συνεργασία με τους συλλογικούς πολιτιστικούς φορείς του νησιού, βρήκαν σωστή την λογική της παραχώρησης σε «ατζέντηδες». Τον ρόλο αυτό θέλησε να παίξει ο τοπικός βουλευτής κόντρα στην φωνή πολλών πολιτιστικών συλλόγων, που ζητούσαν αναβολή του θέματος, ώστε να προηγηθεί σωστή διαβούλευση. Αλλά ακόμα και ο κ. Τριανταφύλλου (μαζί με την παράταξή του) και ο κύριος Κάρλας (χωρίς την παράταξή του) ψήφισαν υπέρ, ενώ στο παρελθόν ήταν μαζί με τους πολιτιστικούς φορείς, αυτοί που προώθησαν το αίτημα για δημόσιο πολιτιστικό κέντρο στην Πόλη της Σάμου! Γιατί δεν άκουσαν την φωνή των συλλόγων που ζητούσαν αναβολή;

Η δική μας ψήφο κατά ήταν μόνο η αρχή.

Θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς να συμβάλουμε ώστε να μην σβήσει το όνειρο για δημόσιο χώρο πολιτιστικής δημιουργίας, χωρίς μεσάζοντες- ισχυρούς της εξουσίας”.

Σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση, Σταμάτης Φιλιππής, Γιώργος Αμπατζής, Στέλιος Σταμούλος σημειώνουν πως “δικαιολογημένη ήταν η ανησυχία” τους στο περιφερειακό συμβούλιο Β. Αιγαίου για την εκχώρηση χώρων του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου “στο – ιδιωτικών συμφερόντων – «Ινστιτούτο γήρατος και μακροζωίας» η λειτουργία του οποίου θα χρηματοδοτείται για μια 20ετία από το Υπ. Ανάπτυξης.

Στη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 18-3-2021, χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση για όσους την ευαγγελίζονται και την χρησιμοποιούν, πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ κ. Στεφανάδη, ως εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Σάμου και της περιφερειάρχης Αρχής, η εκχώρηση του Επικούρειου στους ιδιώτες. Αγνοώντας την πρόταση των πολιτιστικών φορέων για αναβολή του θέματος, ώστε να ενημερωθούν με στοιχεία και πιο συγκεκριμένα επί της πρότασης.

Η πλειοψηφία του Π.Σ. εκχωρεί και άλλους χώρους στο «Ινστιτούτο γήρατος και μακροζωίας», και λέμε κι άλλους χώρους, γιατί όπως πληροφορηθήκαμε ήδη έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή, από το 2014 άλλο ένα κτήριο, αυτό που στεγάζονταν το πρώην Κ.Ε.Γ.Ε. στο Βαθύ της Σάμου και χωρίς – έως σήμερα – να παράξει και να παρουσιάσει κάποιο επιστημονικό έργο.

Η ΛΑ.Σ. με τις δυνάμεις που διαθέτει στο Π.Σ. στήριξε την πρόταση των φορέων του πολιτισμού για αναβολή του θέματος και κατέθεσε την πρότασή της, για να παραμείνει και να λειτουργήσει για το σκοπό που χρηματοδοτήθηκε και ανακαινίστηκε, δηλαδή τη στέγαση των φορέων του πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση και στην λειτουργία του, θέση μας παραμένει: να απαιτήσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτηθεί η ίδια από τα αρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Ανάπτυξης) αφού όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να «αντέξει» το λειτουργικό κόστος του κτιρίου το οποίο ούτως ή άλλως θα χρηματοδοτείται όπως «εγγυήθηκε» ο τοπικός βουλευτής για μια 20ετία από τα υπουργεία, λόγω της σύμπραξης που θα γίνει δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η άλλως, να συζητήσει τη συνλειτουργία του μεταξύ Περιφέρειας και δήμου Αν. Σάμου.

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά πως δεν είμαστε αντίθετοι με την επιστημονική έρευνα, αρκεί αυτή να γίνεται από το δημόσιο και να χρηματοδοτείται από το Κράτος, να είναι δωρεάν και σε όφελος όλου του λαού.

Τέλος καλούμε όλους τους φορείς του πολιτισμού και άλλους φορείς του νησιού, αλλά και όλο το λαό να αντιδράσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση και να παραχωρηθεί ο χώρος του Επικούρειου στους φορείς πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας και στο λαό του νησιού μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στους δήμους δηλώνει πως θα είναι στο πλευρό των φορέων και θα τους στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις”.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!