Φωτογραφίες του Μανώλη Θράβαλου

Τοπία μοναδικής ομορφιάς στις ψηλές και πολύ… παγωμένες πλαγιές του Καρβούνη απαθανάτισε την Τετάρτη ο Μανώλης Θράβαλος. Ο γνωστός Σαμιώτης “κυνηγός” έντονων καιρικών φαινομένων δεν έχασε την ευκαιρία να “αιχμαλωτίσει” την παγωμένη ομίχλη που έντυσε στα λευκά τα βουνά της Σάμου, καθώς και τα κρύσταλλα πάγου που σχημάτισαν οι πηγές του Καρβούνη, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών!

Για άλλη μια φορά ο φωτογραφίες του μιλούν από μόνες του!

Όσοι αναρωτιούνται σχετικά με την παγωμένη ομίχλη, να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Μανώλης αποτυπώνει αυτό το φαινόμενο με τον φακό του. Ο ίδιος περιγράφει πως “όπως και τον Δεκέμβρη του 2018, έτσι και χθες, τα βουνά μας ντύθηκαν στα λευκά πάνω από τα περίπου 850 μέτρα, χωρίς καν να χιονίσει! Λόγω της πυκνής ομίχλης, των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των ανέμων, κάθε κλαδί δέντρου και κάθε θάμνος πάνω από τα περίπου 800 μέτρα υψόμετρο, έφερε ένα πυκνό στρώμα κρυστάλλων πάγου. Οι κρύσταλλοι αυτοί αναπτύσσονται σταδιακά προς την κατεύθυνση του ανέμου, καθώς τα σταγονίδια νερού που αποτελούν την ομίχλη παγώνουν μόλις έρθουν σε επαφή με παγωμένες επιφάνειες. Το όμορφο αυτό φαινόμενο, που επιστημονικά ονομάζεται πηγνυόμενη (freezing fog) και όχι παγωμένη ομίχλη (frozen fog), ασπρίζει τα δέντρα, τους θάμνους και τις εκτεθειμένες στον βοριά πέτρες, αλλά χωρίς τη χιονόστρωση στα υπήνεμα εδάφη που περιμένει κανείς μετά από κανονική χιονόπτωση”.

Στη συνέχεια, ο φωτογράφος κατέγραψε και μία σειρά φωτογραφιών από τα κρύσταλλα που σχηματίστηκαν από τις παγωμένες πηγές λόγω των πολικών θερμοκρασιών.

Φωτογραφίες του Μανώλη Θράβαλου

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!