Για δραστική μείωση αφίξεων και διαμενόντων σε όλες τις μεταναστευτικές δομές της χώρας, σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου, αύξηση επιστροφών, απελάσεων και μετεγκαταστάσεων και σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου το 2020 κάνει λόγο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως σημειώνει, μέσα σε έναν χρόνο, όλοι οι δείκτες καταγραφής της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού κλείνουν με θετικό πρόσημο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά και το μετέπειτα διάστημα λόγω Covid-19.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου, τα οποία και παραθέτει, μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε δραστική μείωση αφίξεων (-80%) και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας (-63%), μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου (-60%), σημαντική αύξηση επιστροφών-απελάσεων-μετεγκαταστάσεων (11.304 αποχωρήσεις), μεταφορών (+56%), επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου (+64%) και μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας (-43%).

Πλέον οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο σε όλες κάθε τύπου δομές ανέρχονται σε 64.756, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 92.383 (μείωση 30%, κατά 28.000 διαμένοντες). Σύμφωνα με το υπουργείο, ο στόχος της κυβέρνησης για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες της Περιφέρειες της χώρας – με εξαίρεση τις πύλες εισόδου – έγινε πράξη, καθώς σε όλη την Ελλάδα οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το όριο του 1% σε αναλογία με το πληθυσμό των περιοχών με σταθερή μείωση ανά μήνα. Στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση είναι, κατά το υπουργείο, μεγάλη, καθώς από 34.665 διαμένοντες τον Δεκέμβριο του 2019, πλέον ζουν στα νησιά 15.277, μείωση 56%.

Δείτε τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν τη δραστική μείωση των αφίξεων και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας, τη μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου, και τη σημαντική αύξηση επιστροφών-απελάσεων-μετεγκαταστάσεων, μεταφορών, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου:

20210119 ΥΜΑ Ενημερωτικό Δελτίο Δεκεμβρίου Α

Δείτε επίσης στοιχεία για τις άδειες παραμονής αλλοδαπών:

20210119 ΥΜΑ Ενημερωτικό Δελτίο Δεκεμβρίου Β Νόμιμη Μετανάστευση

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει σχετικά:

“Το 2020 καταγράφηκε ως χρονιά – ορόσημο στο μεταναστευτικό καθώς συντελέστηκε δραστική αλλαγή και ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Ήταν έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης.

Μειώσαμε τις ροές κατά 80%, εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική με απτά αποτελέσματα.

Μειώσαμε κατά 28.000 τους διαμένοντες σε όλη τη χώρα, κλείνοντας μέσα στο 2020 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές αιτούντων άσυλο. Πλέον μειώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Η αποσυμφόρηση στο Βόρειο Αιγαίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς από 34 χιλιάδες διαμένοντες στην αρχή του έτους, σήμερα παραμένουν 15.000, δηλαδή μείωση 60%. Υποσχεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δημιουργήθηκε από το 2015 στα νησιά μας και το πραγματοποιούμε.

Μειώσαμε κατά 43% τις εκκρεμότητες εξέτασης αιτημάτων ασύλου και επιταχύναμε κατά 65% την έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου. Ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση στις δομές και ώστε να επιταχύνουμε τις επιστροφές και τις απελάσεις. Ζητώντας ήδη στις αρχές του ’21 την επιστροφή 1.450 παράτυπων μεταναστών, έχοντας πραγματοποιήσει 11.000 αποχωρήσεις το 2020.

Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μόρια μετά τον εμπρησμό και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε και ελέγξαμε την πανδημία. Η ολοκλήρωση εντός 2021 όλων των κλειστών / ελεγχόμενων κέντρων στα σημεία εισόδου της χώρας, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της διάταξης – ντροπή για την κράτηση ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, ενώ παράλληλα μεταφέραμε από τις δομές των νησιών, τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και το 2021, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο την οριστική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!