Τη συμμετοχή του στην πανελλαδική πανυγειονομική στάση εργασίας την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου στις 10 το πρωί, ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Στην προκήρυξη της κινητοποίησης ο σύλλογος αναφέρει αναλυτικά:

Συνεχίζουμε τον αγώνα για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή ατομικά μέσα προστασίας, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά επαγγέλματα

Η συνέχιση της επιδημίας επιβάλλει την άμεση ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, για να σταματήσει η μετατροπή τους σε Νοσοκομεία μιας νόσου που έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Παρά την Κυβερνητική προπαγάνδα περί θωράκισης του Ε.Σ.Υ. , η πραγματικότητα είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβλημα λόγο της διαχρονικής υποστελέχωσης από όλες τις Κυβερνήσεις. Θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων οργανικών θέσεων και δωρεές επιχειρηματικών ομίλων που αξιοποιούνται για την απεμπόληση της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Απεργούμε και απαιτούμε:

– Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

– Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους που δεν το λαμβάνουν.

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες.

– Να στελεχωθούν τώρα το τμήμα επειγόντων περιστατικών και το ιατρείο Covid του Νοσοκομείου Σάμου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Να ενισχυθεί η παθολογική κλινική με τουλάχιστον 2 παθολόγους ακόμη.

– Δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής και προσλήψεις του αντιστοίχου προσωπικού ιατρούς και νοσηλευτές.

– Να προσληφθούν τουλάχιστον 5 τραυματιοφορείς.

– Να ενισχυθεί η τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου.

– Να ενισχυθούν όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

– Να προκηρυχτούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις.

– Άμεσα να προμηθευτεί το Νοσοκομείο όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και υγειονομικό υλικό.

– Να παύσει η αναστολή χορήγησης κανονικών αδειών στους υγειονομικούς.

– Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας.

– Επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας σε Βαθύ και Καρλόβασι και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπισης της πανδημίας και στον εμβολιασμό των κατοίκων του νησιού. Να υπάρξει κινητή μονάδα εμβολιασμού

– Να σταματήσουν οι διώξεις και οι απειλές σε βάρος συνδικαλιστών υγειονομικών“.

Στήριξη και από το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το οποίο σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

“Εδώ κι ένα χρόνο η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την συνεχή υποβάθμισή του, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Οι πολιτικές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση που συνεχίζεται και βαθαίνει καθώς στις δύσκολες συνθήκες αυτής της πρωτόγνωρης και καταστροφικής για τον άνθρωπο πανδημίας οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 για την Υγεία, μειώνονται κατά 600 σχεδόν εκατομμύρια.

Αντί δηλαδή ν’ αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αντί να παρθούν άμεσα μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στις μεταφορές που είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αντί να παρθούν μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, αντί να επιτάξει όλο τον ιδιωτικό τομέα υγείας και να τον εντάξει στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του covid-19, αντί να προχωρήσει στην άμεση θωράκιση όλου του πληθυσμού με γρήγορες διαδικασίες εμβολιασμού, η κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες για την υγεία και προσπαθεί με τα lockdown ν’ αντιμετωπίσει τη κατάσταση.

Πρωτεύουν γι αυτή είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από την προστασία της υγείας του λαού. Κανένα, όμως, σκληρό lockdown δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας που προσπαθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι επαρκές και μόνιμο προσωπικό δεν υπάρχει στα Νοσοκομεία, ότι ο λαός πληρώνει την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και την ανεπάρκεια του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό που είναι παραπάνω από αναγκαίος.

Μέσα σ’ αυτή τη κατάσταση οι αγώνες του υγειονομικού και εργατικού κινήματος ανέδειξαν ένα πλέγμα αιτημάτων που δίνουν «ανάσα και ελπίδα». Άμεσα αιτήματα που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής του λαού.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. συμπαραστέκεται και συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα του υγειονομικού κινήματος την Τρίτη 23 Φλεβάρη. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με αυτή της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και

Απαιτούμε:

-Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ένα χρόνο μετά και ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις 940 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις θέσεις των Γενικών Γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2019.

-Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωση τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.). Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

-Καμία σκέψη για εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και του λοιπού τακτικού ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση της βαρειάς νοσηρότητας και της θνητότητας από λοιπές παθήσεις.

-Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους σε συνδυασμό με επιδημιολογική επιτήρηση με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικής παρακολούθησης της επιδημίας στην κοινότητα (τύπου Sentinel).

-Εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους, στις μονάδες υγείας, στις σχολικές μονάδες και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κλπ.) σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθών κ.λπ.) των εργαζόμενων που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

-Πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

– Να στελεχωθούν τώρα τα νοσοκομεία σε Σάμο και Ικαρία. Καμία μονήρης ιατρική ειδικότητα στα νοσοκομεία των νησιών μας.

– Να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων υγείας, ιδιαίτερα στο Βαθύ της Σάμου και στον Εύδηλο της Ικαρίας.

– Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες εμβολιασμού στα νησιά μας για τους κατοίκους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και για ΑΜΕΑ.

– Στελέχωση όλων των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων στα νησιά μας, με μόνιμους ιατρούς γενικής ιατρικής και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό και καθαριότητας.

– Να στελεχωθούν τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

– Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς κιάλλων εργαζομένων που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

– Συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία”.

Η ΑΔΕΔΥ

Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ δηλώνει πως “στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, που κινητοποιούνται και πάλι στις 23-2-2021για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρες στελεχωμένο, με μόνιμο προσωπικό και επαρκώς χρηματοδοτούμενο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των εργαζομένων και γενικότερα όλου του λαού.

Για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας, απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία, τις συγκοινωνίες και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην Σάμο και την Ικαρία.

Αν και η επιδημιολογική εικόνα εξακολουθεί να επιβεβαιώνει την εξάπλωση της επιδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων των νησιών μας, αλλά συνεχίζει να «κουνάει το δάκτυλο» απειλητικά στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της επιδημίας.

Αντί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει και να επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και Πρόνοια. Επισημαίνουμε ότι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες της περιοχής θα μεγαλώσουν με τη νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ.

Γι’ αυτό, στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «Μνημόνια», καταγράφεται ότι η επιδημία «δημιουργεί και σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στην Ελλάδα και κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Στην πολιτική που μετατρέπει ακόμα και την πανδημία σε πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των υγειονομικών.

Απαιτούμε:

Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες.

Να στελεχωθούν τώρα τα νοσοκομεία σε Σάμο και Ικαρία. Καμία μονήρης ιατρική ειδικότητα στα νοσοκομεία των νησιών μας.

Να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων υγείας, ιδιαίτερα στο Βαθύ της Σάμου και στον Εύδηλο της Ικαρίας.

Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού . Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. με προσλήψεις και εξασφάλιση των δόσεων των εμβολίων.

Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες εμβολιασμού στα νησιά μας για τους κατοίκους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και για ΑΜΕΑ.

Στελέχωση όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων στα νησιά μας, με μόνιμους ιατρούς γενικής ιατρικής και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό και καθαριότητας.

Να στελεχωθούν τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς κι άλλων εργαζομένων που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους , σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό”.

Οι οργανώσεις γυναικών

Με ανακοίνωσή τους, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, ο Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Παγώνδα “Ομόνοια” και η Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 23/2.

Όπως αναφέρουν, “η αύξηση των κρουσμάτων covid, ιδιαίτερα στα παιδιά, μεγαλώνει την ανησυχία όλων μας για την εξέλιξη της πανδημίας στο νησί μας.

Η επιμονή της κυβέρνησης να αγνοεί, προκλητικά, τα αιτήματα των υγειονομικών, εκπαιδευτικών, της ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων είναι η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων.

Η προστασία της υγείας και της ζωής μας είναι υποχρέωση του κράτους.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες γυναικών Σάμου στηρίζουν τον αγώνα και τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όλων των υγειονομικών που με υπεράνθρωπη δύναμη παλεύουν 11 μήνες όχι μόνο ενάντια στην πανδημία, αλλά και κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις, τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας.

Καλούμε τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, νέες μητέρες να εκφράσουμε και έμπρακτα την στήριξη μας στον αγώνα των υγειονομικών, γιατί είναι και δικός μας αγώνας.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας των μαθητών και των οικογενειών μας”.