Τους πάγκους τους σε άλλο σημείο της πόλεως Σάμου έστησαν από το πρωί της Δευτέρας στην πόλη της Σάμου οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, καθώς μετά τον σεισμό δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, από τη στιγμή που ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές και υπάρχει επικινδυνότητα.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου γνωστοποίησε πως “ως παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, που παρέχουμε τις υπηρεσίες μας πάνω από 30 χρόνια στην πόλη της Σάμου, από σήμερα βρισκόμαστε κάτω από την οδό Κανάρη και πάνω από τον χώρο στάθμευσης των υπεραστικών λεωφορείων, όπου θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε τα αγροτικά μας προϊόντα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δυνάμει της απόφασης 238/18 του τότε ενιαίου δήμου Σάμου, όπου ομόφωνα είχε αποφασιστεί η ίδρυση Λαϊκής Αγοράς να γίνει στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και την πρόσφατη απόφαση (12/2/2021) του δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου αποφασίστηκε η άμεση δημιουργία λαϊκής αγοράς.

Οι απειλές δεν μας φοβίζουν και εμείς συνεχίζουμε εδώ. Καλούμε όλους τους πολίτες να μας συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά μας και άμεσα η δημοτική Αρχή να κατασκευάσει έναν κατάλληλο και οργανωμένο χώρο, όπου θα στεγαστεί η δημοτική υπαίθρια αγορά όλων των παραγωγών για όλους τους δημότες μας” δήλωσε εκ μέρους των παραγωγών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σάμου, Άγγελος Τριτσινιώτης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα των λαϊκών αγορών, η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου ενημερώνει πως τηλεφωνική παρέμβαση στον δήμαρχο, Γιώργο Στάντζο, έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο δημοτικός σύμβουλός της Μανώλης Παχυμανώλης, “σχετικά με τις απειλές από τη λιμενική αρχή για διώξεις και πρόστιμα στους αγρότες – παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους στο χώρο του πάρκινγκ στο Γεφυράκι”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητεί:

1. Να ορισθεί άμεσα από τη δημοτική αρχή χώρος για τους αγρότες ώστε να εμπορεύονται απρόσκοπτα, οργανωμένα, συγκεντρωμένοι και όχι σκορπισμένοι σε πολλά σημεία, τα προϊόντα που παράγουν.

2. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη σύσταση Λαϊκής Αγοράς στη πόλη της Σάμου.

3. Μέχρι να γίνουν αυτά, να παραμείνουν κατ’ εξαίρεση και προσωρινά στον χώρο που είναι σήμερα, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και εξυπηρετεί τους καταναλωτές.

“Αυτή ήταν η πρόταση της παράταξής μας στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που απέφυγαν ουσιαστικά να πάρουν θέση και ψήφισαν …..την «ευχή» να βρεθεί (κάποτε) χώρος για τη Λαϊκή, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους παραγωγούς μέχρι τότε.

Απαντώντας στην παρέμβασή μας, ο δήμαρχος είπε ότι έκανε παρέμβαση στο Λιμεναρχείο που έχει την αστυνόμευση του χώρου, υπογράμμισε ότι όλα γίνονται γιατί υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες από καταστηματάρχες οπωροκηπευτικών και αποστολή εξώδικων στον δήμο και το Λιμεναρχείο, με τα οποία τους εγκαλούν για παράβαση καθήκοντος και δήλωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου αποκλειστικά για το θέμα αυτό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι στο πλευρό των αγροτών – παραγωγών και υπερασπίζεται το δικαίωμά τους να έχουν τη δυνατότητα, τον χώρο και τις ανάλογες προϋποθέσεις για να διαθέτουν τα προϊόντα που παράγουν, όπως υπερασπίζεται τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες του δήμου, προτείνοντας επανειλημμένα και διεκδικώντας μέτρα στήριξης, τόσο από το δήμο όσο και από την κυβέρνηση.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, το «διαίρει και βασίλευε» των βιοπαλαιστών, αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, αγροτών και εργαζομένων είναι «αγέρας στα πανιά» της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε και των κυβερνήσεων που μας συντρίβει όλους.

Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός και να στοχεύει στους πραγματικούς υπεύθυνους της φτώχιας και της μιζέριας που επιβάλλουν στον λαό” δηλώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.