fbpx

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Δυτική Σάμος – Πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις, κλειστά και την Τετάρτη τα σχολεία

Δοκιμάζεται από τα ξημερώματα της Τρίτης η Δυτική Σάμος, καθώς τη “χτυπά” το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ήδη από την έντονη νεροποντή, που ξεκίνησε γύρω στις 04:00, παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Λυμπέρη, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν.

Επιπλέον, στο λιμάνι Καρλοβάσου “έσπασε” ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή.

Στην πλαγιά της Αγίας Τριάδας σημειώθηκαν κατολισθήσεις, όπως και στον δρόμο για Λέκκα και Κοσμαδαίους.

“Οι ζημιές είναι αρκετές και θα φτιαχτούν. Το ευτύχημα είναι ότι δεν έχουμε τραυματισμούς” δηλώνει στο Samos Voice ο κ. Λυμπέρης, σημειώνοντας πως από νωρίς μηχανήματα του δήμου, σε συνεργασία με την Π.Ε. Σάμου, καταβάλλουν προσπάθειες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Σάμου, Γιώργο Μιαούλη, η Υπηρεσία δέχθηκε 39 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας στην περιοχή.

“Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σάμο παρέχουν βοήθεια όπου αιτείται, συνεπεία των έντονων βροχοπτώσεων. Ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους και τήρηση των οδηγιών των αρχών και των κατευθύνσεων της ΓΓΠΠ για το φαινόμενο. Προσέχουμε… μένουμε ασφαλείς” αναφέρει ο υποστράτηγος ΠΣ, συντονιστής Επιχειρήσεων σε Αιγαίο-Κρήτη, Ιωάννης Σταμούλης, που “ανέβασε” και τη σχετική φωτογραφία:

Με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες της Δυτικής Σάμου (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) δεν λειτούργησαν την Τρίτη, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τετάρτη.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες!

Βίντεο του Νίκου Χατζηιακώβου:

Βίντεο του Γιάννη Παραγυιού:

Βίντεο του Γιάννη Καρακωνσταντή:

Βίντεο του Μανώλη Θράβαλου:

Φωτογραφίες του Νίκου Χατζηιακώβου:

Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου το πρωί της Τρίτης τονίζει πως “αυτή την στιγμή μια μεγάλη μεγέθους σε ένταση καταιγίδα πλήττει τη νήσο Σάμο, και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα υπολογίζεται να διαρκέσει 24 ώρες.

Παρακαλούμε να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας στο ελάχιστο, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και και πλημμυρών, και να αποφεύγεται να διασχίζεται δρόμους από όπου περνάνε χείμαρροι.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου από τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποίησε επιτόπιες αυτοψίες και ήδη τα μηχανήματα έργου της Π.Ε Σάμου και των δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου επιχειρούν.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην παραβιάζουν τις αποκλεισμένες περιοχές, να μην προσεγγίζουν κτίρια τα οποία έχουν σημανθεί ή παρουσιάζουν εμφανείς βλάβες, να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις όταν βρίσκονται σε εξέλιξη έντονα καιρικά φαινόμενα”.

Με τη σειρά της, και η δημοτική Αρχή Δυτικής Σάμου συνιστά ιδιαίτερη προσοχή λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Για την ασφάλεια όλων, υπενθυμίζει τις οδηγίες της της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τις πλημμύρες:

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Αν είστε μέσα σε κτίριο , εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο, μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο. Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα, αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.

Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.

Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος. Αποφύγετε νερά που ρέουν.

Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.

Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.

Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Related Articles

error: Content is protected !!