Έτσι θα είναι οι προκάτ αίθουσες για τους μαθητές της Σάμου. Φωτογραφία του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ηλείας από τις αντίστοιχες που χρησιμοποιήθηκαν ως προσωρινή λύση.

Χρονοβόρα θα είναι η προμήθεια, μεταφορά και συναρμολόγηση των 42 προκατασκευασμένων αιθουσών στη Σάμο για τις ανάγκες μαθητών κι εκπαιδευτικών σε περιοχές όπου τα σχολικά κτήρια έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου.

Μπορεί ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, να έκανε λόγο για άμεση προμήθειά τους, ωστόσο το ρεπορτάζ του Samos Voice δείχνει πως οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες-γραφειοκρατικές και πως σε κάθε περίπτωση τους επόμενους μήνες θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση για τη στέγαση μαθητών-εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από την Κτηριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ), τον κατασκευαστικό κρατικό φορέα για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές:

– Για την επιλογή αναδόχου μεταξύ 8 εταιρειών που κατασκευάζουν τέτοιες αίθουσες, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (άρθρο 32 του Ν. 4412/2016), εκτιμώμενης αξίας 805.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%, με δικαίωμα προαίρεσης (προσαύξηση) 15%.

Ήδη στη “Διαύγεια” “ανέβηκε” από το περασμένο Σάββατο η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΤΥΠ ΑΕ (08/1/2021) για τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, τη συγκρότηση επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και την έγκριση δέσμευσης της σχετικής πίστωσης, που θα καλυφθεί από τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης. Είχαν προηγηθεί στις 5 Ιανουαρίου 2021 οι έγγραφες εισηγήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΤΥΠ ΑΕ, Αθ. Γιάνναρη, και της Διεύθυνσης Συμβάσεων Έργων και Προμηθειών.

– Έως την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου αναμένεται να ανεβούν στη σχετική πλατφόρμα ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) οι όροι του διαγωνισμού.

– Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών ορίστηκε η 25η Ιανουαρίου.

– Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η υπογραφή της σύμβασης, με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί.

– Από κει και πέρα, η εταιρεία αυτή θα πρέπει να βάλει μπρος τη διαδικασία παραγωγής των 42 αυτών αιθουσών (6 Χ 6 m, 13 WC τριών θέσεων 3 Χ 4 m, και 9 γραφείων με WC 3 Χ 6 m).

“Προσπαθούμε, λόγω ανωτέρας βίας, να «τρέξουμε» τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ευελπιστούμε μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, για λόγους ανωτέρας βίας, να έχει υπογραφεί η σύμβαση αναφέρουν στο Samos Voice πηγές της ΚΤΥΠ ΑΕ. Το θέμα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν, είναι πως αποκλείεται μια εταιρεία να έχει στις αποθήκες της τώρα διαθέσιμο τόσο μεγάλο απόθεμα αιθουσών (ενεργειακών, με παράθυρα, θέρμανση, κλιματισμό κλπ), με τέτοια “δύσκολα” υλικά κατασκευής, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει, αφού επιλεγεί, να τις κατασκευάζει, κάτι που θα πάρει χρόνο. Σίγουρα, κατά την ΚΤΥΠ ΑΕ, θα τις παραδώσει “μετά τις 15 Μαρτίου 2021”