Παραθαλάσσιος οικισμός της τοπικής κοινότητας Σπαθαραίων

Ξεκίνησε την Τετάρτη, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο νησί, η προσπάθεια αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών που άφησε στο πέρασμά της η δυνατή, συνεχής νεροποντή, μία ημέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 240 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ ανάλογη ήταν η ποσότητα του νερού και στην περιοχή του λιμένα Καρλοβάσου. Συνολικά χθες, σε όλη τη Σάμο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 81 κλήσεις κι επενέβη στις περισσότερες από αυτές, με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Η μανία της φύσης παρέσυρε ό,τι υλικό είχε εναποτεθεί για άλλη μία φορά στα ρέματα και το μετέφερε μέσα στις κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι μπουλντόζες των δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, εθελοντές πυροσβέστες, αλλά και ο Στρατός βάλθηκαν να απομακρύνουν σιγά-σιγά τόνους λάσπης και φερτών υλικών που κατέβασαν τα ρέματα, ιδιαίτερα στο Καρλόβασι, στο Ηραίο και στον Μεσόκαμπο, όπου κι έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Εργασίες αποκατάστασης στη Ζερβού

Με την υποστήριξη των μηχανημάτων της 79 ΑΔΤΕ, ο δήμος Aνατολικής Σάμου πραγματοποίησε εργασίες αποκατάστασης της οδοποιίας στον δρόμο Σάμου – Μυτιληνιών και συγκεκριμένα στη θέση Ζερβού.

Ωστόσο, οι εργασίες αυτές δεν ολοκληρώθηκαν, καθώς το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου εισηγήθηκε στις 5:56 μμ της Τετάρτης στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου τη διακοπή της κυκλοφορίας της Εθνικής οδού Σάμος – Μυτιληνιοί από το ύψος του ΚΥΤ Σάμου έως τους Μυτιληνιούς, λόγω της έντονης ολισθηρότητας του δρόμου.

Η ολισθηρότητα οφείλεται στη λάσπη που έχει απομείνει στο οδόστρωμα μετά από τις εργασίες απομάκρυνσης των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν.

Παρά τις επίπονες προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων Μυτιληνιών και Βαθέος, δεν κατέστη δυνατή η απομάκρυνση της λάσπης από το οδόστρωμα.

Την ολισθηρότητα του δρόμου διαπίστωσε και περιπολικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου.

Οι εργασίες καθαρισμού θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη, από την Π.Υ. Σάμου.

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινούνται με μικρές ταχύτητες.

Δείτε φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στην περιοχή Ζερβού, όπως δημοσιεύτηκαν στη σελίδα του δήμου στο facebook:

Άρση αποκλεισμού οικισμών

Στο μεταξύ, ο δήμος Ανατολικής Σάμου έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με εργασίες που συνεχίζονται με σκοπό την άρση αποκλεισμού παραλιακών οικισμών, όπως αυτών που ανήκουν στην Τοπική Κοινότητα Σπαθαραίων:

Σε Ηραίο – Μεσόκαμπο

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κοινότητας Παγώνδα Ηραίου, Γιώργος Τσάτσος, έκανε λόγο για “εγκληματική αδιαφορία ορισμένων”, αλλά και για “φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συνεχώς. Δεν μπορεί κάθε φορά που βρέχει να έχουμε τέτοιου είδους ζημιές” είπε.

Ηραίο / Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου

Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου
Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου

Ζημιές σημειώθηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης στο Ηραίον σε διάφορες υποδομές, αλλά και στο οδικό δίκτυο, κυρίως στην περιοχή Μεσοκάμπου, όπου στην κυριολεξία τα νερά πήραν ένα κομμάτι του δρόμου που συνδέει τον κεντρικό δρόμο Βαθύ – Πυθαγορείου με τον οικισμό.

Μεσόκαμπος

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Βαγγέλης Καρράς, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι “οι ζημιές στο Ηραίο είναι μεγαλύτερες και από αυτούς που προξένησε ο εγκέλαδος”.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχε αποκατασταθεί η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης κι έτσι οι κάτοικοι μαζί με τους εθελοντές, τους πυροσβέστες και τον Στρατό κατάφεραν να απομακρύνουν τις λάσπες που είχαν μπει στα υπόγεια του Ηραίου.

“Η πρώτη μας φροντίδα ήταν να υδροδοτήσουμε την περιοχή και στη συνέχεια να απομακρύνουμε τα μπάζα μέσα από τους δρόμους” εξήγησε ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Βασίλης Βαλκαμλής.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να ισχύσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για την περιοχή του Ηραίου και Μεσοκάμπου.

Κλειστά σχολεία Πέμπτη-Παρασκευή

Σε σχέση με τα σχολεία στην Ανατολική Σάμο, με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Στάντζου, για την Πέμπτη και την Παρασκευή, 4 και 5 Φεβρουαρίου, αναστέλλεται η λειτουργία του 1ου, 2ου και του Μουσικού Γυμνασίου Σάμου, λόγω των συνεπειών της έντονης βροχόπτωσης και προβλημάτων στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης καθιστούν δυσχερή την παραμονή των μαθητών εκεί.

Στη Δυτική Σάμο

Στο Καρλόβασι, η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στην περιοχή του λιμένα Καρλοβάσου.

Ένα ρέμα στην Αγία Τριάδα έσπασε, με αποτέλεσμα τόνοι χώματος να παρασυρθούν. Γέμισαν επιχειρήσεις και σπίτια με τόνους από λάσπες και φερτά υλικά, ενώ σε πολλά σπίτια καταστράφηκαν οι οικοσκευές τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, οι ζημιές είναι πολλές και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξει αποζημίωση των πληγέντων από την πλημμύρα. Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να γίνει σωστή καταγραφή των προβλημάτων και σχεδιασμός για παρεμβάσεις που θα “αντέχουν” στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν πλέον στη χώρα.

Αποκαταστάθηκε η ύδρευση σε Καρλόβασι – Λέκκα

Ο δήμος Δυτικής Σάμου έκανε γνωστό πως οι βλάβες που είχαν προκληθεί λόγω κατολισθήσεων στα δίκτυα ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Λέκκας και του Παλαιού Καρλοβάσου και της περιοχής Αγίου Ιωάννη Καρλοβάσου έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Ο δήμος ευχαριστεί τους εθελοντές Γρηγόρη και Γιώργο Κασώτη, για τη βοήθεια που  παρείχαν για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στο Παλαιό Καρλόβασι.

Ανοίγουν τα σχολεία

Από αύριο, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσουν κανονικά όλες οι σχολικές μονάδες (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια) του δήμου Δυτικής Σάμου.

Τα κτίρια έχουν ελεγχθεί και δεν παρουσιάζουν προβλήματα, ενημέρωσε η δημοτική Αρχή.

Ευχαριστήριο του Αλέξανδρου Λυμπέρη

Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση των ζημιών, λέγοντας:

Και σε αυτή τη δοκιμασία του τόπου μας από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκλήθηκαν από την θεομηνία για μια ακόμη φορά στο πλευρό μας στάθηκε η κοινωνία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια των πολιτών και των εθελοντικών κλιμακίων.

Σημειώνουμε την άριστη συνεργασία που υπήρξε με τα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική και Αστυνομία, καθώς και με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ το ακούραστο προσωπικό του Δήμου μας που υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου κ. Βαλσαμίδη Γιάννη και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου κ. Λυμπέρη Παναγιώτη ανταποκρίθηκαν με εργατικότητα και ευσυνειδησία στο καθήκον τους“.

Δείτε το βίντεο του Χρήστου Σακελλάρη και τις φωτογραφίες του Μανώλη Νικολού από εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Καρλόβασι:

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία, εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλες τις περιοχές κι όλους τους πληγέντες του νησιού από τις συνεχείς και με μεγάλη ένταση βροχές που ήρθαν για να συνεχίσουν τις καταστροφές που προξένησε ο φονικός σεισμός.

Όπως αναφέρει, “αποδεικνύεται για άλλη μια φορά στην πράξη πόσο δίκιο έχουμε όταν διεκδικούμε να προκρίνονται αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά έργα που είναι έργα ζωής για τους εργαζόμενους και γενικότερα το λαό. Έργα που θα μπορούσαν να μετριάσουν σε μεγάλο βαθμό τις καταστροφές αλλά που δεν προκρίνονται γιατί δεν εξασφαλίζουν το υπερκέρδος που θέλουν οι επιχειρηματίες.

– Να αποκατασταθούν εδώ και τώρα όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσιες υποδομές και κτήρια του νησιού.

– Να αποζημιωθούν στο 100% εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, που έχουν υποστεί ζημιές από τη βροχή.

– Να κατεδαφιστούν άμεσα με συνοπτικές διαδικασίες ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια από το σεισμό που η βροχή επιδείνωσε την κατάστασή τους“.

Πηγή: Samos Voice με πληροφορίες από voreioaigaio.ert.gr

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!