Στην Σαραντασκαλιώτισσα και το σπήλαιο του Πυθαγόρα στη δυτική Σάμο μας μεταφέρει το νέο βίντεο του Γιάννη Καπανταή.

Δείτε κι εσείς το θεαματικό βίντεο που περιλαμβάνει και λήψεις με drone στις απόκρημνες πλαγιές και τα εντυπωσιακά τοπία της περιοχής!

Δείτε περισσότερα για το σπηλαιοβάραθρο της Σαραντασκαλιώτισσας και το σπήλαιο του Πυθαγόρα, μέσα από τη σελίδα SamosExplore.com:

Στο σπηλαιοβάραθρο Σαραντασκαλιώτισσα, η ανάβαση γίνεται μέσω πετρόκτιστων σκαλοπατιών, που ξεκινούν από το χωματόδρομο και καταλήγουν στο στόμιο του σπηλαίου.

Eίναι ένα Σπήλαιο Εκκλησιά, το οποίο έχει υψόμετρο 320 μέτρα και πήρε το όνομα του από τα σαράντα παλαιά σκαλιά που οδηγούν στο σπήλαιο. Στην είσοδο του είναι χτισμένο μονόχωρο βυζαντινό εκκλησάκι, η κατασκευή του οποίου τοποθετείται στον 11ου αι. μ.Χ. (σύμφωνα με τη χρονολόγηση που του έχουν αποδώσει αρχαιολόγοι) και κοσμείται με τοιχογραφίες μεταβυζαντινών χρόνων.

Το άνω μέρος του σπηλαίου διακλαδίζεται σε δυο αίθουσες. Μια αριστερά με διαστάσεις 10×5 και ύψους γύρο στα 3μ. στο βάθος της οποίας ξεκινά κατηφορικό δάπεδο μήκους 5μ.περιπου για να καταλήξει σε κατακόρυφο βάραθρο διαμέτρου 4μ. και βάθους 53μ. Η δεξιά αίθουσα έχει μήκος 40μ. πλάτος 10μ. και ύψους 6μ. μετά τα 10μ.απο την είσοδο ξεκινά κατηφορικό δάπεδο για να καταλήξει και αυτό σε κατακόρυφο βάραθρο οβαλ επιφανείας 10×5μ. και βάθους 38μ.

Αριστερά του στομίου του βαράθρου υπάρχει στενό μονοπάτι που καταλήγει σε δεξαμενή νερού. Τα δυο βάραθρα ενώνονται σε αίθουσα με επικλινή πυθμένα με μήκος 100μ. και μέσο πλάτος 6μ.και διεύθυνση Β.Ν. Το κατώτερο επίπεδο της αίθουσας βρίσκεται σε βάθος 80 περίπου μέτρων. Τα ύψη της αίθουσας είναι από 10-30μ. η αίθουσα αυτή δεν παρουσιάζει σοβαρό σταλαγμιτικό διάκοσμο. Στο κατώτερο όμως νότιο άκρο της ένα χαμηλό πέρασμα οδηγεί σε αίθουσα 10χ5μ. και ύψους 20μ.με θαυμάσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο. Επίσης στην κάθοδο του βαράθρου των 53μ. και σε απόσταση 15 μ. από τον πυθμένα με εκκρεμές προς Νότια και σε απόσταση 15μ. από την πορεία καθόδου βρίσκετε πατάρι, που οδηγεί σε νέα αίθουσα μήκους 60μ και πλάτους 8μ.με μικρές καταβάσεις των 2-3μ. Είναι το πιο όμορφο κομμάτι του σπηλαίου με πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο που καλύπτει σχεδόν κάθε επιφάνεια, στο τέλος της αίθουσας υπάρχει διάκλαση που καταλήγει σε στενό βάραθρο βάθους 8μ., στο τέλος του οποίου ανοίγεται αίθουσα 15×5μ. χωρίς ένδειξη συνέχειας.

Η πρώτη εξερεύνηση του σπηλαιοβαραθρου έγινε από τον Ιωαννη Πετροχειλο το 1953 και η δεύτερη τον Νοέμβρη του 2005 από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους Σ.Ε.Λ.Α.Σ. και Σ.Π.Ε.Λ.Ε.Ο. σε συνεργασία με τον υπό σύσταση σπηλαιολογικό Σάμου «Ευπαλίνο». Στις 2 Δεκεμβρίου του 2006 οργανώνεται από τον σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου «Ευπαλίνο» σε συνεργασία με το τμήμα προστασίας σπηλαίων της «Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Σ.Ο.Ε.» μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού του σπηλαιοβαραθρου από μεγάλο όγκο σκουπιδιών που είχαν μαζευτεί στον πυθμένα. Το σπήλαιο έχει ιστορικό θρησκευτικό και αθλητικό ενδιαφέρον.

Σε απόσταση περίπου 50 μ. από το σπηλαιοβάραθρο Σαραντασκαλιώτισσα, και στο ίδιο ύψος με αυτό, βρίσκεται το λεγόμενο «Σπήλαιο Πυθαγόρα». 

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ πραγματοποιείται μέσω σύντομου, ελαφρώς δύσβατου μονοπατιού, το οποίο ξεκινά από τα μέσα του πετρόκτιστου μονοπατιού, που οδηγεί στο σπηλαιοβάραθρο Σαραντασκαλιώτισσα.

Η είσοδος γίνεται από ευρύχωρο στόμιο. 
Αρχικά ανοίγεται μια ευρύχωρη αίθουσα, που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα

Στο τέρμα του αριστερού τμήματος της, το οποίο βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο, υπάρχει κυκλικό άνοιγμα, διαμέτρου περίπου 5 μ., ίδιου προσανατολισμού με εκείνον του στομίου (ΝΑ).

Μέσω ενός τεχνητού ορθογώνιου λαξεύματος, διαστάσεων 50 χ 50 εκ. δεξιά της κύριας αίθουσας, οδηγούμαστε σε μια δεύτερη μικρότερων διαστάσεων.

Στο αριστερό σημείο της αίθουσας αυτής η οροφή χαμηλώνει δημιουργώντας ένα στενό πέρασμα.

Και στα δύο σπήλαια προσέρχονται πλήθος από τουρίστες.

Κατά τις λαϊκές παραδόσεις του νησιού, εδώ κρυβόταν ο φιλόσοφος Πυθαγόρας κυνηγημένος από τον τύραννο Πολυκράτη.

Στο σπήλαιο έχει τοποθετηθεί φωτισμός.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!