fbpx

Σε ΦΕΚ η χορήγηση ενίσχυσης των πλημμυροπαθών της Σάμου από το τσουνάμι

Δημοσιεύτηκε σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών (υπ’ αριθμόν 13960 ΕΞ 2021) σχετικά με τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 453, 5 Φεβρουαρίου 2021).

Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο ορίζει:

1. Παρέχεται προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 30ης Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί με την υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./25594/Α325/24-11-2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Εσωτερικών – Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, όπως ισχύει και των Κανονισμών (ΕΕ) υπ’ αρ. 651/2014 και 1388/2014.

2. Η προκαταβολή παρέχεται για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας, σύμφωνα με το υπό στοιχεία 23 έγγραφο του προοιμίου και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

3. Η προκαταβολή συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 20% του συνόλου, της εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας και καταβάλλεται στις επιχειρήσεις, εφόσον οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

4. Για την προκαταβολή απαιτείται η αποστολή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών συγκεντρωτικής κατάστασης πληγεισών επιχειρήσεων, καθώς και κατάστασης υπογεγραμμένης από την αρμόδια Περιφέρεια, στην οποία αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN) καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει. Η προκαταβολή καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την έκδοση της παρούσας απόφασης και την αποστολή σχετικών εγγράφων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης, μετά την αφαίρεση του ποσού της προκαταβολής που έχει καταβληθεί, στους δικαιούχους σύμφωνα με την παρούσα, καθορίζονται με νεότερη κοινή υπουργική απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 2459/1997.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τη Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιχορήγησης το ποσό της προκαταβολής, αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

1+φεκ+πλημμυρα

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!