Τις δικές του προτάσεις για ένα πιο όμορφο Καρλόβασι μεταφέρει μέσω του Samos Voice ο Γιάννης Πατρώνης, κοινωνιολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού πολεοδομίας – χωροταξίας ΕΜΠ.

Δείτε τι προτείνει ο κ. Πατρώνης:

“Το Καρλόβασι η πόλη που ζούμε, που εργαζόμαστε, που αγαπάμε χρειάζεται κάποιες λιγοστές στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του και η αισθητική του. Παρεμβάσεις που σε άλλες πόλεις είτε της χώρας είτε του εξωτερικού κυρίως είναι δεδομένες και αυτονόητες, αλλά για κάποιους λόγους εδώ στον τόπο μας δεν ειπώθηκαν ποτέ, δεν διατυπώθηκαν προτάσεις για ένα πιο όμορφο Καρλόβασι με ενέργειες και δράσεις ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες ούτε κοστοβόρες. Ας τις δούμε όμως αναλυτικά

Λιμάνι: είναι η πρώτη εικόνα που χαρίζει το λιμάνι στον επισκέπτη, η πρώτη γειτονιά, το σημείο υποδοχής που δέχεται τον ξένο ή τον ταξιδιώτη. Η εικόνα του δεν είναι και η πιο όμορφη και έτσι έχει μείνει στάσιμη εδώ και δεκαετίες. Τι θα μπορούσε να γίνει. Βελτίωση αρχικά της ασφαλτόστρωσης, διάνοιξη νέων φρεατίων στο χώρο της στροφής λίγο πριν την άνοδο για Ποτάμι, όπου οι λακκούβες είναι πολλές και τα λιμνάζοντα νερά από την βροχή έντονα. Στο χώρο του παλιού γκρεμισμένου πλέον οικίσκου του λιμενικού ταμείου που τοποθετούσαν τους πρόσφυγες μπορεί να διαμορφωθεί μια μικρή πράσινη πλατεία με ψηλά δέντρα έτσι ώστε να προσφέρει και σκίαση το καλοκαίρι και να είναι ένας μικρός χώρος αναψυχής και ξεκούρασης. Στο παλιό λιμάνι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα μικρό μουσείο ναυπηγικής που θα δείχνει την ιστορία της ναυπηγικής στο διάστημα των χρόνων. Δενδροφύτευση στο χώρο ανάμεσα στα παγκάκια απέναντι από το Λιμενικό.

Παραλιακή: Δύσκολη η παρέμβαση εδώ ίσως λόγω των ισχυρών βοριάδων και της θάλασσας αλλά προτείνω δενδροφύτευση με πιο ψηλά δέντρα για σκίαση και αισθητική, φώτα σύγχρονης σχεδίασης και κατά κύριο λόγο οικολογικά με φωτοβολταϊκά ώστε να ανάβουν αυτόματα με το φώς του ήλιου. Θα έχετε προσέξει είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί ότι κατά μήκος όλης της παραλιακής τις νυχτερινές ώρες δεν επαρκεί ο φωτισμός για να διακρίνει ο οδηγός τους πεζούς και τους ποδηλάτες και σε συνδυασμό με τα απέναντι φώτα των αυτοκινήτων η κατάσταση γίνεται χειρότερη και επικίνδυνη για πιθανό ατύχημα. Επιπλέον λείπει από την περιοχή ένας αξιόλογος σύγχρονος ποδηλατόδρομος που μετά από ειδική μελέτη θα συνδέει όλη την πόλη, τις γειτονιές, το κέντρο και τα σημεία της και θα ενώνει τα τρία κομμάτια του Καρλοβασίου με το Λιμάνι έτσι ώστε να ποδηλατούν με άνεση και ασφάλεια οι ποδηλάτες οι οποίοι είναι αρκετοί από ότι παρατηρούμε. Στην παραλιακή μπορεί να τοποθετηθεί και ένας όμορφος πεζόδρομος κατά τα πρότυπα του Βαθιού ή άλλων πόλεων. Προς αποφυγή των ισχυρών κυματισμών θα πρότεινα κατασκευή κυματοθραύστη.

Σχέδια ανάπλασης-δικτύου ποδηλατοδρόμων:

Τα βυρσοδεψεία είναι έναν άλλο σημαντικό κομμάτι και έδαφος που προσφέρεται για σύγχρονες αστικές αναπλάσεις όπως πεζοδρομήσεις, ανακαίνιση κτιρίων, ανακύκλωση κτιρίων και λειτουργία σε αυτά παραδοσιακών καταστημάτων, χώροι τέχνης και πολιτισμού, κινηματογράφος-θέατρο που λείπει από την πόλη, χώροι εστίασης και ενοποίηση χώρων με γεμάτη ιστορία από την βαριά βιομηχανική κουλτούρα της πόλης. Η ανάγκη αξιοποίησης του χώρου των παλιών βυρσοδεψείων σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο, είναι ακόμα πιο επιτακτική μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό προκειμένου να διασωθεί ότι δεν καταστράφηκε.

Παρόχθια ζώνη ποταμού: Τέλος ένα πεδίο όπου επιδέχεται πολύ αλλαγή και παρέμβαση και είναι μη ορατό και προσβάσιμο στο κοινό και θα μπορούσε να αποκαλυφτεί στο πολύ κόσμο και να δοθεί προς χρήση και αξιοποίηση είναι το κομμάτι του ποταμού από το ύψος του Κολυμβητηρίου (το οποίο δεν λειτουργεί δυστυχώς) και κατά μήκος των οχθών του ποταμού και ιδίως στο σημείο της μικρής γέφυρας του Μεσαίου της οδού Πλουτάρχου όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά και μέχρι την γέφυρα στην παραλιακή οδό.

Επίσης θα μπορούσε ο Δήμος να φωταγωγήσει τα δύο γεφύρια αλλά και να αντικαταστήσει τα ήδη σκουριασμένα κάγκελα του γεφυριού στη παραλιακή οδό. Το σημείο από το Κολυμβητήριο και την γέφυρα Πλουτάρχου και ιδίως παραπλεύρως της οδού Λυκούργου Λογοθέτη προσφέρεται για κατασκευή σκαλοπατιών με παραδοσιακή πέτρα ή τσιμέντο κατά μήκος του ποταμού, με δημιουργία χώρου καθιστικού (παγκάκια, τραπέζια) για να κάθεται ο κόσμος να ξεκουράζεται, μικρών ξύλινων γεφυριών και μικρών φυσικών διαδρομών-μονοπατιών ανάμεσα στα δέντρα που υπάρχουν ήδη, δημιουργία παιδικής χαράς, θεματικά πάρκα, μια ανάπλαση που θα δώσει άλλη αίγλη και ομορφιά στην πόλη. Πόσο ωραίο θα ήταν να περπατάνε η να ξεκουράζονται οι κάτοικοι της πόλης κατά μήκος του ποταμού όπως γίνεται σε άλλες πόλεις με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Τρικάλων, της Λάρισας ή της Άρτας κ.α. (βλ φωτογραφίες)

Καρλόβασι – υφιστάμενη κατάσταση:

Πώς θα μπορούσε να ήταν οι όχθες:

Σίγουρα η περίοδος που ζούμε είναι μια δύσκολη περίοδος να διατυπώνονται τέτοιες προτάσεις αλλά ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να δώσουμε μια άλλη αίγλη, άλλο τόνο, άλλο ύφος στην πόλη μας. Δήμαρχοι, Αρχιτέκτονες, κάτοικοι θα κινητοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Παράρτημα με φωτογραφίες

Το παράδειγμα άλλων πόλεων

Λάρισα:

Τρίκαλα:

Πατρώνης Γιάννης, Κοινωνιολόγος (κάτοχος Μεταπτυχιακού «Πολεοδομίας – Χωροταξίας» ΕΜΠ)”

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!