Διακηρύξεις και ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) εξέδωσαν διάφοροι σύλλογοι και συνδικαλιστικοί φορείς της Σάμου.

Οι σύλλογοι γυναικών μελών της ΟΓΕ: Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, Ομάδα ΟΓΕ Μαραθοκάμπου, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα “Ομόνοια”, αλλά και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Σάμου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Επισιτισμού – Τουρισμού, Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου αναφέρουν:

8 Μάρτη 2021. Τιμάμε την ιστορική επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας των Γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 111 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών.

Φέτος εν μέσω πανδημίας σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας, χτίζοντας “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη.

Σήμερα οι γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, φοιτήτριες αυτοαπασχολούμενες, όλος ο λαός αντιμετωπίζουμε τα αδιέξοδα που γέννησαν η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σ’ όλο το κόσμο, την αύξηση περιστατικών βίας λόγω των εγκλεισμών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών, ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Οι Σύλλογοι γυναικών μελών της ΟΓΕ: Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, Ομάδα ΟΓΕ Μαραθοκάμπου, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα “Ομόνοι”, αλλά και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Σάμου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Επισιτισμού – Τουρισμού, Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου που εκπροσωπούν πολλές εκατοντάδες γυναίκες εργαζόμενες και εργαζόμενους του νησιού μας, προσυπογράφουν την κοινή διακήρυξη (σ.σ. επισυνάπτεται). Μεταξύ άλλων αναφέρει:

“* Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και προστασία των γυναικών από τη βία με στελέχωση μόνιμου προσωπικού. Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ.

* Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης….

* Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
Καμιά μείωση μισθού, καμιά απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

* Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιατρικού νοσηλευτικού. Μαζικός εμβολιασμός δωρεάν για όλο το λαό. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

* Μέτρα για ασφαλές άνοιγμα σχολείων15 μαθητών ανά τμήμα, μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας κ.ά. Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Άνοιγμα σχολών για εαρινό εξάμηνο..”

Και η διακήρυξη των γυναικείων συλλόγων και σωματείων καταλήγει: “Διεκδικούμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα, μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απευθύνει κάλεσμα στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου:

* Ελάτε να παλέψουμε μαζί για τη ζωή που μας αξίζει.

* Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας

8 ΜΑΡΤΗ 1857. Οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία. Συγκρούστηκαν με τα αφεντικά, με την κρατική καταστολή, διεκδικώντας καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Με το αίμα τους πρόσθεσαν τις πιο φωτεινές σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Το 1910 στο Συνέδριο των Σοσιαλιστριών Γυναικών, καθιερώθηκε η 8 Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Μέρα τιμής και αγώνα στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου.

8 ΜΑΡΤΗ 2021. Οι εργαζόμενες γυναίκες, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μόνο που σήμερα χρησιμοποιούνται διάφορα εκσυγχρονισμένα ιδεολογήματα περί “ισοτιμίας” για να χειραγωγηθούν ευκολότερα.

Στο όνομα της “ισοτιμίας” τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων όπως η κοινωνική ασφάλιση, η προστασία της μητρότητας, η στήριξη του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας.

Στο όνομα της “ισοτιμίας” φέρνουν την “συμφιλίωση” όπως λένε της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή μέσα από ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τη συνταξιοδότηση σε μεγαλύτερη ηλικία. Την ένταξη σε σώματα καταστολής και ιμπεριαλιστικούς στρατούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δεν έχουν καμιά σχέση με την προστασία της πατρίδας μας, αλλά με το ξερίζωμα από τις εστίες τους προσφύγων και μεταναστών.

Χορτάσαμε από παχιά λόγια δήθεν “κατά της φυλετικής, εργασιακής βίας” των αστικών επιτελείων της κυβέρνησης, της ΕΕ, του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην πραγματικότητα η εργασιακή και φυλετική βία ζει και βασιλεύει στα σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενες/οι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες υπερωρίας, με λειψά μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας. Ζει και βασιλεύει στους χιλιάδες άνεργους και άνεργες, στους εργαζόμενους σε αναστολή που ζουν με ψίχουλα. Ζει και βασιλεύει στην άγρια καταστολή όσων σηκώνουν το κεφάλι γυναίκες, άνδρες, παιδιά.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απευθύνει κάλεσμα στις εργαζόμενες γυναίκες μαζί με τους άνδρες του καθημερινού μόχθου. Ελάτε να βαδίσουμε μαζί μέσα από τα σωματεία μας, για την οργάνωση και ενίσχυση της πάλης για τη ζωή που μας αξίζει. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Για δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Για προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.

Είναι ο μόνος δρόμος του αγώνα, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης που σπάει τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας“.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

Παλεύουμε για πραγματική ισότητα των 2 φύλλων, πλήρη προστασία της μητρότητας.

Εφαρμογή ειδικών μέτρων προστασίας για εργαζόμενες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και βαριές ανθυγιεινές εργασίες,, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου).

Να χορηγηθούν άδειες “ειδικού σκοπού” για όσο διάστημα απαιτηθεί με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

Να μην χαθεί ούτε μία μέρα κανονικής άδειας.

Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους, δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.”.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμουτιμά την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις γυναίκες, αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, την ψυχική κόπωση και τα αδιέξοδα που επιδείνωσε η πανδημία.

Οι γυναίκες υγειονομικοί δίνουν τη δική τους ξεχωριστή μάχη ενάντια στην πανδημία στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές υγείας. Η ημέρα της γυναίκας βρίσκει σήμερα τις γυναίκες εργαζόμενες στην υγεία εξαντλημένες από τις αλλεπάλληλες νυχτερινές βάρδιες, κατάκοπες και αβέβαιες τις καθαρίστριες για το μέλλον τους, όπως και όλες όσες εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, τις τραυματιοφορείς εξουθενωμένες από την αδιάκοπη μετακίνηση δεκάδων ασθενών, τις γιατρούς κουρασμένες από την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών με ελάχιστα ρεπό και την σχεδόν εδώ και ένα χρόνο αναστολή αδειών όλων των υγειονομικών. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Πέρα από τον αυξημένο φόρτο της δουλειάς, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν και την ευθύνη για τη φροντίδα των μικρών παιδιών, με κλειστά σχολεία για μήνες και αρκετές άδειες ειδικού σκοπού που δεν δόθηκαν στις υγειονομικούς λόγω της υποστελέχωσης. Ακόμα οι γυναίκες επιφορτίζονται με την φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους και άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας με αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα, λόγω της ανεπάρκειας δημόσιων δομών για τη φιλοξενία και την περίθαλψή τους.

Στα παραπάνω προστίθενται και τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, που διαμορφώνουν τους δράστες και εκβιάζουν τη σιωπή των θυμάτων.

Το Σωματείο μας ενθαρρύνει και στηρίζει όσες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά βίας σε βάρος τους μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς.

«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε φαινόμενα βίας και καταστολής μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στα πλαίσια του συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τη διεκδίκηση της καθολικής ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Κανένας συμβιβασμός με την κίβδηλη «ελευθερία» και «ισότητα», στο όνομα της οποίας πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας.

Διεκδικούμε:

• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.). Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

• Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).

• Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με πλήρη συνταξιοδότηση των γυναικών στα 57 .

• Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ“.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Αγώνες γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα: Γνωστές και άγνωστες ιστορίες”.

Συντονισμός

Αναστασία Ζήση & Αθανασία Κοντοχρήστου, Μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Πανεπιστήμιο Αιγαίου

18.00 – 18.10   Χαιρετισμοί

Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μαρία Γαβουνέλη, Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Βενετία Καντσά, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

18.10 – 18.30   Το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο

Ποθητή Χαντζαρούλα Μαρτυρίες γυναικών που αντιστάθηκαν

Βενετία Καντσά Οι εμπειρίες των γυναικών ως ερευνητικό ερώτημα και πολιτικό ζητούμενο

18.30 – 20.30   Μαρτυρίες από τους Αγώνες των Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα και βιογραφικά πορτρέτα

Σταματίνα Δηλαβέρη για τη Ναυσικά Φράγκου

Καλλιόπη Καρτσαμπά για τη Δομνίτσα Λανίτου

Ιάσων Ντότσικας για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Έλλη Νικολάου Τα χρόνια της εξορίας Τρίκερι Χίος Μακρόνησος

Αφροδίτη Γιαγλή για την Ουρανία Νιζαμίδου

Ελευθερία Αλεξανδρή για τη Μαρία Μπέικου

Μαρία Γκασούκα Ήταν και αυτές εκεί: Τα κορίτσια του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος

Μαίρη Κυαμέτη για τη Κατερίνα Παπαγκίκα

Πηνελόπη Γκοντζή για τη Μαρία Δαμανάκη

Μελπομένη Οικονόμου για τη Κίττυ Αρσένη

Βιβή Υπερηφανίδου Λίγες σκέψεις για την Καίτη Κωσταβάρα

Ουρανία Φραγκουλίδου για τη Βάσω Κατράκη

Κορίνα Αστερίου για τη Κική Δημουλά

Φανή Αθανασιάδου Το φεμινιστικό περιοδικό Η ΚΑΤΙΝΑ

Συμμετέχουσες/οντες:
Αθανασιάδου Φανή, Ποιήτρια, Μέλος του Φεμινιστικού Περιοδικού Η ΚΑΤΙΝΑ
Αλεξανδρή Ελευθερία, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
Αστερίου Κορίνα Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Τμήμα Κοινωνιολογίας ΠΑ
Βιτσιλάκη Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πρυτάνισσα ΠΑ
Γαβουνέλη, Μαρία, Αναπληρώτιρα Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ, Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Γκασούκα Μαρία, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Επίτιμο Μέλος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΠΑ
Γκοντζή, Πηνελόπη, Φοιτήτρια Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΠΑ
Γιαγλή Αφροδίτη, Φοιτήτρια Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ΠΑ
Δηλαβέρη Σταματίνα, Υποψήφια Διδακτόρισσα Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ΠΑ
Ζήση, Αναστασία Καθηγήτρια Τμήμα Κοινωνιολογίας, Μέλος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΠΑ
Καντσά Βενετία Καθηγήτρια Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορία, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΠΑ
Καρτασμπά Καλλιόπη, Φοιτήτρια Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΠΑ
Κοντοχρήστου Αθανασία, Υποψήφια διδακτόρισσα Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογία και Ιστορίας, Μέλος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΠΑ
Κυαμέτη Μαίρη, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ΠΑ
Νικολάου, Έλλη, Πρώην ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου και πολιτική εξόριστη
Ντότσικας Ιάσων, Φοιτητής Τμήμα Γεωγραφίας ΠΑ
Οικονόμου Μελπομένη, Φοιτήτρια Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ρόδου ΠΑ
Υπερηφανίδου Βιβή, Συνταξιούχος ΟΤΕ, μέλος και πρόεδρος της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών: Λίγες σκέψεις για την Καίτη Κωσταβάρα
Φραγκουλίδου, Ουρανία, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήμα Κοινωνιολογίας ΠΑ
Χαντζαρούλα Ποθητή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Μέλος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΠΑ

Μπορείτε να παρακολουθήστε την εκδήλωση εδώ:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!