Την ενημέρωση που υπάρχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, από τις συναντήσεις του με τους δύο δημάρχους και τις τεχνικές υπηρεσίες των δύο δήμων του νησιού σχετικά με την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων από αύριο, Δευτέρα, γνωστοποιεί ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:

Δυτική Σάμος

Τα Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Δυτικής Σάμου ξεκινούν όλα κανονικά.

Τα Δημοτικά Στην Πορφυριάδα Σχολή-1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβάσου τελείωσαν οι εργασίες αποκατάστασης του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου και το σχολείο θα ξεκινήσει κανονικά.

Τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία έχουν ελεγχθεί από την ΚΤΥΠ και δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα.

Στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Πλατάνου έχουν εγκατασταθεί δύο κοντέινερ για το διθέσιο δημοτικό και το Νηπιαγωγείο.

Στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Κουμέικων, το Νηπιαγωγείο θα ξεκινήσει προσωρινά στον χώρο του, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση στον χώρο του Δημοτικού που έχει βλάβες, ενώ το Δημοτικό Σχολείο θα μεταστεγαστεί σε αίθουσες στην πλατεία του χωριού, κάτω από την κοινότητα.

Στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Λέκκας η αποκατάσταση του σχολείου ολοκληρώθηκε άμεσα και, εάν παραστεί ανάγκη, υπάρχει και η λύση για στέγαση των μαθητών στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στο Δημοτικό Σχολείο Κοντακαίικων έχουν τοποθετηθεί δύο κοντέινερ και η σχολική μονάδα θα λειτουργεί με δύο βάρδιες διδασκαλίας (πρωί και απόγευμα ), αφού το παλιό κτήριο δεν θα χρησιμοποιηθεί καθόλου, λόγω του σεισμού.

Ανατολική Σάμος

Στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Ανατολικής Σάμου ξεκινούν 16 σχολικές μονάδες στον φυσικό χώρο τους, 5 σχολικές μονάδες έχουν ήδη μεταστεγαστεί, ενώ 7 σχολικές μονάδες συνεχίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως προσωρινή λύση μέχρι να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Παλαιοκάστρου θα μεταφερθεί στο 1ο Δημοτικό Σάμου.

Το Δημοτικό Πυθαγορείου μεταφέρθηκε ήδη στο Γυμνάσιο Πυθαγορείου.

Το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος θα κάνει μία εβδομάδα ξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέχρι να βρεθεί λύση για τη μεταστέγασή του.

Το Δημοτικό της Χώρας θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών σε απογευματινή βάρδια, προσωρινά μέχρι να λυθεί το ζήτημα της περίδεσης. Και το Δημοτικό Χώρας και το Δημοτικό Μυτιληνιών θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

Τα Δημοτικά Σχολεία Κοκκαρίου και Παγώνδα θα κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι να αποφανθεί ο μελετητής για την αποκατάσταση των βλαβών.

Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Αγίου Κωνσταντίνου θα κάνουν μία εβδομάδα εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά που δημιουργήθηκε από μετασεισμό.

Το 3ο Νηπιαγωγείο Σάμου μεταφέρθηκε ήδη στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Σάμου και θα στεγαστεί σε δύο αίθουσες κοντέινερ και μία αίθουσα στο ισόγειο του 2ου Νηπιαγωγείου Σάμου.

Το Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου μεταφέρθηκε στο ισόγειο του 2ου Νηπιαγωγείου Σάμου σε αίθουσα που ανήκει στο συστεγαζόμενο 1ο Νηπιαγωγείο Σάμου.

Το Νηπιαγωγείο Βαθέος μεταφέρθηκε σε δύο αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σάμου.

Τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου Χώρας παράμειναν στον χώρο του Νηπιαγωγείου, ενώ το τρίτο τμήμα στον χώρο των προκατασκευασμένων αιθουσών, κάτω από το δημοτικό.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου συναίνεσε με τα αιτήματα του Συλλόγου Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου Χώρας, επισπεύστηκε ο έλεγχος της περιοχής γύρω από το κτήριο του Νηπιαγωγείου, ελήφθησαν άμεσα μέτρα και ορίστηκε νέος “Χώρος Συγκέντρωσης” για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ανατολικής Σάμου.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου συναίνεσε και στο αίτημα να μη μεταφερθεί το τρίτο τμήμα στο Ηραίον και τροποποιήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου.

Επίσης, ο πρόεδρος του συλλόγου, ως μέλος της επιτροπής Παιδείας, συμφώνησε να δοθεί η Πινακοθήκη σαν προσωρινή λύση διδακτηρίου, μετά τη θετική εισήγηση της επιτροπής καταλληλόλητας, δίνοντας τη δυνατότητα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας να τη χρησιμοποιήσει σαν πρόταση μεταστέγασης για οποιαδήποτε σχολική μονάδα.

Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα δύο αιτήματα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, που έχουν ψηφιστεί από τα Δημοτικά Συμβούλια και των δύο Δήμων του νησιού, για:

– Άμεση αναμοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων με επίσημο έγγραφο του Δήμου Δυτικής Σάμου προς το υπουργείο Παιδείας.

– Παροχή tablets σε όλους τους πληττόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως οι σχολικές μονάδες του νησιού έως σήμερα δεν έχουν λάβει καμία επίσημη υπηρεσιακή ενημέρωση σχετικά με την επανέναρξη της διά ζώσης λειτουργίας τους, τόσο σε επίπεδο οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τα νέα μέτρα πρόληψης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, όσο και σε επίπεδο συνέχισης της τηλεκπαίδευσης λόγω μη καταλληλόλητας των κτηριακών υποδομών τους.

“Θεωρούμε αδιανόητο μία ημέρα πριν την επαναλειτουργία των σχολείων να μην έχουν ενημερωθεί οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και κατ’ επέκταση οι μαθητές και οι οικογένειές τους, από την προϊστάμενη Αρχή μας για τον τρόπο συνέχισης της διδασκαλίας, ώστε να προβούν στον απαραίτητο προγραμματισμό” αναφέρει καταληκτικά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου.

Η απάντηση της ΔΙ.Π.Ε. Σάμου

Στις σχολικές μονάδες έχει σταλεί σχετική ανακοίνωση από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου δηλώνει-απαντά από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Εμμανουηλίδου, διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ε.) Σάμου.

Πιο αναλυτικά, αυτή έχει ως εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι

Καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό σε όλους!

Τη Δευτέρα 11-1-2021 ανοίγουν ξανά οι σχολικές μονάδες και ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα μετά από μία παρατεταμένη περίοδο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης.

Η υπηρεσία οφείλει να ευχαριστήσει και να συγχαρεί όλους τους εκπαιδευτικούς που με υπευθυνότητα και συνέπεια συνέβαλαν στη συνέχιση των μαθημάτων και έδωσαν στους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν μάθημα παρόλες τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης.

Από τη Δευτέρα τα παιδιά επιστρέφουν στις τάξεις.

Τα μέτρα ασφάλειας ωστόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον covid οφείλουμε όλοι να εξακολουθήσουμε να τα τηρούμε με υπευθυνότητα και με συνέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Οι αποστάσεις

Η τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ

Οι ομάδες διαχείρισης στα σχολεία περιστατικών covid.

Επίσης εθελοντικά όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν προληπτικά τεστ. Υπάρχει σχετική πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς, ενώ ο Δήμος Δυτικής Σάμου έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι οι εκπαιδευτικοί «θα μπορούν να επισκέπτονται το Σάββατο από τις 11:00 π.μ. έως και την 13:00 μ.μ. το Κ.Υ.Κ για να υποβάλλονται στο τεστ καθώς και την Κυριακή κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό».

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου μας έχει ενημερώσει ότι έχει προσφέρει 3000 τεστ στο νοσοκομείο Σάμου.

Συνάδελφοι όλοι μας αντιμετωπίσαμε τον καταστροφικό σεισμό και τις συνέπειές του στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για μία ακόμη φορά η υπηρεσία οφείλει να συγχαρεί και να ευχαριστήσει όλους τους διευθυντές και τις διευθύντριες καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς για τις ασκήσεις ετοιμότητας που είχατε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς και τη διαχείριση την ημέρα του μεγάλου σεισμού.

Επιστρέφοντας στα σχολεία οι ασκήσεις ετοιμότητας επαναλαμβάνονται, ανά τακτά διαστήματα με διάφορα σενάρια και τα μνημόνια διαχείρισης τα θέτουμε ακόμη για μία φορά υπόψη των Συλλόγου Διδασκόντων, γονέων και μαθητών.

Για τις σχολικές μονάδες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι Δήμοι έχουν λάβει αποφάσεις τις οποίες έχουμε ήδη αποστείλει.

Για κάποια σχολεία θα παραταθεί η τηλεκπαίδευση για λίγες ημέρες αφού εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Αναμένουμε άμεσα τις καταστάσεις για τη μεταφορά των μαθητών από όσα σχολεία δεν τις έχουν στείλει.

Η υπηρεσία ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψει στα γραφεία της.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΡΧΗ

Με εκτίμηση

Εμμανουηλίδου Αλεξάνδρα

Διευθύντρια ΔΙ.Π.Ε. Σάμου”.