Σε απολογισμό της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο τη Δευτέρα προχώρησε ο συντονιστής αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού-γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος (δεύτερος από δεξιά στη φωτογραφία), με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται και στην προώθηση των διαδικασιών και των μέτρων ενίσχυσης στο νησί.

Ως προς τη δρομολόγηση των επισκευών στις λιμενικές υποδομές, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε πως, σε συνέχεια της εξασφάλισης της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δρομολογείται άμεσα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως συζητήθηκε και σε σχετική τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Ο συντονιστής έκανε, επίσης, γνωστό ότι δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στη “Διαύγεια” οι αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για επιπλέον χρηματοδότηση 2.250.000 ευρώ προς τους δύο δήμους της Σάμου και 200.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη Σάμο. Πρόκειται για χρηματοδότηση που αφορά στις ανάγκες αποκατάστασης σε υποδομές και δίκτυα, την προώθηση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων και την προετοιμασία και τις εργασίες υποστυλώσεων των κωδωνοστασίων των ιερών ναών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη χορήγηση ποσού 257.638 ευρώ ως προκαταβολή του 20% επί της ζημιάς που υπέστησαν επιχειρήσεις τόσο από τον σεισμό, όσο και από την πλημμύρα, και δρομολογείται άμεσα η εκταμίευση, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία και για άλλες επιχειρήσεις.

Τέλος, ενημέρωσε πως από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (ΔΑΕΦΚ) έφθασε στη Σάμο για αρωγή και συνδρομή, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, στους κατοίκους της περιοχής στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν τις διεργασίες για τις ζημιές στα κτήρια.

“Ακολουθώντας, λοιπόν, την κατεύθυνση του πρωθυπουργού, η προσπάθεια της κυβέρνησης, σε ένα πλαίσιο στενότατης και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους τοπικούς πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση, να στηριχθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ανασυγκρότησης στο νησί της Σάμου” ανέφερε καταληκτικά ο συντονιστής αποκατάστασης.