Επίσκεψη για αυτοψία στη Σάμο πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ο αρμόδιος συντονιστής για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου νησιού και γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος,  ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, και ο γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο Δήμος Δυτικής Σάμου, όπου έγινε περιοδεία στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό και συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, παρουσία του βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλου Στεφανάδη, του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, του δημάρχου Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρου Λυμπέρη, και άλλων τοπικών παραγόντων.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Δυτικής Σάμου, “τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους ήταν τα εξής: τα ετοιμόρροπα κτίρια, η προστασία των εκκλησιών και των κωδωνοστασίων, καθώς και η αποκατάσταση των λιμένων και των υποδομών της περιοχής με σκοπό την διατήρηση αναλλοίωτης της φυσιογνωμίας του τόπου.

Έχοντας εξευρεθεί οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις δρομολογείται μια σειρά ενεργειών για τα επιμέρους αναγκαία βήματα των εργασιών“.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο των κ.κ. Τριαντόπουλου, Μπακογιάννη και Κυριαζόπουλου επισκέφτηκε για αυτοψία, το σημείο της μεγάλης κατολίσθησης στην Εθνική Οδό Σάμου – Καρλοβάσου, στο ύψος της περιοχής Aυλάκια, το Κοκκάρι, το Βαθύ και το Πυθαγόρειο.

Με την παρουσία του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, και του δημάρχου Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρου Λυμπέρη, το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και στο Κοκκάρι, όπου και συναντήθηκε με μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου καθώς και μέλη του τοπικού επαγγελματικού συλλόγου, είδαν από κοντά το μέγεθος των ζημιών που υπέστη η κοινότητα και παρακολούθησαν τη διαδικασία κατεδάφισης.

Στη συνέχεια έγινε άλλη μία κατεδάφιση στην πόλη της Σάμου.

Κατόπιν οι τρεις γενικοί γραμματείς μετέβησαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, όπου συναντήθηκαν με τον μητροπολίτη κ. Ευσέβιο. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πρόοδο των μέτρων αποκατάστασης και ενίσχυσης του νησιού.

Τελικός σταθμός της περιοδείας τους ήταν το λιμάνι Πυθαγορείου που είχε υποχωρήσει μέρος του, εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού και της μετασεισμικής δραστηριότητας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε μέσα από τη σελίδα του στο facebook τα εξής:

Σήμερα επισκεφτήκαμε με τους συναδέλφους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευθ. Μπακογιάννη και Ευ. Κυριαζόπουλο, το σεισμόπληκτο νησί της Σάμου για να παρακολουθήσουμε την πορεία των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης της περιοχής.

Πρόκειται για μέτρα που χρηματοδοτούνται από την Κυβέρνηση και προωθούνται με ταχείς ρυθμούς σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με τον Βουλευτή κ. Χρ. Στεφανάδη, τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, με κοινό στόχο να επιστρέψει η κανονικότητα στο νησί και να διαμορφώνουν οι συνθήκες ευρύτερης ανασυγκρότησης.

Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε“.

Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε επίσης:

Κατά την επίσκεψή μας στη σεισμόπληκτη Σάμο, αφού βρεθήκαμε σε αρκετά σημεία του νησιού, είχαμε -ανοικτή και σε πολύ περιορισμένο αριθμό- σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, καθώς και ενημέρωση των τοπικών μέσων ενημέρωσης αναφορικά με την πρόοδο των μέτρων αποκατάστασης και ενίσχυσης του νησιού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας που έχουμε διαμορφώσει όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Παράλληλα, παρακολουθήσαμε από κοντά μια διαδικασία, που έχει αποτελέσει μέλημα μας από την πρώτη στιγμή -μετά και από σχετική κατεύθυνση του Πρωθυπουργού.

Και αυτό είναι η κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων του νησιού.

Σήμερα έγιναν δύο στη Σάμο.

Και με τη συνεργασία όλων, συνεχίζουμε“.

Πηγές: Σελίδες Facebook Χρήστου Tριαντόπουλου, δήμου Δυτικής Σάμου, δήμου Ανατολικής Σάμου

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!