Εκδηλώσεις μνήμης για την αγαπημένη, σαμιακής καταγωγής, συγγραφέα Άλκη Ζέη οργανώνει, ενόψει συμπλήρωσης ενός έτους από τον θάνατό της, το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “Άλκη Ζέη” της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

«Το Καπλάνι απαντάει στα γράμματα σας…»

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ;

Ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο Κέντρο και τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού.

Με αφορμή τον έναν χρόνο απουσίας της αγαπημένης γιαγιάς όλων μας, της Άλκης Ζέη, το Κέντρο σάς προσκαλεί να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία από τη γνωριμία σας με τη γραφή της.

– Για όσους ήταν παιδιά και το θυμούνται: Τι θυμάστε από τον “περίπατό” σας στις ιστορίες της; Τι ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωσή σας στον ενήλικα του σήμερα; Τι κρατάτε ζωντανό από το παιδί του “χθες”; Ανατρέξτε στις αναμνήσεις σας, διαβάστε ξανά τα αγαπημένα σας αποσπάσματα από τα βιβλία της αγαπημένης συγγραφέως και μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις και την εμπειρία σας.

– Για τα σημερινά παιδιά: Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο από την Άλκη Ζέη; Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στην ιστορία αυτή; Ποια εικόνα σάς έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεστε το αγαπημένο σας βιβλίο; Προσπαθήστε να την αποτυπώσετε σε μία ζωγραφιά σας! Διαβάστε ξανά το αγαπημένο σας απόσπασμα και μοιραστείτε το μαζί μας!

Τα γράμματά σας μπορείτε να τα αφήνετε στο γραμματοκιβώτιο ακριβώς έξω από την είσοδο του “Άλκη Ζέη”, επί της οδού Μαλαγαρίου ή να τα ταχυδρομείτε στην παρακάτω διεύθυνση:

Κέντρο ΑΛΚΗ ΖΕΗ, Λεωφόρος Μαλαγαρίου (πριν από το κτίριο Crystal), 83100, Σάμος

“Ένας χρόνος χωρίς την Άλκη – Φίλοι και συνεργάτες τιμούμε τη σπουδαία συγγραφέα”

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ οργανώνουν ανοιχτή στο κοινό θεματική βραδιά, τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου, στις 19.00 μέσα από την πλατφόρμα Zoom των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό της, φίλοι, συγγραφείς, συνεργάτες και αναγνώστες τιμούν τη σπουδαία συγγραφέα, ανακαλούν μνήμες από συνεργασίες και μοιράζονται γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο της.

Θα μιλήσουν:

τα παιδιά της, Πέτρος και Ειρήνη Σεβαστίκογλου,

οι εκδότες Νώντας και Βάσω Παπαγεωργίου,

οι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Στασινοπούλου,

οι φίλες και συνεργάτιδές της Αγγελική Βουλουμάνου και Μαίρη Κρητικού,

η ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Χριστίνα Ντουνιά,

η Σωτηρία Πολίτου από το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας ΑΛΚΗ ΖΕΗ της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ,

ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς,

οι δημοσιογράφοι Λένα Αρώνη και Παύλος Τσίμας

και οι μαθητές Γυμνασίου Μάξιμος Αλεξόπουλος και Αθηνά Ρεμούνδου.

Συντονίζει και μιλά για την αγαπημένη της Άλκη η επιμελήτρια των βιβλίων της και υπεύθυνη της ελληνικής πεζογραφίας στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ελένη Μπούρα.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
https://zoom.us/j/96938657673?pwd=dHhMYllqQ1FuaEVBUHRIdkZ5OXc0dz09

Εναλλακτικά, συμπληρώστε τους απαραίτητους κωδικούς στην πλατφόρμα Zoom:

Meeting ID 969 3865 7673

Passcode 559469

ή συνδεθείτε στο κανάλι youtube των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ελάτε να μεγαλώσουμε την παρέα μας!

«Δημ -e- ουργώ» – Δια-δικτυακές δραστηριότητες απασχόλησης παιδιών

Η δράση συνεχίζεται κάθε Τετάρτη στις 15:30 για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δημιουργούν, να πειραματίζονται, να ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους και να παίζουν με λίγα… έως καθόλου υλικά! Μέχρι τώρα τα παιδιά έπαιξαν, χόρεψαν, έκαναν κατασκευές με τη μέθοδο origami, με πηλό και παρακολούθησαν ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά πειράματα.

Διάρκεια: 1 ώρα

Ημέρες διεξαγωγής: Κάθε Τετάρτη | 15.30 με χρήση της πλατφόρμας ZOOM

Πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων:

Για πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνείτε στο 22731 81030 καθημερινά 9:30-16:30 ή μέσω email στο alkizei.arsis@gmail.com, δηλώνοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν.

Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 2020, αποτελείται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, σχολικής στήριξης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενημέρωσης, δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας “ΑΛΚΗ ΖΕΗ” αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και του Γραφείου Συνεργασίας της UNICEF στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με στήριξη της UNICEF, του ΔΟΜ και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG HOME. Στο έργο αυτό σημαντικός αρωγός είναι η οικογένεια της Άλκης Ζέη, ο εκδοτικός οίκος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και οι εκδόσεις Θεμέλιο. Η ΑΡΣΙΣ ευχαριστεί τις εκδόσεις Θεμέλιο για την παραχώρηση της άδειας χρήσης του εξωφύλλου από την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη “Το καπλάνι της Βιτρίνας” του 1963 σε επιμέλεια ΙΔ. Στρατηγόπουλου.