Την προσπάθεια της αποστολής “Ribbing for Arctic” στην οποία Έλληνες σύγχρονοι θαλασσοπόροι θα διασχίσουν 7.000 μίλια με φουσκωτό σκάφος στον βόρειο αρκτικό κύκλο στηρίζει ο Σύλλογος Αυτοδυτων Σάμου.

Οι υπεύθυνοι του σαμιώτικου συλλόγου με το διαχρονικά περιβαλλοντικό “χαιρετίζουν και υποστηρίζουν την προσπάθεια των μελών της αποστολής” και προσθέτουν:

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλές θάλασσες.

Συμβάλουμε με το ελάχιστο που μπορούμε για την κάλυψη μέρος των εξόδων αγοράζοντας προϊόντα ρουχισμούρουχισμού και ευελπιστούμε να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων“.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο και παρακάτω λίγα λόγια για την αποστολή “Ribbing for Arctic”:

Expedition at the top of the planet!

Είναι αλήθεια πως κανένα ταξίδι δεν μοιάζει με κάποιο άλλο.

Τούτο εδώ όμως έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

Είναι ένα ταξίδι σε ένα από τα τελευταία μέρη της γης όπου έφτασε ο άνθρωπος που ακόμα και σήμερα παραμένει ανέγγιχτο και ανεξερεύνητο.

Δεν είναι μόνο τα πολλά μίλια που έχουμε να διανύσουμε ή τα μεγάλα περάσματα που πρέπει να κροσάρουμε. Είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που θα συναντήσουμε, τα παγόβουνα ανάμεσα από τα οποία πρέπει να πλοηγηθούμε, η πυκνή ομίχλη που συχνά καλύπτει τα πάντα σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη και δεν μπορείς ούτε την πλώρη σου να διακρίνεις.

Οι κινητές πλάκες πάγου που συνήθως καλύπτουν μεγάλη έκταση, μεταφέρονται γρήγορα με τον άνεμο και κυρίως με τα ισχυρά ρεύματα και μπορούν να σου κλείσουν τον δρόμο ή να σε εγκλωβίσουν για μέρες σε κάποια απομονωμένη και έρημη ακτή.

Οι πολικές αρκούδες, που κατεβαίνουν στην ακτή προς αναζήτηση τροφής η οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής και το λιώσιμο των πάγων έχει γίνει δυσεύρετη, έχουν γίνει ιδιαίτερα απειλητικές και πολύ επικίνδυνες.

Οι απότομες μεταβολές του καιρού και οι θυελλώδεις άνεμοι λόγω των χαμηλών βαρομετρικών που εγκαθίστανται σχεδόν μόνιμα σε τούτα τα γεωγραφικά πλάτη είναι οι κύριες αιτίες που οι βόρειες θάλασσες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες, γι αυτό άλλωστε το νότιο ακρωτήρι της Γροιλανδίας θεωρείται το πιο ανεμοδαρμένο του πλανήτη.

Και βέβαια, το θρυλικό Northwest Passage: το μυθικότερο πέρασμα του πλανήτη που μόνο στο άκουσμά του γεμίζει με δέος και αυξάνει τις αγωνίες και τις ανασφάλειες ακόμα και του πιο έμπειρου θαλασσσοπόρου. Εκεί όπου δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής, δεν υπάρχει απολύτως καμιά επικοινωνία. Εκεί, που αν κάνεις το πρώτο βήμα και περάσεις την είσοδό του δεν υπάρχει επιστροφή παρά μόνο να φτάσεις ως το τέλος, διασχίζοντας τον παγωμένο ωκεανό. Η ναυσιπλοΐα μέσα στο βορειοδυτικό πέρασμα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως και οι αποφάσεις του κυβερνήτη για το ποιούς δρόμους θα πρέπει να επιλέγει κάθε φορά ώστε να μην παγιδευτεί από τις επιπλέουσες μάζες πάγου.

Η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με ναυάγια και αγνοούμενους. Για αιώνες, ικανοί ναυτικοί όπως ο Henry Hudson και ο James Cook απέτυχαν να το διασχίσουν. Ο σκληρός καιρός, ο παχύς πάγος και οι αθέατες ξέρες, ανάγκασαν πολλές αποστολές να γυρίσουν πίσω. Η αποστολή όμως που εξελίχθηκε σε τραγωδία ήταν αυτή του Βρετανού αξιωματικού John Franklin το 1845, του οποίου τα ναυάγια των δύο καραβιών του βρέθηκαν πολύ πρόσφατα.

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί επίσης και ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα, αφού οι μικρές κοινότητες των Inuit βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων ναυτικών μιλίων μεταξύ τους.

Θα περιπλανηθούμε στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, εκεί όπου τα ισχυρά μαγνητικά πεδία καθιστούν τις συμβατικές πυξίδες τελείως άχρηστες αφού η απόκλισή τους ξεπερνά το 50%.

Η πρόκληση της διέλευσης μέσα από τον παγωμένο Αρκτικό ωκεανό είναι τεράστια. Το τέλος του κόσμου, όπως αποκαλείται, η πιο ανεξερεύνητη και αχαρτογράφητη περιοχή του πλανήτη.

Εκεί, όπου η μητέρα Φύση είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.

Δεν σας κρύβω πως οι ανασφάλειες και το ακατέργαστο δέος είναι απερίγραπτα σε αυτό το ταξίδι. Δεν είναι μόνο οι πάγοι οι οποίοι φαντάζουν ό,τι πιο πρωτόγνωρο και επικίνδυνο από οτιδήποτε έχουμε βιώσει στο παρελθόν, αλλά και το γεγονός πως δεν έχουμε κανέναν τρόπο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων εάν είναι δυνατόν να βρούμε τελικά ένα πέρασμα μέσα στις παγωμένες θάλασσες που θα μας οδηγήσει στον Ειρηνικό ωκεανό…

Όλα τα παραπάνω ανεβάζουν στα ύψη τον βαθμό δυσκολίας της αποστολής μας αφού είναι βέβαιο πως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια εμπόδια που απαιτούν να ξεπεράσουμε τα όριά μας.

Ο Αρκτικός κύκλος, στο σύνολό του, προκαλεί απίστευτα την φαντασία μας και ασκεί τεράστια έλξη πάνω μας συνδυασμένη με ανείπωτο δέος και πολλές ανασφάλειες.

Ίσως αυτοί να είναι και οι βασικοί λόγοι που μας έλκει τελικά σαν μαγνήτης.

Ένα ταξίδι εμπνευσμένο από το πάθος μας για την κατάκτηση του άγνωστου και του ανεξερεύνητου και την αστείρευτη δίψα μας για νέες περιπλανήσεις σε συνδυασμό με μια σχέση πάθους με την ανοιχτή θάλασσα και το ταξίδι στο απέραντο γαλάζιο.

Μέσα από αυτή την αποστολή όμως επιδιώκουμε να περάσουμε και ένα ηχηρό μήνυμα που αφορά στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι παγετώνες και ο παγωμένος ωκεανός λιώνουν, το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει, τα δάση πεθαίνουν, ενώ τα εναπομείναντα είδη ζωής αγωνίζονται σκληρά για να επιβιώσουν.

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξελίσσονται με διπλάσια ταχύτητα στην Αρκτική και είναι περισσότερο ορατές στις πολικές περιοχές. Οι πάγοι λιώνουν με ραγδαίους ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα όλο και περισσότερη θερμότητα να συσσωρεύεται στους ωκεανούς, επιταχύνοντας έτσι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 30 χρόνια η έκταση των πάγων μειώθηκε κατά 75%.
Μέσα από το εγχείρημά μας θα μπορέσετε να δείτε πόσο πολύ «πληγώσαμε» την Αρκτική… τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην άγρια ζωή καθώς και στις ζωές των Εσκιμώων (Inuit), αλλά και πώς οι μικρές κοινότητές τους αγωνίζονται να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και να διασώσουν τον πολιτισμό τους… …keep Ribbing!

Πηγή: Σελίδα Συλλόγου Αυτοδυτων Σάμου στο facebook

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!