Φωτογραφία του Φώτη Κοντορούδα από το Καρλόβασι

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν και την Πέμπτη να επηρεάζουν τη Σάμο.

Από το πρωί εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις ή χαλαζοπτώσεις σε περιοχές όπως το Καρλόβασι, ο Πύργος, οι Βουρλιώτες, οι Μανωλάτες, το Πάνδροσο, οι Σπαθαραίοι, οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Πλατάνος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλην των εξής σημείων του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου παρουσιάζονται δυσχέρειες, κατά περίπτωση:

– Από Πύργο έως Πάνδροσο και Μεσόγειο.

– Από Αγίους Θεοδώρους έως Κοντακαΐικα και Πλάτανο.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ασφάλειά τους και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Με τη σειρά του, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Σάμου, μετά από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε η υπηρεσία στο σύνολο του οδικού δικτύου της Σάμου, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ολισθηρότητας από την διασταύρωση του Πλατάνου ως και τον Πύργο, συμπεριλαμβανομένου και του οδικού δικτύου που οδηγεί στα χωρία Πλάτανο και Πάνδροσο.

Η Υπηρεσία εισηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου που είναι και καθ ́ύλην αρμόδια υπηρεσία την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που δε φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παράλληλα, παρακαλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο, ενώ συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με μεγάλη προσοχή και πολύ χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται τις υποδείξεις των καθ΄ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών.

Και ο δήμος Ανατολικής Σάμου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού εφιστά τη μεγάλη προσοχή των πολιτών κατά τις μετακινήσεις και τις λοιπές δραστηριότητες.

Κλειστά, με απόφαση δημάρχου, παρέμειναν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στον Πύργο και στους Βουρλιώτες.

Επίσης συνιστά να επιλέγονται ασφαλείς διαδρομές και να αποφεύγονται προσεγγίσεις σε ετοιμόρροπα κτίρια.

Ο δήμος Δυτικής Σάμου προειδοποιεί τους πολίτες ότι λόγω σφοδρής χαλαζόπτωσης οι δρόμοι έχουν καταστεί πολύ ολισθηροί. Το πρωί δεν λειτούργησαν τα σχολεία στις Τοπικές Κοινότητες Καλλιθέας και Πλατάνου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Μάλιστα, νωρίς το μεσημέρι, συνεδρίασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.), προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες δημιούργησαν ιδιαίτερη ολισθηρότητα σε ορισμένα τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου.

Αποφασίστηκε το κλείσιμο για αύριο Παρασκευή των σχολείων Πύργου, Παγώνδα και Βουρλιωτών.

Εν τω μεταξύ και ο δήμος Δυτικής Σάμου ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή δεν θα λειτουργήσουν λόγω της κακοκαιρίας τα δημοτικά σχολεία Πλατάνου και Καλλιθέας.

Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου

“Το φαινόμενο της χιονόπτωσης παρακολουθείται και είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς” δηλώνει το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανατολικής Σάμου.

Στα ορεινά της Ανατολικής Σάμου, μαζί με τον δήμαρχο, Γιώργο Στάντζο, βρέθηκε ο υποστράτηγος, συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος σε Αιγαίο και Κρήτη, Ιωάννης Σταμούλης, για να δουν από κοντά τις συνθήκες που διαμόρφωσε “η πρωτοφανής αυτή για το νησί κακοκαιρία.

Χρειάζεται η ιδιαίτερη προσοχή όλων και η τήρηση των οδηγιών για την χιονόπτωση και την κακοκαιρία, σύμφωνα με τα σχετικά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκρατούμε μόνο την ομορφιά του χιονιού, μένουμε ασφαλείς” έγραψε μέσω social media, όπου “ανέβασε” και τις σχετικές φωτογραφίες:

Σε συνέχεια, με άλλα μέλη του Συντονιστικού, βρέθηκαν και σε άλλες ορεινές Κοινότητες του δήμου. Όπως διαπίστωσαν, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, συνίσταται χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τη διασταύρωση Πύργου προς Μεσόγειο, Πάνδροσο.

Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου
Φωτογραφία: Δήμος Ανατ. Σάμου

Δείτε ακόμα!

Βίντεο του Μανώλη Θράβαλου – Meteographer από Μανωλάτες:

Βίντεο του Νίκου Πατρώνη από Καρλόβασι:

Βίντεο και φωτογραφίες του Γιάννη Καρακωνσταντή από Καρλόβασι:

Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου από Καρλόβασι:

Φωτογραφίες του Φώτη Κοντορούδα από Καρλόβασι:

Φωτογραφίες Αγγέλα Χατζίνη από Καρλόβασι:

Φωτογραφίες του αντιδημάρχου Ανατ. Σάμου, Βαγγέλη Καρρά, από Μεσόγειο:

Φωτογραφία από Πλάτανο (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Σάμου/facebook):

Φωτογραφίες του Βασίλη Μπαρέκου από Βλαμαρή:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!