Μοντάζ εικόνας: Samos Voice

Ομόφωνη απόφαση για τους δασικούς χάρτες του νησιού έλαβε το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου, έπειτα από εισήγηση του προέδρου του, Γιώργου Κολλάρου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Στάντζο, αυτή έχει ως εξής:

“Βασική αξίωση και αίτημα των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας και του δήμου μας είναι να ανασταλούν οι ήδη αναρτημένοι δασικοί χάρτες και να αναμορφωθούν κατόπιν ενσωματώσεως των προτάσεών μας. Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί άμεσα το καθοριστικής σημασίας αυτό θέμα, επισημαίνουμε με απόλυτο τρόπο ότι τίθεται σε ορατό και άμεσο κίνδυνο η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη που πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του.

Ως εκ τούτου κρίνω σκόπιμο και εισηγούμαι στο ΔΣ να εκφράσει την αντίθεσή του στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών, να παρέμβει στη Δασική Υπηρεσία Σάμου και στο αρμόδιο υπουργείο, να διεκδικήσει και να ζητήσει:

1. Ιδιοκτησίες που έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί να αποτυπωθούν στο χάρτη ως μη δασικές στον χάρτη, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες.

2. Αγροτεμάχια που στις αεροφωτογραφίσεις του 1945 (δασικοί χάρτες 1952) είναι καλλιεργήσιμα (χαρακτηρισμός Α), να θεωρούνται ως τέτοια, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους το 2016 (τα περισσότερα είναι χαρακτηρισμένα Δ , δηλαδή δασικά). Να θυμίσουμε ότι πολλά καλλιεργημένα κτήματα καταστράφηκαν με τη φωτιά του 2000 και στη συνέχεια μεσολάβησε η οικονομική κρίση του 2010, που ακύρωσε κάθε προσπάθεια ανασύστασης των καλλιεργειών. Σε αυτή την περίπτωση ζητάμε να κληθούν από την αρμόδια δασική υπηρεσία οι ιδιοκτήτες εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να προσκομίσουν τα αναγκαία κατά περίπτωση έγγραφα, τις συντεταγμένες του Κτηματολογίου και να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται να τα καθαρίσουν και να τα καλλιεργήσουν, οπότε να αποχαρακτηριστούν χωρίς καμιά άλλη διαδικασία ή οικονομική επιβάρυνση. Στις περιπτώσεις έλλειψης ενδιαφέροντος, με απόφαση να χαρακτηρίζονται τελεσιδίκως ως δασικά, παραμένουν ως έχουν.

3. Οι αιτήσεις-ενστάσεις και η διαδικασία διόρθωσης να γίνει χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

4. Να γίνει αναλυτική ενημέρωση από τη δασική υπηρεσία στην παρούσα φάση για όλες τις διαδικασίες των πράξεων χαρακτηρισμού, για τα δικαιώματα των πολιτών, τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις και τα άλλα ένδικα μέσα που πρέπει να γίνουν και να απαντήσουν στις σχετικές ερωτήσεις για το θέμα αυτό, αφού από μόνη της η ψυχρή επί της ουσίας ανάρτηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά υποχρεώνει τους πολίτες να δαπανούν επιπλέον χρήματα σε ειδικούς, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές που προκύπτουν από τα πρόδηλα σφάλματα που εμφιλοχωρούν στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών”.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!