Φωτογραφίες του Δημήτρη Μπιράτση

Το θέαμα των πανέμορφων πουλιών φλαμίνγκο στον υδροβιότοπο της αλυκής της Ψιλής Άμμου στη Σάμο αποτελεί κατά τους χειμερινούς μήνες πόλο έλξης για φυσιολάτρες και ερασιτέχνες φωτογράφους.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Μπιράτσης, ο οποίος με υπομονή τράβηξε τις φωτογραφίες από αυτά τα υπέροχα πουλιά αλλά και από διάφορα είδη πάπιας που συμβιώνουν μαζί με τα φλαμίνγκο στη γεμάτη νερό αλυκή!

Φωτογραφίες του Δημήτρη Μπιράτση

Τα πουλιά φλαμίνγκο στη Σάμο

Τα εντυπωσιακής εμφάνισης αποδημητικά πουλιά φλαμίνγκο ή φοινικόπτερα φτάνουν κάθε φθινόπωρο στον υδροβιότοπo της Αλυκής της Ψιλής Άμμου στη Σάμο.

Παραμένουν εκεί μέχρι την άνοιξη, οπότε θα αναχωρήσουν για τον επόμενο προορισμό τους. Πρόκειται για νομάδες της Μεσογείου και επισκέπτονται τη Σάμο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών προκειμένου να ξεκουραστούν από το μεταναστευτικό τους ταξίδι από τον Βορρά στον Νότο.

Βρίσκουν καταφύγιο και χτίζουν τις φωλιές τους στον υδροβιότοπο της Αλυκής, κοντά στην Ψιλή Άμμο, καθώς τους χειμερινούς μήνες η λίμνη γεμίζει με νερό και έτσι αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για αυτά.

Τα φλαμίνγκο μαγεύουν χάρη στο εξαιρετικό σομόν χρώμα των φτερών τους αλλά και την κομψή, ψιλόλιγνη σιλουέτα τους, που αγγίζει τα 1,30 m. Τα πουλιά στέκονται στο ένα τους πόδι όταν ξεκουράζονται.