Ενημέρωση για τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το άνοιγμα των καταστημάτων και την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, παρείχε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ίδια συνέντευξη τύπου μίλησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι “ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποια βήματα σταδιακού ανοίγματος“.

Σύμφωνα και με την παρουσίαση που μπορείτε να δείτε παρακάτω, από τη Δευτέρα ανοίγουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), και ξεκινούν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

– Υπηρεσίες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
– Υπηρεσίες διαιτολογίας.
– Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
– Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
– ΚΤΕΟ

Οι γενικοί κανόνες λειτουργίας και κυρώσεων που θα ισχύουν από Δευτέρα είναι:

– Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

– Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

– Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

– Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

– Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

– Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

– Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 “Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)”, ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

– Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:

– Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

– Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

– Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Το τηλέφωνο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων και για καταγγελίες είναι το 1520.

Δείτε στην παρακάτω αναλυτική παρουσίαση σε PDF όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 18, Ιανουαρίου για το άνοιγμα της αγοράς:

Επανεκκίνηση Οικονομικών Δραστηριοτήτων

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση για τους νέους κανόνες λειτουργίας της αγοράς από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη:

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε αναλυτικά στην συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα της αγοράς και την εξέλιξη των μέτρων κατά της πανδημίας τα εξής (για να δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις του κάντε κλικ εδώ):

Όλα δείχνουν ότι ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός μας, σε κάποια βήματα σταδιακού ανοίγματος.

Τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της επιδημίας σήμερα και το σταδιακό άνοιγμα με βάση πάντα τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προφανώς και δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τα πήγαιναν καλά σε άλλες περιόδους αυτής της επιδημίας, πολύ γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που υπήρξε μια χαλάρωση, που όπως απεδείχθη εκ των υστέρων σε αυτές τις χώρες, προφανώς ήταν πιο επιθετική από αυτό το οποίο θα μπορούσαν να ανεχτούν οι χώρες αυτές.

Ξέρουμε επίσης ότι κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας, εγκυμονεί τον κίνδυνο για μια αύξηση των κρουσμάτων, αρκεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων να είναι λελογισμένη, ελεγχόμενη και, κυρίως, να μην βάζει σε πίεση το σύστημα Υγείας.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα στην Βουλή, τα δεδομένα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, σε ένα δρόμο με πολλές στροφές, με πολλές παγίδες. Σε έναν τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε πατάς φρένο. Συχνά αλλάζει ταχύτητες και όταν πρέπει στρίβεις το τιμόνι. Και νομίζω θα ήταν ολέθριο σε τέτοιες συνθήκες να μένεις εγκλωβισμένος σε μια μόνο πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα. Είναι έτσι ακριβώς.

Τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφή. Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών και βέβαια, οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού.

Η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για την σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών. Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει, συμπληρωματικά με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν. Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από Περιφερειακή Ενότητα, από Νομό, δηλαδή, σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.

Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα καταστήματα, πάντα προαιρετικά και για τους λόγους που ανέφερε ο Υπουργός, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, να μπορούν να λειτουργήσουν.

Επίσης, οι επιχειρήσεις, επαναλαμβάνω και εγώ, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Και σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί, και πρέπει να σταθούμε σε αυτό, γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την αποστολή sms με την επιλογή 2.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και η έγκριση της μετακίνησης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και βέβαια, ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, εντός δυο ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με την αύξηση των προστίμων. Παρά ταύτα, αυτό θα αξιολογηθεί σε λίγες ημέρες και εφόσον δούμε αν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα ή αν υπάρχει διάθεση κατάχρησης αυτών των δικαιωμάτων που δίνονται για τις μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε πλήρη συναγερμό και εγρήγορση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όρους ασφάλειας και να είμαστε σίγουροι ότι την ώρα που θέλουμε να ανοίξει η οικονομία μας, που θέλουμε να ανοίξει η αγορά, δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο η υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Επίσης, το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με τα υπερτοπικά μέτρα, που ισχύουν σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Όσον αφορά στη Δυτική Αττική. Τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το Δήμο Ελευσίνας όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για το Δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την άρση των μέτρων στο Δήμο Κοζάνης, πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου, και στο Δήμο Βοΐου, πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του Δήμου Εορδαίας, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο Δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.900 περίπου κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του Δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου-Φλώρινας, αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Ευχαριστούμε τους κατοίκους των περιοχών αυτών, καθώς και τους κατοίκους της Κοζάνης και της Ελευσίνας, για τη συνεργασία τους και την υπομονή τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαιοκάστρου, του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο, στο Δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαιόκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους. Στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές, που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές. Στη Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Επίσης, για να μην ακούγονται κάποιες ανακρίβειες σε σχέση με κάποιες περιοχές, πρέπει να τονίσω ότι τα δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων είναι τα εξής:

Για την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, στις 13 Ιανουαρίου η περιοχή είχε 65 ενεργά κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων εντοπίστηκαν 156 στενές επαφές. Επιπρόσθετα, πέρα από 14 κρούσματα στο Ναύπλιο και 10 στο Άργος, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα, γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για όλη την περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Στοιχεία τα οποία τέθηκαν εις γνώση της Επιτροπής από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κύριο Παπαγεωργίου, για να μπορέσουν να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, επειδή διαβάζω αιτιάσεις κάποιων αυτοδιοικητικών που προσπαθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις μας σε σχέση αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, να υπενθυμίσουμε, να επαναλάβουμε, ότι για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα, σε cluster, ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες high risk επαφές δείχνει η ιχνηλάτησή τους, αλλά και εάν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από Δήμο σε Δήμο.

Παραδείγματος χάρη στο Δήμο Λεβαδέων μπορεί τα κρούσματα να ήταν 22, αλλά το 64% αυτών και των στενών τους επαφών είχαν τουλάχιστον μια μετακίνηση προς άλλες περιοχές της Βοιωτίας, ενώ το 53% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στην περιοχή της Θήβας σχετίζονται με επισκέψεις και μετακινήσεις προς τη Λιβαδειά. Άρα, η εντός Περιφερειακών Ενοτήτων κινητικότητα και αμοιβαιότητα μετακινήσεων μεταξύ αστικών κέντρων, είναι ένα ακόμα κριτήριο για αξιολόγηση.

Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές. Αντίθετα, έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Για αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται ως προληπτικό μέτρο, ώστε κάθε εστία που εντοπίζεται να ελέγχεται, να στεγανοποιείται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά, χωρίς χαραμάδες εξάπλωσης, χωρίς περιθώρια δημιουργίας επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών.

Και για αυτό άλλωστε και η Πολιτική Προστασία διατηρεί πάντα τη δυνατότητα εάν δει σε τοπικό επίπεδο κάποια ανησυχητική έξαρση της πανδημίας ή οποιαδήποτε ένδειξη αυτής, να επιβάλλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, είναι μια στιγμή που όλοι μας πρέπει να παραμείνουμε συνετοί και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Σήμερα ανακοινώθηκε κάποια πρώτη ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, που τόσο καιρό έχουμε εφαρμόσει στη χώρα με συνέπεια, με μεγάλη προσήλωση, αλλά και με μεγάλο κόστος για όλους μας.

Οι σημερινές ανακοινώσεις, όμως, όσο και αν δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, με την πανδημία υπό σχετικό έλεγχο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας κάνει αμελείς στην πιστή εφαρμογή των μέτρων. Είναι απολύτως απαραίτητο να περάσουμε σε μια νέα συναντίληψη ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Είναι πολύ εύκολο να ξαναζήσουμε μια έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και στους λοιπούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως αυτή που βιώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου.

Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση προς όλους. Το σταδιακό άνοιγμα κάποιων κλάδων της αγοράς την Δευτέρα, να μην μας γυρίσει πίσω σε καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει. Από δω και πέρα θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Ζητούμε την προσοχή, την συνέπεια, την συνεργασία όλων μας. Για να επιστρέψουμε με σίγουρα βήματα σε μια πιο περιορισμένη, αυτή τη στιγμή, κανονικότητα μέχρις ότου ο εμβολιασμός που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μας απελευθερώσει οριστικά από την πανδημία“.