Με εμφανή τα σημάδια του σεισμού, η Εμπορική Σχολή, όπου στεγάζεται το Μαθηματικό Τμήμα / Φωτογραφία: Γ. Διακοσταμάτης

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, μέσω της οποίας ζητούν την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στα κτίρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο και το ασφαλές άνοιγμα του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, οι τρεις βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρουν:

“Μια από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού της 30ής Οκτώβρη στη Σάμο ήταν και οι ζημιές στα κτίρια του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια σειρά διατηρητέα κτίρια: Το Ηγεμονικό Μέγαρο (γραμματεία Τμήματος Μαθηματικών και γραφεία καθηγητών), το Χατζηγιάννειο (βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου), το κτίριο Μώραλη (γραφεία καθηγητών) και η Εμπορική Σχολή που στεγάζει μεγάλο μέρος διδακτικού έργου (αίθουσες διδασκαλίας), εργαστήρια και την υπηρεσία πληροφορικής του Πανεπιστημίου (help desk). Το τελευταίο έχει πάθει και τη μεγαλύτερη ζημιά.

Επίσης η απαλλοτριωμένη εδώ και 20 χρόνια περιοχή “Tαμπάκικα” προκειμένου να γίνει εκεί ένα σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου, που τόσα χρόνια σκοντάφτει στις μελέτες και στο πώς θα προστατευτούν τα βυρσοδεψεία που αποτελούν δείγματα σύγχρονης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, πλέον είναι ένα σωρός ερειπίων.

Οι φοιτητές των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σάμου ζητούν με κινητοποιήσεις τους να ανοίξει το πανεπιστημιακό ίδρυμα με όλα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους όπως πρέπει, ώστε να μάθουν την επιστήμη τους και να μην είναι η φετινή μια «χαμένη χρονιά» αλλά και για την ομαλή κοινωνική τους προσαρμογή ειδικά των μικρότερων ετών.

Είναι γνωστό πως τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αντιμέτωπα με την ελλιπέστατη χρηματοδότηση των τελευταίων χρόνων με αποτέλεσμα να υπάρχουν τμήματα με ελλείψεις σε καθηγητές, όπως το Τμήμα Στατιστικής, υποδομές, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

Για να ξεκινήσουν άμεσα και να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες στα κτίρια του Πανεπιστημίου με ευθύνη του κράτους, ώστε να γίνει η σωστή αντισεισμική και αρχιτεκτονική αποκατάστασή τους μιας και πρόκειται και για διατηρητέα κτίρια;

Για να ανοίξει με ασφάλεια το Πανεπιστήμιο;

Ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Τμημάτων στη Σάμο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του και παροχής του διδακτικού και ερευνητικού έργου;”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!