Φωτογραφία του δήμου Ανατολικής Σάμου από το Ηραίο

Επιμένει όλη μέρα την Τρίτη η νεροποντή που “σφυροκοπά” τη Σάμο από το βράδυ της Δευτέρας! Προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις κυρίως στη Δυτική Σάμο, αλλά και στην Ανατολική, έκλεισε σχολεία, που θα μείνουν κλειστά και την Τετάρτη σε όλο το νησί, κινητοποίησε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ευτυχώς τη φορά αυτή δεν καταγράφηκαν ανθρώπινες απώλειες.

Το βράδυ της Τρίτης ο δήμος Δυτικής Σάμου ενημέρωσε πως σοβαρές ζημιές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών στο δίκτυο της ύδρευσης, με αποτέλεσμα την διακοπή της υδροδότησης των περιοχών Παλαιού Καρλοβάσου, του Αγίου Ιωάννη Καρλοβάσου και της Τοπικής Κοινότητας Λέκκας.

Γι’ αυτό και ζήτησε “την κατανόηση και την υπομονή των κατοίκων έως ότου αποκατασταθούν οι βλάβες, μιας και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από το εργατικό δυναμικό του δήμου”.

Από την πλευρά του, ο δήμος Ανατολικής Σάμου (φωτογραφίες) διεκπεραίωσε επιχείρηση εκτόνωσης σε πλημμυρισμένη περιοχή του κέντρου της πόλεως Σάμου, με προσωπικό του, σε συνεργασία με εθελοντές, πυροσβέστες κι αστυνομικούς.

Η κακοκαιρία θα έχει και συνέχεια, έως το μεσημέρι της Τετάρτης (βλ. αναλυτικά πιο κάτω), σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, που δίνουν εξήγηση και για τη σφοδρότητά της.

Ειδικότερα, σε άρθρο του με τίτλο “Γιατί έβρεξε τόσο πολύ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο την Τρίτη”, ο κόμβος Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει πως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 1η Φεβρουαρίου δημιουργήθηκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μια ζώνη σύγκλισης κατά μήκος της οποίας εκδηλώνονται τοπικά ισχυρά φαινόμενα έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν περίπου έως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ως ζώνη σύγκλισης θεωρείται μια στενή ζώνη στην οποία συγκλίνουν αέριες μάζες προερχόμενες από διαφορετικές περιοχές. Από την εισροή αυτή προκύπτει μια συσσώρευση αερίων μαζών, οι οποίες βρίσκουν διέξοδο κινούμενες προς τα επάνω. Οι έντονες ανοδικές κινήσεις που προκύπτουν οδηγούν στον σχηματισμό νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης, νέφη που με τη σειρά τους προκαλούν καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές. Οι αέριες μάζες της σύγκλισης που σχηματίστηκε στο Ανατολικό Αιγαίο ήταν πλούσιες σε υγρασία, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των ανοδικών κινήσεων και κατ’ επέκταση των καταιγίδων. Όσο περισσότερο διαρκεί η εισροή αερίων μαζών σε μια ζώνη σύγκλισης, τόσο μεγαλύτερη εμμονή εμφανίζουν τα έντονα φαινόμενα.

Στην επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί κι έχει ληφθεί στις 14:40 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, παρουσιάζονται με σκούρες μωβ αποχρώσεις τα νέφη κατά μήκος της ζώνης σύγκλισης, με κίτρινα σύμβολα η ανιχνευμένη κεραυνική δραστηριότητα και με κόκκινα βέλη ενδεικτικές διευθύνσεις ανέμων γύρω από τη ζώνη σύγκλισης, με βάση τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr σε νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, με νέα ανάρτησή του, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δηλώνει πως “τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας είναι δυστυχώς μεγάλα. Η κατάσταση συνεχώς γίνεται πιο δύσκολη.

Στη μάχη από το πρωί οι εργαζόμενοι του Δήμου, της Περιφέρειας, οι Εθελοντές μας, η ΕΛΑΣ, η Π.Υ , η 79 ΑΔΤΕ και συνεχίζουν όλοι μαζί.

Νέο κύμα κακοκαιρίας μπροστά μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ. Συνεχίζουμε“.

Εικόνες καταστροφής

Από το πρωί διαδοχικά βίντεο και φωτογραφίες κατακλύζουν το Διαδίκτυο και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η θεομηνία στο νησί!

Βίντεο του Γιώργου Τζουραμάνη από την πόλη της Σάμου:

Βίντεο του Γιώργου Καλογήρου από τα Σκουραίικα:

Βίντεο του Στέλιου Δεμερτζή από το Ηραίο Σάμου:

Βίντεο του Μανώλη Γαρουφαλή από τον Μεσόκαμπο Σάμου:

Βίντεο του Σταύρου Τραγάνη από την περιοχή των Μυτιληνιών:

Φωτογραφίες του Γιώργου Τζουραμάνη από την πόλη της Σάμου:

Φωτογραφίες του δήμου Ανατολικής Σάμου από την καθίζηση του δρόμου στο Ποτάμι Μεσοκάμπου:

Η σύνδεση του Μεσοκάμπου με την πόλη της Σάμου έχει διακοπεί λόγω της καθίζησης του οδικού δικτύου στην περιοχή του Ποταμιού.

Επίσης η πλημμύρα παρέσυρε μέρος του δικτύου σωληνώσεων του δημοτικού δικτύου ύδρευσης με αποτέλεσμα η περιοχή του ποταμιού Μεσοκάμπου να έχει μείνει χωρίς νερό.

Φωτογραφίες της Μαρίας Καρύδη από το Ποτάμι Μεσοκάμπου:

Φωτογραφίες του δήμου Ανατολικής Σάμου από την πλημμύρα στο Ηραίο:

Φωτογραφία του Λεωνίδα Καπενεκά από τη γέφυρα του ποταμού Ίμβρασου στους Μύλους:

Φωτογραφία του Γιάννη Κοττορού από το Ηραίο:

Φωτογραφίες του Γιώργου Καλογήρου από τα Σκουραίικα:

Φωτογραφίες του Κώστα Χατζηχρήστου από τα Σκουραίικα:

Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει με μανία τις κεραίες πάνω στον προφήτη Ηλία στο Βαθύ. Φωτογραφία του Σταμάτη Γούναρη:

 

Η πρόγνωση του καιρού στην πόλη της Σάμου και στο Πυθαγόρειο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Πόλη της Σάμου:

Πυθαγόρειο:

 

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!