Για “πραγματικότητα όπου, παρά τα μεγάλα λόγια και τις ηχηρές δηλώσεις, γονείς και παιδιά, που τα σχολεία τους έχουν υποστεί βλάβες από τον φονικό σεισμό, ταλαιπωρούνται, ενώ οι μαθητές δύο ταχυτήτων είναι πραγματικότητα” κάνουν λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Όλοι μαζί για τη Σάμο”, με επικεφαλής τον Νίκο Κατρακάζο.

Όπως εξηγούν, έλαβαν την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, ως δημοτικοί σύμβουλοι, πρόσκληση για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με θέμα τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων του δήμου Ανατολικής Σάμου, χωρίς η πρόσκληση αυτή να συνοδεύεται από οποιαδήποτε εισήγηση σχετικά με το κατεπείγον ζήτημα που θα συζητηθεί.

“Κανείς, όσο κακόπιστος και να είναι, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, με υπεύθυνη στάση ως πλειοψηφών συνδυασμός, βάζουμε πάνω από όλα αυτό που θεωρούμε καλό για τον τόπο μας, που τόσα δεινά έχει υποστεί. Παραβλέπουμε οποιαδήποτε πρόθεση στείρας αντιπολίτευσης και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ό,τι θεωρούμε χρήσιμο στο πλαίσιο της πολύ δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθήσαμε δυστυχώς μέσα από τις φωτογραφίες, που με πληθώρα ανεβαίνουν στο facebook, τη δημοτική Αρχή να προχωρεί σε συνεχείς συσκέψεις, συναντήσεις με τους γονείς και τους συλλόγους τους, με τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης και τους τεχνικούς και τους εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει το έργο του σχεδιασμού και των αποκαταστάσεων. Ουδείς από τη δημοτική Αρχή κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετέχει, να ενημερωθεί και να συνεισφέρει.

Και όταν όλη αυτή διαδικασία που έγινε με ευθύνη και συντονισμό της δημοτικής Αρχής έφτασε στο απροχώρητο, κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, παρά το γεγονός ότι είναι αναρμόδιο και δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από τις διατάξεις και τις υπερκείμενες Αρχές”.

Με αυτό το σκεπτικό η παράταξη αποφάσισε ομόφωνα ως παράταξη να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “για τον λόγο της αναρμοδιότητας, για τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης στην όλη διαδικασία που προηγήθηκε, αλλά και γιατί ήμασταν σίγουροι, όπως αποδείχτηκε, ότι, πέραν του μετατοπισμού των ευθυνών, καμία ουσιαστική και ξεκάθαρη εισήγηση δεν θα έρχονταν για συζήτηση”.

Ο συνδυασμός “Όλοι μαζί για τη Σάμο” καλεί τη δημοτική Αρχή, “έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες, να αφήσει στην άκρη τα ευχολόγια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ασκήσει διοίκηση. Αυτός που διοικεί έχει καθήκον και υποχρέωση να παίρνει ξεκάθαρες αποφάσεις για το καλό του τόπου. Αναπόφευκτα η διοίκηση έχει και κόστος και κάποιους συμπολίτες μας μπορεί να στεναχωρήσει. Όμως είναι αναγκαίο για το κοινό καλό να προχωρήσουμε.

Εμείς δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι, έχοντας ως μοναδική κινητήρια δύναμη την αγάπη για τον τόπο μας, θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε κάθε απόφαση και ενέργεια που θα θεωρούμε χρήσιμη για τον δήμο μας”.

“Άδικη ταλαιπωρία γονέων και παιδιών”

Την ίδια ώρα, η δημοτική παράταξη “Όλοι μαζί για τη Σάμο” εκφράζει και έκπληξη για “τον εξαναγκασμό των γονέων να μεταφέρουν από μόνοι τους τα παιδιά που θα μεταφερθούν σε άλλα σχολεία”, μετά και την ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, “o οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει άλλη άμεση λύση για τη μεταφορά των παιδιών πέραν του επιδόματος”.

Όπως τονίζει σχετικά, “ακόμη και εάν οι γονείς διαθέτουν όχημα και δυνατότητα να μεταφέρουν τα παιδιά τους, το επίδομα που αναφέρει η ΚΥΑ και επικαλείται ο αντιπεριφερειάρχης είναι μόλις 0,35 ευρώ ανά χιλιόμετρο, πληρώνεται μόνο η μετάβαση και όχι η επιστροφή και μόνο για ένα παιδί της οικογενείας, με απλά λόγια το επίδομα είναι μηδαμινό.

Επειδή ζούμε σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, ενώ η ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών αναφέρεται σε ομαλές συνθήκες ζωής, θα μπορούσε όλο αυτό το διάστημα των δύο και πλέον μηνών και στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και των επιτόπου επισκέψεών τους, να είχε ζητηθεί το αυτονόητο: να δοθεί με κυβερνητική έγκριση (μια γραμμή σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο) η δυνατότητα, λόγω της κατάστασης ανάγκης, άμεσης ανάθεσης σε μεταφορείς μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπει η ΚΥΑ. Είναι σίγουρο ότι το αίτημα αυτό θα εγκρινόταν αμέσως, τα αιτούμενα δρομολόγια θα καθορίζονταν στην πορεία και δε θα είχαν μπει οι γονείς και τα παιδιά σε όλη αυτήν τη μεγάλη ταλαιπωρία. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που έχει γίνει σε πολλές άλλες Περιφερειακές Ενότητες που έχουν πληγεί ανάλογα.

Καλούμε, έστω και τώρα, να εγκαταλειφθεί η διαχειριστική λογική, να γίνει διεκδίκηση για να αποφευχθεί η άδικη ταλαιπωρία γονέων και παιδιών. Ανάλογα θα πρέπει να γίνει και με μια σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων που ο φονικός σεισμός έχει προκαλέσει” επισημαίνει η παράταξη “Όλοι μαζί για τη Σάμο”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!